tuinbase.nl

Meer gratis energie met zonnepanelen in de tuin

Hoeveel gratis zonne-energie gebruik jij al in je tuin? Zonnepanelen zijn al lang niet nieuw meer. Mede door stimuleringsmaatregelen van de overheid zijn veel mensen inmiddels overgegaan tot de aanschaf van zonnepanelen. Doordat zonnepanelen steeds goedkoper en beter worden, wordt het ook zonder subsidies en andere regelingen steeds aantrekkelijker gebruik te maken van zonne-energie. Omdat zonne-energie niets kost en goed is voor het milieu, tref je zonnepanelen steeds vaker ook op andere plekken dan het dak aan zoals in de tuin.

Energie besparen in de tuin met zonne-energie

Behalve dat zonne-energie gratis is en goed voor het milieu, kan het gebruik van zonne-energie ook handig zijn voor het gebruik van elektrische apparaten op plekken waar geen elektriciteitsnet voorhanden is. De tuin is zo'n plek waar veel mensen niet om de paar meter een stopcontact hebben geplaatst en dus aan de slag moeten met verlengsnoeren of de aanleg van buitenkabels om aan elektriciteit te komen. Door het gebrek aan elektriciteit in de tuin en het feit dat de zon er doorgaans vrijwel evenveel schijnt als op het dak van het huis, zijn er inmiddels veel tuinproducten te vinden waarin zonnepanelen zijn verwerkt. In een kleine accu wordt tijdens de zonnige uren van de dag de elektriciteit opgeslagen zodat hier ook als het inmiddels donker is geworden nog gebruik van kan worden gemaakt.

Tuinverlichting op zonne-energie

Het aantal verschillende ontwerpen van solar-tuinlampen is zeer groot. Waar voorheen een tuinlamp ofwel een klassieke lantaarn was of een moderne strakke lamp, is de komst van tuinverlichting op zonne-energie samengegaan met een explosie van creativiteit onder verlichtingontwerpers. Natuurlijk, ook de serieuzere designlampen in de vorm van tuinspots, lantaarns, buitenlampen, verlichte huisnummers, padverlichting en schijnwerpers zijn ruimschoots verkrijgbaar, maar het is vooral ook leuk eens door de creatievere ontwerpen te bladeren. In veel gevallen kun je dan spreken van een tuinornament / tuinbeeld waarin verlichting is verwerkt. Deze creatieve vormen van tuinverlichting zijn misschien niet altijd geschikt voor locaties die echt goed verlicht moeten zijn, maar als sfeerverlichting kunnen ze je tuin 's avonds omtoveren tot een sprookjestuin. Als je echt een sprookjestuin wilt, dan is er tuinverlichting in de vorm van verlichte tuinkabouters, een paddenstoelhuis, een kasteel, boshuisje of pompoenhuisje. Maar ook met allerlei soorten verlichte bloemen en dierfiguren zoals een uil of een Londense taxi bereik je in een handomdraai een sprookjesachtig effect. Ook aan mensen met een voorkeur voor wat strakker exterieur is gedacht. Zo zijn er tuinlampen in de vorm van een steen, een bol, een dobbelsteen, of een ijsblok. Voor liefhebbers van een Hollands landschap is er natuurlijk de verlichte windmolen en voor mensen die fan zijn van Japan is er de verlichte Japanse lantaarn. Wil je een verlichtingselement op zonne-energie combineren met een praktisch voorwerp, dan is er een verlichte tuintafel of een verlichte bloempot. Ook water en elektriciteit combineren lijkt geen probleem meer met de verlichte waterornamenten of de zwembadverlichting op zonne-energie.

Parasol met zonnepanelen

De parasol staat altijd op een plek waar veel zon is en is dus het ideale voorwerp om zonlicht om te zetten in energie. Doordat de zonne-energie wordt opgeslagen in een accu, kun je 's avonds de verlichting in de vorm van leds aanzetten. Verder zijn sommige parasols voorzien van een usb-aansluiting zodat je 's zomers niet langer met een lege telefoon in de tuin hoeft te zitten. Onder de parasol heb je goed zicht op je scherm en je kunt tegelijk je telefoon opladen.

Vijverpomp op zonne-energie

Wil je een vijver in de tuin met een vijverpomp zonder het gedoe van het aanleggen van elektriciteit? De vijverpompen op zonne-energie zijn dan erg handig. Sommige vijverpompen op zonne-energie werken alleen op het moment dat de zon schijnt. Andere vijverpompen zijn voorzien van een los zonnepaneeltje dat in de buurt van de vijver wordt geplaatst en kunnen bovendien de overcapaciteit opslaan in een accu zodat ook als de zon zich even niet laat zien de pomp doorgaat. Voor de verlichting van een fontein is er een led ring te koop. Lees meer over vijverpompen in het algemeen.

Solar Luchtpomp / vijverbeluchting

Zuurstof is belangrijk voor een gezonde vijver. Via de oppervlakte en zuurstofplanten komt vaak al voldoende zuurstof in het water. Het kan echter zijn dat door omstandigheden zoals een warme zomer het zuurstofgehalte in de vijver te laag wordt. Met een luchtpompje is op zo'n moment extra zuurstof in de vijver te brengen. Als er geen buitenstopcontact in de buurt is vormt deze vijverbeluchting op zonne-energie de oplossing.

Waterornamenten op zonne-energie

In een kleine tuin is soms geen ruimte voor een vijver. Toch is het altijd leuk om een waterelement in de tuin te hebben. Het ziet er leuk uit, het geluid is rustgevend en ook vogels kunnen er veel plezier aan beleven. Voor vogels is er een speciaal vogelbad met fonteintje op zonne-energie. Verder is er bijvoorbeeld een stijlvol metalen waterornament waarbij water van de ene kelk in de andere overloopt, of een verlicht waterspuwend Paaseiland hoofd.

Weerstation op zonne-energie

Geen vertrouwen in het KNMI of vind je het gewoon leuk om zelf een weerstation te hebben? Met een professioneel weerstation die gekoppeld is aan een app kun je zelf helemaal bijhouden hoe het is gesteld met de hoeveelheid zonlicht, de luchtvochtigheid, de windsnelheid en windrichting, de luchtdruk, buitentemperatuur en gevoelstemperatuur en neerslag. De sensoren worden via een zonnecel van stroom voorzien.

Bewateringssysteem of besproeiingscomputer op zonne-energie

Ook voor het irrigeren van de tuin kan gebruik worden gemaakt van zonne-energie. Voor het automatiseren van de besproeiing van de tuin kan een besproeiingscomputer worden gebruikt welke via een sterke zonnecel van elektriciteit wordt voorzien. Ga je op vakantie en wil je dat tot 24 bloempotten of plantenbakken automatisch water krijgen? Dan is een solar irrigatiesysteem misschien wel een mooie oplossing. Via het onderstuk van de pomp dat in een reservoir zoals een regenton moet worden gezet, wordt het water naar de planten toegepompt.

Solar dierenverjager

Als je bepaalde dieren uit de tuin wilt weren zoals katten, reigers of mollen, zijn er verjagingsapparaatjes te koop die op zonne-energie werken. Er zijn apparaten die met geluid werken zoals het geluid van een roofvogel, hondengeblaf of geweerschoten. Ook zijn er apparaten die werken met een waterstraal of lichtflitsen.

Tuindouche op zonne-energie

Moet iedereen schoon het zwembad in zonder onder een ijskoude waterstraal te hoeven staan? De tuindouche op zonne-energie warmt het water op tot maximaal zestig graden.

Zoals je ziet, er zijn inmiddels al zeer veel tuinproducten op zonne-energie te koop en waarschijnlijk worden het er alleen maar meer. Geniet van de zon!

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen