tuinbase.nl

Keienfontein

Indien u wel water in de tuin wilt maar er weinig onderhoud aan wilt hebben, is een keienfontein misschien iets voor u. De keienfontein is eenvoudig te maken en hoeft niet veel ruimte in beslag te nemen maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een compleet systeem zoals bijvoorbeeld het afgebeelde waterornament. Neem voor het hart van de keienfontein een bak die groot/diep genoeg is om de pomp te herbergen alswel een hoeveelheid water die niet zo klein is dat in een warme zomer de waterhoeveelheid wegens verdamping vaak moet worden bijgevuld. Na de bak/ton te hebben ingegraven stampt u de grond er omheen aan en laat deze aflopen naar het midden. Hierna brengt u over de totale oppervlakte die de keienfontein in beslag moet gaan nemen folie aan. Zorg ervoor dat het folie afloopt naar de ton in het midden. Knip op de plek van de ton een cirkel die ongeveer vijf centimeter kleiner is dan de diameter van de ton zodat al het water terug zal vloeien in de ton. U kunt nu de pomp plaatsen en het vat voor ongeveer tweederde met water vullen. Afhankelijk van het soort pomp zet u deze op een baksteen om te voorkomen dat de pomp door naar beneden gezonken vuil verstopt raakt. Vervolgens legt u stevig, gegalvaniseerd gaas over de keienfontein om de keien te kunnen plaatsen en te voorkomen dat iemand erin zou kunnen vallen. Zorg ervoor dat de fonteinnbuis recht omhoog door het gaas steekt. In plaats van een normale fontein, kunt u een spuitfiguur of waterornament installeren. Keien zijn verkrijgbaar bij tuincentra en bouwbedrijven. Controleer in de zomer regelmatig het watervolume want vooral in een hete zomer kan door verdamping het waterpeil zakken.

ionicons-v5-f

Zou u mij svp willen zeggen waar een dergelijke kei te koop is?

Deze lijkt er op: https://www.tuinbase.nl/tuinshop/go-to-shop/6850851(07102022: inmiddels lijkt dit waterornament niet meer verkrijgbaar)

avatarIsabelle
21-06-2023 14:07:25

Kunt u advies geven welke pomp hier geschikt voor is. Er zijn zoveel soorten in de handel. En mss ook idee welke ton te gebruiken? Moet het met weinig middelen doen. Keien heb ik al.inloggen