tuinbase.nl

Meer buiten zijn door te leren tuinieren.

Je hoort tegenwoordig vaak "je moet je hele leven blijven leren", "investeer in jezelf" etc. En als je `geluk` hebt is je werkgever het hiermee eens en mag je werkgerelateerde cursussen volgen. Tegen je collega's en tweederangs vrienden zeg je over die cursus "echt interessant!" maar als je je in je vrije tijd zit voor te bereiden voor de volgende les baal je als een stekker. Misschien heb je zelfs een beetje het gevoel dat je erin geluisd bent. Je bent nog meer tijd kwijt aan iets dat je eigenlijk niet boeiend of zelfs saai vindt. Natuurlijk wil je wel iets nieuws leren, een mens is van nature nieuwsgierig, maar mag het ook iets leuks en echt interessants zijn? Je staart door het raam en denkt: "Misschien iets waarmee ik meer buiten kan zijn?".

Voel je weer mens door meer buiten te zijn; ga de tuin in met een boek over tuinieren of volg een cursus.

Als je een kantoorbaan hebt dan weet je het: een mens hoort niet dagelijks in een kantoor opgesloten te zitten. Net zoals we dierentuindieren steeds meer ruimte gunnen om zichzelf te zijn, hoor je ook als mens ruimte te krijgen om te doen wat goed voelt. Als je vanuit je kantoor naar buiten kijkt voel je wellicht het verlangen meer buiten te zijn. Dit is ook niet zo vreemd, we zitten nog niet zo lang opgesloten. Voordat tijdens de industrialisatie enkele mensen bedachten dat ze soortgenoten in fabrieken aan het werk konden zetten liepen de meeste van ons meestal nog buiten rond. Mensen die ervan overtuigd zijn dat leven in de natuur hen gelukkiger maakt dan dagelijks veel kantooruren te maken om het te grote huis en het nieuwste type tv en mobiel te kunnen betalen kiezen soms voor een autarkische/zelfvoorzienende levensstijl op het platteland. Voor de meesten is dit echter een stap te ver (net zoals het een stap te ver is / was om ons hele dagen op te (laten) sluiten). Een compromis is dan om iets minder uren binnen door te brengen en meer tijd in de tuin. Het is echter makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben vaak de neiging te blijven hangen in wat we al deden. Door je in te schrijven voor een cursus tuinieren dwing je jezelf ertoe je stoute houten klompen aan te trekken en een stap te zetten. Naarmate je kennis op het gebied van tuinieren vergroot wordt het ook steeds leuker en oprecht interessant. Vind je een cursus een stap te ver dan kun je natuurlijk ook aan de slag met een handboek tuinieren.

Maar ik heb helemaal geen tuin!

Dat is erg jammer! Tuinieren hoort zo bij het mens-zijn dat iedereen een tuin zou behoren te hebben. Het goede nieuws is echter dat je vaak voor vrij weinig geld een volkstuin kunt huren. Op sommige plekken heb je al een tuin voor dertig cent per vierkante meter per jaar. Bestaat deze mogelijkheid niet, dan kan het ook nog leuk zijn op kleine schaal te kweken op het balkon. Een andere mogelijkheid is tuinen van anderen vrijwillig of tegen vergoeding te onderhouden. Als je goed zoekt zul je vrijwel zeker een mogelijkheid vinden om je tijdens de opgedane kennis in de praktijk te brengen.

Een boek of een cursus?

Als je niet van plan bent van baan te veranderen en/of je wilt dat het bezig zijn in de tuin vooral een ontspannen bezigheid is zonder enige verplichting en zonder het afleggen van toetsen of examens, dan ligt het meer voor de hand om te kiezen voor een boek waarmee je afwisselend lezend op je terras en tuinierend je nieuwe kennis in de praktijk kunt brengen. Wil je echter een carrièreswitch maken of wil je er graag een certificaat bij hebben, dan zou je het volgen van een cursus kunnen overwegen.

Welke keuze je ook maakt, elke investering in jezelf waardoor je meer plezier krijgt in tuinieren en waardoor je meer buiten zult zijn, is een goede investering. Buiten in beweging zijn is goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Het zelf biologisch kweken van groenten en fruit is eveneens goed je voor je gezondheid en bespaart uitgaven in de supermarkt. Mocht je tuin aan vernieuwing toe zijn dan kun je ook nog eens besparen op de kosten van een hoveniersbedrijf. Verder zal je mogelijk minder uit gaan geven aan oude hobby's zoals computergames of uit verveling per ongeluk geshopte schoenen en kleding. Maar ook het plezier alleen al dat je door het tuinieren zult ervaren is het geld zeker waard.

Wat zijn de kosten van een cursus en zijn deze aftrekbaar van de belasting?

Vanaf 1 januari 2022 zijn de regels wat betreft de aftrekbaarheid van studiekosten gewijzigd. Vanaf deze datum kunnen studiekosten niet meer van de belasting worden afgetrokken. Hiervoor in de plaats komt een subsidieregeling: STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden. Per persoon per jaar wordt maximaal 1000 euro aan training, cursus of opleiding door de overheid betaald als voldaan is aan de voorwaarden die op deze regeling van toepassing zijn.

De voorwaarden zijn onder meer dat je 18 jaar of ouder bent en dat je nog geen AOW ontvangt. Verder moet de training, cursus of opleiding in het STAP-scholingsregister staan en nog niet zijn gestart op het moment dat het STAP-budget wordt aangevraagd. Als de subsidie-aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag door het UWV aan de opleider betaald. Ook de aanvraag van de subsidie gaat via het UWV.

Onder de oude regeling (tot 1 januari 2022) waren scholingskosten voor (toekomstig) werk bij de aangifte inkomstenbelasting een aftrekpost. Wel is er een drempel van 250 euro zodat je bij het volgen van een duurdere cursus of meerdere cursussen meer kunt profiteren van dit voordeel. Op de website van de belastingdienst staat welke studiekosten wel dan wel niet aftrekbaar zijn van de belasting. Wel aftrekbaar zijn bijvoorbeeld het lesgeld, verplichte leermiddelen, verplichte beschermingsmiddelen, EVC(Erkenning Verworven Competenties)verklaring en afschrijving van duurzame goederen die voor de cursus zijn aangeschaft. Niet aftrekbaar zijn bijvoorbeeld rente over studieschulden, reis- en verblijf, levensonderhoud, studiereizen, excursies en (de inrichting van) een werk- of studeerruimte.

Conclusie

Heb je het gevoel dat je teveel binnen zit, te weinig beweging krijgt of meer een robot in dienst van de baas bent dan een mens? Leer tuinieren via een boek (of volg zelfs een cursus) en wordt gelukkiger. Het is immers algemeen bekend dat het bezig zijn in de tuin en de kleur groen een positief effect hebben op de fysieke en mentale gezondheid van een mens.

ionicons-v5-f
avatarEmrah YILDIZ
26-08-2021 23:32:16

Hallo daar. Mijn naam is Emrah. Ik woon in Turkije. Ik werk in een kas in Turkije. Nederland is een land dat in de wereld wordt aangewezen in de glastuinbouw. Van deze kennis wil ik ook profiteren. Ik wil graag 1 jaar lang profiteren van jullie verschillende opleidingen. Ik spreek vloeiend Engels en Nederlands op B1 niveau. Ik wil weten of ik in aanmerking kom voor deelname aan de cursussen. Als ik een cursus volg, stuur je dan een uitnodiging? Als er nog andere details zijn die ik moet weten, laat het me dan weten. Goed werk.



inloggen