tuinbase.nl

Tuinverwarming/terrasverwarming

Hoeveel dagen in het jaar kunnen we in Nederland of België tot 's avonds laat buiten op ons terras of balkon zitten zonder ons rillend in thermokleding te moeten verstoppen? Helaas leven we in een klimaat waar het buitenleven ook 's zomers vrij beperkt blijft door de tegenvallende temperatuur. Wanneer de eerste rillingen ons over de rug lopen kunnen we natuurlijk zonder te klagen ons glas oppakken en in huis gaan zitten, maar een beetje jammer vinden we het vaak toch wel. Buiten is de sfeer anders, relaxter, met boven je een sterrenhemel als plafond en om je heen een sfeervol verlichte tuin. Wat ontbreekt is een kleine vervanging voor de ondergegane of ons in de steek latende zon. Gelukkig heeft de mens een tijdje geleden het vuurmaken uitgevonden zodat er nu verschillende warmtebronnen beschikbaar zijn om ons op de net wat te kille dagen/avonden buiten eventueel met een prachtig vlammenspel te verwarmen. Zo zijn er vuurkorven, tuinhaarden/terraskachels waar je soms op kunt barbecueën, terrasheaters, fire bowls, vuurschalen en zelfs parasolheaters. Bovendien kan er voor een terrasheater uit verschillende energiebronnen gekozen worden. Voordat u met enkele muisklikken de eerste warmtebron die u tegenkomt koopt, kan het met het oog op de verschillende mogelijkheden, verstandig zijn even stil te staan bij een paar aandachtspunten.

Doel van de tuinverwarming/terrasverwarming

De verschillende soorten tuinverwarmers hebben alle een soort van specialisme, elke doel heeft een ideale tuinverwarmingsbron. Het kan zijn dat het u er vooral om gaat het warm te hebben wanneer u op uw terras of balkon zit. Terrasverwarmers ook wel terrasheaters genoemd zijn hier speciaal voor bedoeld. U heeft weliswaar geen vlammen om in te kunnen staren maar u hoeft zich ook geen zorgen te maken over de voorraad haardhout. Hetzelfde doel hebben de parasolheaters die van een handig ophangsysteem zijn voorzien zodat de warmte enigszins onder de parasol blijft hangen. Als het u echter vooral om het vlammenspel gaat en de warmte er minder toe doet, zijn de vuurkorven en vuurschalen en zeer geschikt. Hoewel ook een vuurkorf en een vuurschaal uiteraard warmte uitstralen, zijn ze niet ontworpen met het oog op een hoog rendement maar met de bedoeling de vlammen onafgeschermd zichtbaar te laten zijn. Indien u zowel warmte als mooie vlammen wilt komt u uit bij een tuinhaard/tuinkachel. Met de meeste ontwerpen van tuinhaarden wordt gepoogd zowel de vlammen deels zichtbaar te laten zijn als de omstandigheden te scheppen voor een optimale verbranding en warmte-afgifte. Sommige tuinkachels zijn voorts geschikt op op te barbecueën, wat ook weer een doel op zich kan zijn. Tuinhaarden zijn er overigens in steeds meer uitvoeringen te krijgen. Er zijn tuinkachels met een modern design (vaak van rvs) en tuinkachels met een klassiek/traditioneel design (meestal van klei, beton of gietijzer). Het hangt dus waarschijnlijk ook af van de verdere inrichting van uw tuin welke tuinhaard het beste past. Sommige tuinkachels zijn zelfs geschikt voor zowel buiten als binnengebruik.

Locatie van de tuinverwarming/terrasverwarming

Weet u al waar de terrasverwarming moet komen? Er zijn meerdere factoren waar u rekening mee kunt houden bij de keuze van de locatie. Aan bijna elke warmtebron is het risico van brandgevaar verbonden. Vooral bij een onafgeschermd open vuur als het geval is bij een vuurkorf of vuurschaal is het zaak voldoende afstand tot de brandbare omgeving te bewaren. Hierbij moet rekening gehouden worden met de wind welke voor vervelende verrassingen kan zorgen. In verband met brandgevaar en een optimale geleiding/uitstraling van de warmte kan een terrasverwarming het beste op een stenen/betonnen ondergrond worden geplaatst. Sommige tuinverwarmers kunnen ook aan de onderzijde namelijke nogal heet worden of zelfs een vonkenregen doen ontstaan. Maar niet alleen het vuur zelf kan gevaar opleveren. Een kwade buurman is ook niet prettig. Niet alle tuinverwarmingsbronnen verbranden even schoon waardoor rookoverlast kan ontstaan. Bedenk van tevoren in welke richting de wind meestal zal blazen. Mogelijk kunt u de vuurplaats verder achterin uw tuin localiseren zodat de overlast wordt beperkt.

Plaatsing van de tuinverwarming/terrasverwarming

De meeste tuinverwarmingsbronnen zijn gemakkelijk zelf te plaatsen. Het gaat dan om de lichtere tuinhaarden, de vuurkorven, vuurschalen en terrasheaters. Bij elektrische terrasheaters moet u echter van te voren wel nagaan of uw elektriciteitsvoorziening op de aansluiting van een terrasheater is berekend. Verder dient er een stopcontact in de buurt te zijn. Terrasheaters zijn zowel in vrijstaande uitvoering, als gevel- of als inbouwexemplaar verkrijgbaar. Voor de vrijstaande terrasheaters zijn weinig voorbereidende werkzaamhede vereist, wat niet geldt voor gevel- en inbouwterrasheaters. U zult voor de ingebruikneming zowel de elektriciteitstoevoer/gastoevoer als de ophanging moet verzorgen. Als er elektriciteitskabels getrokken moeten worden of gasleidingen aangelegd moeten worden en u bent zelf geen expert, is het aan te bevelen hiervoor een vakman in te schakelen.

Als u de aanschaf van een vuurkorf of vuurschaal overweegt dient u extra rekening te houden met de wind. Omdat deze producten niet zijn afgeschermd en niet voorzien zijn van een schoorsteen, zijn ze minder geschikt voor gebruik wanneer er wat wind staat.

Veiligheid van de tuinverwarming/terrasverwarming

Veiligheid hoort altijd voorop te staan dus ook bij de verwarming van uw terras of balkon. Gevaarlijke situaties kunnen vaak worden voorkomen door de bij de producten geleverde instructies goed door te lezen en op te volgen. De genoemde afstanden en andere voorzorgsmaatregelen zijn er niet voor niets. In het bijzonder wanneer u kleine kinderen over de vloer krijgt is het noodzakelijk na te denken over de mogelijke gevaren. Een op de grond staande terrashaard is voor kinderen bijvoorbeeld veel gevaarlijker dan een voor hen onbereikbaar hoog hangende terrasheater.

Kosten van de tuinverwarming

Wat betreft de kosten van de tuinverwarming moet met zowel de aanschaf en eventuele aanleg van de tuinverwarming als de verbruikskosten rekening worden gehouden. Omdat de prijsverschillen groot kunnen zijn is het moeilijk in het algemeen per soort tuinverwarming aan te geven welke in aanschaf het goedkoopst is. Onder andere een bijzonder design kan de prijs van een terrashaard hoger laten zijn. Vuurkorven en vuurschalen zijn doorgaans in ruime mate verkrijgbaar onder de honderd euro. Terrashaarden zijn op hun goedkoopst rond de honderd euro verkrijgbaar maar ook bestaan er veel duurdere exemplaren. Ook bij terrasheaters zijn de prijsverschillen groot. Er zijn eenvoudige elektrische terrasstralers van onder de honderd euro maar ook terrasstralers op gas of elektriciteit, in vrijstaande of geveluitvoering van enkele honderden euro's. Dit heeft meestal te maken met het vermogen, het type lamp, de professionaliteit van het ontwerp en de gebruikte materialen. Welk type tuinverwarming voor u in gebruik het goedkoopste is hangt onder andere af van hoe goedkoop u aan haardhout kunt komen. De weinige mensen die zelf het bos in gaan voor het verzamelen van haardhout zullen op deze manier waarschijnlijk het goedkoopste uit zijn. De kosten aan elektriciteit of gas zijn natuurlijk weer afhankelijk van de prijzen van uw elektriciteitsleverancier en het vermogen van de terrasheater. U moet ongeveer denken aan 45 cent per uur voor een installatie van 2000 watt tot 2 euro per uur voor een vrijstaande gasheater van 12000 watt (1,2 kW).

Welke soort tuinverwarming te kiezen?

Na het voorgaande te hebben gelezen bent u misschien al wel in staat een keuze te maken tussen een vuurkorf/vuurschaal, een terrashaard en een terrasheater (eventueel in de vorm van een parasolheater, patioheater of gevelheater). In de hieronder genoemde artikelen wordt per productgroep verder ingegaan op de eigenschappen, voor- en nadelen van gebruikte materialen en technieken.

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen