tuinbase.nl

Vormen snoeien

Sommige planten zijn erg goed om te toveren in allerlei figuren zoals dieren, bollen, rechthoeken, noem maar op. Deze kunst wordt 'topiary' genoemd. Planten die tot die categorie behoren zijn de buxus, de hulst, de liguster en de taxus. Indien u met een buxus aan de slag wilt moet u bij de aanschaf niet vergeten dat deze plant vrij traag groeit. Het is dus zaak of een exemplaar te kopen die al (bijna) de juiste grootte heeft, of jongere (en goedkopere) exemplaren te kopen en enkele jaren te wachten.

Kijk voordat u aan de slag gaat welke figuur het beste past bij de vorm van de struik. Als u met één enkele plant niet de grote figuur kunt maken die u voor ogen heeft, kunt u meerdere planten bij elkaar zetten om zo een massief geheel te krijgen.

Natuurlijk hoeft u het vormsnoeien niet te beperken tot op zichzelf staande figuren. Het is ook mogelijk de planten een haag te laten vormen welke u vervolgens bewerkt tot bijvoorbeeld een 'kasteelmuur' met kantelen, een 'muur' met schietgaten, of iets vredelievenders, een 'muur' met ramen. Met een vaste hand is een figuur zonder hulpmiddelen te maken. Een eenvoudiger manier is te snoeien met behulp van snoeifiguren welke gewoon te koop zijn. Bij het snoeien van een haag kunt u het beste gebruikmaken van draad en waterpas. De beste tijden van het jaar voor vormsnoeien zijn het einde van het voorjaar en het najaar. Gebruik een scherpe, goed werkende snoeischaar om het kneuzen van bladeren te vermijden.

Vormsnoeischaren

Buxusbollen

Snoeivormen

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen