tuinbase.nl

Hoe houd je het koel op je terras, balkon of strand?

We hebben de laatste tijd nogal warme zomers in Nederland en België. En als je de voorspellingen moet geloven zullen die temperaturen er de komende jaren niet minder op worden. Misschien heb je jezelf tijdens zo'n warme dag al eens afgevraagd of het eigenlijk nog wel zo prettig zitten is op je terras of dat je beter naar binnen kunt gaan. Maar wacht nog even, misschien zijn er dingen aan je terras te verbeteren waardoor je verhitte gezicht weer in een zonnige smiley zal veranderen.

Blijf uit de zon

De beste manier om enigszins koel te blijven is om zoveel mogelijk bij de zon uit de buurt te blijven. Er zijn door de jaren heen allerlei producten ontwikkeld die je daarbij kunnen helpen, ook als je in de tuin, op je balkon of op het strand bent. De meest effectieve producten laten de zon helemaal niet door. Je kunt dan denken aan een terrasoverkapping / veranda, parasols, paviljoens, partytenten, zonneschermen en schaduwdoeken. Lees meer over terrasoverkappingen.

Wat is handiger: een parasol of een schaduwdoek?

Of je beter een parasol of schaduwdoek kunt kiezen hangt vooral af van de locatie waar je het wilt gebruiken. Een schaduwdoek heeft in het midden geen poot en zal dus met de hoeken ergens aan bevestigd moeten worden. Als met het schaduwdoek geen palen worden meegeleverd, hier geen ruimte voor is en/of het doek ook verder nergens aan bevestigd kan worden, dan is het waarschijnlijk beter te kiezen voor een parasol. Vind je een parasol prima maar wil je niet dat er altijd iets tussen jou en je terrasgenoten in staat? Dan is er nog de zweefparasol / hangparasol. Wil je helemaal geen mast, dan is er de wandparasol (zorg wel voor een stevige wand). Als voordelen van schaduwdoeken kunnen genoemd worden:

  • - Er is geen paal en (zware) parasolvoet nodig en dus makkelijker mee te nemen.
  • - Ze hebben een hippere uitstraling.
  • - Ze laten meestal meer licht door doordat ze dunner zijn.
  • - Ze zijn vaak goedkoper.
  • - Ze zijn in grotere formaten verkrijgbaar.

Voordelen van parasols zijn onder meer:

  • - Ze zijn sneller verplaatsbaar (of 360 graden draaibaar in geval van een zweefparasol)
  • - Ze zijn vaak dikker / hebben betere bescherming tegen uv straling.
  • - Er zijn dingen aan te bevestigen zoals verlichting of verwarming.
  • - Sommige parasols hebben een usb-aansluiting.
  • - Sommige parasols hebben bovenin een ventilatie-opening zodat warme lucht weg kan.
  • - Sommige parasols hebben ledverlichting

Welke soort parasol is het beste?

Vroeger was er weinig keus; een parasol had de paal altijd in het midden en was met een knik bovenin een klein beetje verstelbaar. Door de relatief lichte parasolvoet is dit type parasol wel vrij snel van plaats te veranderen. Bovendien kan deze parasol makkelijk worden meegenomen naar het strand. Tegenwoordig zie je op terrassen echter steeds vaker een zweefparasol. Voordelen van deze parasols zijn dat er geen paal in de weg zit en dat ze 360 graden draaibaar en enigszins kantelbaar zijn zodat ze niet verplaatst hoeven te worden om gedurende de gehele dag de zon tegen te houden. Als nadeel kan worden genoemd dat ze een zware voet nodig hebben zodat snel verplaatsen vaak niet tot de mogelijkheden behoort. (Overigens bestaan er wel zware verrijdbare parasolvoeten.)

Wat is beter: een lichte of donkere kleur parasol / schaduwdoek?

Het voordeel van niet of nauwlijks lichtdoorlatende materialen (dik en donker) is dat daarmee ook de warmte en schadelijke uv straling het beste wordt tegengehouden. Een nadeel kan zijn dat het eronder te donker wordt. Dit kan vooral gebeuren als ook vanaf de zijkanten geen licht komt. Om dit te voorkomen zou je voor een tussenkleur kunnen kiezen.

Welk materiaal is het beste voor een parasoldoek?

Het doek van de parasol verschilt niet alleen in kleur en dikte maar ook in materiaal en behandeling. Over het algemeen onderscheidt een duurdere parasol zich van een goedkopere parasol doordat deze zijn kleur langer behoudt, sterker is en een betere bescherming tegen uv-staling biedt. Doek van acryl behoudt over het algemeen lang zijn kleur, beschermt goed tegen uv-straling en heeft vaak een vuil en water afstotende coating. Olefin parasols zijn stugger en bestaan uit synthetisch garen dat eveneens zijn kleur goed behoudt. Dit materiaal is sterk en biedt eveneens veel bescherming tegen uv-straling. Polyester parasols zijn er zowel in goede als mindere goede uitvoeringen. De goedkopere exemplaren kun je met een parasolhoes enigszins beschermen tegen verkleuring. (Overigens is het voor alle parasols verstandig een hoes te gebruiken.) Parasols van textileen zijn semi-transparant, kleurvast, hebben een polyester vezel met pvc coating en laten meer licht / uv-straling door.

Een houten of aluminium parasolpaal?

De meeste parasols hebben een paal die van aluminium gemaakt is. Dit materiaal is licht en stevig. In de paal kan het mechanisme zijn weggewerkt waarmee de parasol kan worden in/uitgeklapt. Een parasol met houten paal geeft echter een geheel andere sfeer en kan bijvoorbeeld beter passen bij een houten tuinset.

Welke parasolvoet is het beste?

Parasolvoeten zijn er in alle soorten en maten. Welke parasolvoet de beste is hangt af van het doel. Als de parasolvoet mee moet naar het strand, het park of de camping, dan is het handig dat de voet vulbaar is met water of zand zodat je niet altijd een zwaar object hoeft mee te sjouwen. Staat de parasol meestal op dezelfde plek en maakt het uiterlijk niet veel uit, dan voldoet een betonnen of met beton gevulde parasolvoet. Als de parasolvoet echter altijd in het zicht op een net terras staat ligt het voor de hand een mooier exemplaar te kiezen bijvoorbeeld van natuursteen (zoals graniet of blauwsteen) of gietijzer (of de uitstraling daarvan). Ook zijn er parasolvoeten die tegelijk dienen als plantenbak. Het gewicht dat nodig is voor de parasol wordt vaak berekend door de diameter te vermenigvuldigen met 10 zodat een parasol van 2,5 meter een voet van 25 kg nodig zou hebben. (De voet van een zweefparasol moet echter veel zwaarder zijn.) Als je niet van dagelijks gewichtheffen houdt is het aan te bevelen om een verrijdbare parasolvoet te kiezen zodat je zonder veel inspanning de parasol op de juiste plek kunt zetten.

Draag luchtige kleding

Laat op warme zomerdagen dikke of kunstmatige materialen in de kast hangen en ga voor linnen. Weliswaar is het met linnen lastig de dag kreukvrij te beginnen en door te komen maar er is geen ander materiaal dat luchtiger zit.

Houd je tuin koel met beplanting

Je krijgt het niet alleen warm van direct zonlicht, ook een sterk opwarmende tuin kan ervoor zorgen dat je terras een minder aangename plek wordt. Heb je je door schuttingen omringde tuin volgelegd met tegels, dan heb je voor de warme zomerdagen een soort steenoven gemaakt. Leuk als je van plan bent een pizza te bakken maar minder leuk als je jezelf een pizza voelt of door hitte bevangen vrienden voor pizza wordt aangezien. Door meer planten in je tuin te zetten, bij voorkeur hogere planten zoals een dakboom die voor schaduw zorgen, zorg je ervoor dat je tuin minder opwarmt.

Zorg voor een frisse wind

Ligt je terras helemaal uit de wind of is het een windstille dag, dan kan een zelf opgewekt briesje wat verkoeling geven. Je kunt dan denken aan waaiers, mini- of handventilatoren, tafelventilatoren en staande ventilatoren. Als je geen stroomvoorziening in de buurt hebt, denk bijvoorbeeld aan het strand, dan kunnen de waaiers en op accu werkende miniventilatoren handig zijn. Overigens zijn er tegenwoordig solar parasols met geïntegreerde zonnepanelen en usb-aansluiting te koop zodat je behalve je telefoon ook je mini-ventilator weer kunt opladen. In je eigen tuin heb je waarschijnlijk wel de mogelijkheid een verlengsnoer naar je terras te leggen zodat de sterkere staande ventilator misschien een betere oplossing is.

Koel extra met water

Zit je met meerdere mensen op het terras? Zorg er dan voor dat bij elke stoel een waterpistool klaar ligt zodat je elkaar op elk (on)gewenst moment een opfrisser kunt geven. Ook kun je bij elke stoel een met koel water gevulde afwasteil neerzetten om de voeten te kunnen koelen. Eventueel kun je deze af en toe met wat ijsblokjes weer op de gewenste temperatuur brengen. Vind je dit allemaal maar gepruts en pak je het graag wat professioneler aan? Dan zijn er watervernevelaars te koop die te bevestigen zijn aan je veranda of parasol. Je kunt deze vernevelset gewoon aansluiten op een tuinslang en vervolgens kun je je stoel relaxt achterover zetten zonder bang te hoeven zijn voor een aanval met waterpistolen (vergeet deze niet eerst in beslag te nemen). Zorg er wel voor dat je een dergelijke vernevelset niet dagen ongebruikt laat liggen/hangen terwijl er nog water in zit. Vooral voor ouderen is het namelijk niet prettig met de legionellabacterie in aanraking te komen. Het RIVM geeft enkele tips om te voorkomen dat legionella een kans krijgt:

  • - Apparaten die water vernevelen of sproeien moeten regelmatig worden schoongemaakt.
  • - Zorg ervoor dat er geen water in apparaten blijft staan als die langer dan een week niet worden gebruikt.
  • - Laat een tuinslang, hoge drukspuit en soortgelijke dingen na gebruik goed leeglopen.

Het ziet er misschien wat vreemd uit maar extreme omstandigheden vragen om extreme maatregelen; een natte handdoek om je hoofd is een simpele maar effectieve manier je hoofd weer fris te krijgen.

Denk je dat die kleine hoeveelheden water niet voldoende verkoeling zullen bieden, dan kun je misschien een zwembad of jacuzzi in je tuin zetten of aanleggen. Het lijkt vooraf misschien wat gedoe maar op een hete zomerdag zul je er zeker van genieten. Wil je iets bijzonders en houd je van natuur? Leg dan een zwemvijver aan zodat je tussen de vissen kunt zitten.

Houd een verkoelend drankje in / bij de hand

Een terras is niets zonder gekoelde drankjes. Om te voorkomen dat je steeds het huis in moet lopen kun je een koelbox, coolbar of wijnkoeler gebruiken. 

Vergelijk prijzen van koelhoudende producten in de prijsvergelijker zoals bijvoorbeeld parasols.

Een aangename zomer gewenst!

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen