tuinbase.nl

Tuingereedschap - grondbewerking

Voor elke klus in de tuin bestaat wel een stuk gereedschap. Het aanbod is tegenwoordig zo groot en divers dat het bijna onmogelijk is ze allemaal te bespreken. In dit artikel worden enkele elementaire grondbewerkingsgereedschappen besproken.

Grondbewerking (diep)

Spade

De spade wordt gebruikt voor het omwerken van grond en kan van verschillende materialen gemaakt zijn. De steel is in veel gevallen van essenhout maar kan ook van kunststof of metaal zijn. Een rechtopstaande spade hoort ongeveer tot de onderzijde van de elleboog te komen. Het blad kan van staal of roestvrij staal zijn. De stalen bladen zijn vaak gecoat om roestvorming tegen te gaan. Voorts kan het blad geperst, gewalst of gesmeed zijn. Vooral de laatstgenoemde hebben een robuuste kwaliteit. Voor zware kleigrond is het aan te bevelen te kiezen voor een smal blad. Op een zanderige grond is het juist prettiger werken met een breder blad of een bats.

Bats / panschop

De bats heeft een breder, holler blad dan de spade. Op zandgrond is dit stuk gereedschap geschikt voor het spitwerk. Verder is de bats geschikt om grond of planten te verplaatsen.

Plantschepje

Voor het kleinere werk zoals het maken van plantgaten of het verwijderen van hardnekkig onkruid is deze 'handspade' zeer geschikt. Let er bij de aanschaf wel op dat u een stevig exemplaar koopt om verbuiging en ergernis te voorkomen.

Spitvork / mestvork

Vooral bij het uitgraven van onkruid met lange wortels kan dit stuk gereedschap dat ook wel greep of riek wordt genoemd handig zijn. De spitvork heeft meer dan twee tanden waarmee het mogelijk is tot diep in de grond te reiken zonder de wortels te breken. Verder is hij geschikt voor het verspreiden van mest of het verplaatsen van planten of bijvoorbeeld snoeiafval.

Grondbewerking (oppervlakte)

Schoffel

Dit van een lange steel voorziene stuk gereedschap is zeer geschikt voor het verwijderen van klein onkruid. Door de lange steel kan de schoffel zowel geduwd als getrokken worden. Het blad moet goed horizontaal kunnen worden gehouden en moet scherp zijn om zijn werk goed te kunnen doen.

Hak

De hak heeft een blad dat via een gekromd stuk metaal aan een lange steel is bevestigd en wordt gebruikt door een trekkende beweging te maken. Anders dan de schoffel is de hak geschikt voor groter onkruid waarvoor dieper in de grond moet 'gehakt'.

Hark

De hark heeft een lange steel en is verkrijgbaar in verschillende breedtes (en daarmee een verschillend aantal tanden). De tanden kunnen meer of minder krom zijn. Harken met kromme tanden zijn vooral geschikt voor het verzamelen van tuinafval terwijl de exemplaren met rechte tanden meer geschikt zijn voor het egaliseren van grond.

Cultivator

Dit stuk gereedschap is zowel met steel als in handvariant verkrijgbaar en heeft meestal drie gebogen tanden. Het is geschikt voor het loswerken van harde grond, om welke reden het verstandig is een stevig, gesmeed exemplaar aan te schaffen.

tuingereedschappen in de tuinshop

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen