tuinbase.nl

Gazononderhoud

Om scheutvorming te stimuleren kunt u het beste wat vaker en iets minder laag maaien. In de vroege lente kunt de maaimachine het beste zo hoog mogelijk afstellen. In de zomer kunt u het gras korter maaien. In de herfst laat u vervolgens het gras weer wat langer. Maai siergazons in de lente en herfst een of twee keer per week op een hoogte van ongeveer drie centimeter. In de zomer kunt u als u de tijd heeft drie keer per week maaien op ongeveer twee centimeter hoogte. Speelgazons kunt u van de lente tot de herfst een keer per week maaien op ongeveer vier centimeter hoogte in de lente en herfst, en op twee tot drie centimeter in de zomer.

Een gazon met ronde vorm kunt u het beste eerste langs de rand maaien. Vervolgens maait u in parallelle banen. Maai in alle gevallen in banen met tegengestelde richting dan de naastgelegen baan.

De randen van het gazon kunt u met een kantenschaar of een trimmer bijhouden. In de vroege lente steekt u de randen van het gazon af met een graskantensteker of een afkantmachine. Gebruik hiervoor geen spade ivm de bolle vorm. Ter verbetering van de kwaliteit van de grasmat doet u er goed aan tweemaal per jaar het gazon te bemesten; in de lente/vroege zomer en in de late zomer/vroege herfst. Om verbranding te voorkomen zorgt u ervoor dat de gazonmest gelijkmatige wordt verdeeld.

In de vroege herfst kunt u het gazon verticuteren waardoor onder andere mos wordt verwijderd. Voor deze klus moet de grond niet te droog zijn (maar uiteraard ook niet te nat). Verticuteren kan met een verticuteerhark of verticuteermachine. Verticuteren met een bladhark werkt minder goed. Na het verticuteren kunt u lucht in het gazon brengen door er met een greep of een beluchter gaatjes in te prikken. Ter verbetering van de drainage kunt u vervolgens het gazon bezanden. Gebruik hiervoor een mengsel van zes delen fijn zand, drie delen lemige grond en een deel turfmolm of bladaarde. Zorg ervoor dat er geen steentjes in het mengsel zitten door het te zeven. Verspreid het zand gelijkmatig en 'borstel' het daarna in het gazon. Door het gazon op deze wijze goed te onderhouden wordt de ontwikkeling van onkruid tegen gegaan.

Tijdens droge perioden is besproeiing van het gazon nodig. Zie hiervoor ook het artikel over besproeiing.

Zie ook: Gazonaanleg

Gereedschap nodig voor het onderhoud van uw gazon?

Grasmaaiers

Verticuteermachines

Graskantsnijder

Wolf Garten A 340 E elektrische grasmaaierbekroond product
Wolf Garten A 340 E elektrische grasmaaier
136,-
ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen