tuinbase.nl

Kindvriendelijke tuin

Een kindvriendelijke tuin betekent ten eerste een veilige tuin en ten tweede een tuin waar een kind heerlijk kan spelen. Misschien ziet u het al voor u: de hele tuin bedekt met gazon en het gazon weer bedekt met speeltoestellen en ander speelgoed. Leuk voor de kinderen? Misschien wel maar misschien ook niet. U kunt zich vast nog wel herinneren hoe u het als kind fantastisch vond om verstoppertje te kunnen spelen, een eigen huis in te beelden etc. Wat u hier nu ook van vindt, het is waarschijnlijk dat kinderen zich net zo prettig voelen als zij hun fantasie (bijna) tot leven kunnen brengen als wanneer u zelf uw creativiteit ergens in kwijt kunt. Een kale tuin bezaaid met speelgoed betekent dus niet per se dat u de kindvriendelijkste tuin heeft. Hoewel kinderen misschien in staat zijn kastelen te bouwen in een weiland waar slechts een bij het maaien overgeslagen grasspriet de horizon kruist, kunt u zich vast wel indenken dat uw kind in een tuin met ‘de juiste’ inrichting zijn fantasie beter kan omzetten in een spel en hiertoe meer geprikkeld zal worden.

Zie: Buitenspeelgoed

Bestaat er zoiets als de ideale tuin voor kinderen? Zoals u weet zijn idealen er om na te streven maar kan de werkelijkheid zelfs in het uiterste geval niet meer zijn dan de schaduw ervan. Maar om een dergelijke ‘schaduw’ te bereiken zult u iets met uw tuin moeten doen. Wat u met uw tuin kunt/wilt doen is afhankelijk van meerdere factoren waaronder:

- de grootte van de tuin

- de leeftijd van uw kinderen

- de hobby’s die uw kinderen reeds hebben

- giftige planten en allergieën

- de minimumeisen die u voor uw eigen genot aan de tuin stelt

- uw budget en/of uw klusvaardigheid

 De grootte van de tuin

Het zal u niet verbazen dat een grote tuin meer mogelijkheden biedt dan een kleine tuin. Waar u in het geval van een grote tuin zowel het ideaal van kinderen kunt nastreven als dat van uzelf, zullen in het geval van een kleine tuin compromissen moeten worden aangegaan. Een speeltoestel als een schommel of trampoline kan al heel wat ruimte in beslag nemen. Het ook nog aanplanten van een bos om een leuke omgeving voor het verstoppertje spelen te creëren zal moeilijk gaan. Echter het plaatsen van een of meerdere pergola's is een mooie manier om toch, door gebruik te maken van hoogte, een sfeervolle tuin te krijgen. De kinderen kunnen in het ‘afgescheiden’ stukje tuin het kasteel van hun dromen zien, en u kunt door een mooie druivenstruik of andere klimplant tegen de pergola te laten opgroeien het (volgens u mogelijk niet al te mooi uitziende speeltoestel) enigszins aan het gezicht onttrekken. Naast pergola’s kunt u voor dit doel gebruik maken van leiboompjes of schermen van (beton)gaas die u laat begroeien. Natuurlijk dient u van te voren te bedenken of het in verband met de veiligheid noodzakelijk is dat het speeltoestel (enigszins) in het zicht staat. 

De leeftijd van uw kinderen

Vooral op het punt van veiligheid maakt het verschil of uw kinderen nog in hun peuterjaren zitten of dat ze al schoolgaand zijn en mogelijk al een zwemdiploma op zak hebben. In het eerste geval kunt u maar beter afzien van het plaatsen of ingraven van een zwembad of vijver, terwijl dit in het laatste geval het ultieme kinderparadijs (of in geval van de vijver uw eigen paradijs) zou kunnen opleveren. Het is uiteraard wel mogelijk zwembaden af te dekken en de vijver te voorzien van betongaas of een hek om het zwembad of de vijver te plaatsen, echter het is waarschijnlijk dat u er nooit helemaal gerust op zult zijn dat uw kind niets overkomt. Beter is het te wachten op de tijd dat de kans op verdrinking niet meer aanwezig is. Mocht u reeds water in de tuin hebben of toch een zwembad of vijver willen aanleggen terwijl u kleine kinderen heeft, plaats dan op tijd een voldoende hoog hek met verticale spijlen of fijn gaas zodat een klauterende kleuter er niet overheen zal komen. 

Hobby’s van uw kinderen

Dit punt spreekt waarschijnlijk voor zich. U zult uw kind dat niets anders wil dan voetballen meer plezier doen met een gazon en doel dan met een trampoline. Wat misschien wat minder voor zich spreekt is dat u het wellicht belangrijk vindt dat uw kind leert ‘zorgen’ en dieren leert lief te hebben, voor welk doel de aanschaf van een huisdier kan dienen. Door uw kind een konijn te geven geeft u hem of haar er mogelijk ook een hobby bij. Veel kinderen vinden dieren erg leuk. Afhankelijk van de interesse van uw kind en de energie die u er in wilt steken, kunt u een simpel konijnenhok deel laten uitmaken van de inrichting van de tuin, of uw tuin ombouwen tot een kleine kinderboerderij. Zowel konijnenhokken als andere dierverblijven zijn behalve zelf te maken, in vele ontwerpen te koop. 

Giftige planten en allergieën

Indien u jonge kinderen heeft is het af te raden planten met giftige vruchten (denk bijvoorbeeld aan de rode besjes van een taxus) in de tuin te hebben. Aan een stekelige plant zal een kind zich mogelijk een keer bezeren maar de gevolgen zullen waarschijnlijk minder vervelend zijn en eenmalig. Zowel dieren als planten kunnen allergische reacties opwekken. In veel gevallen zult u echter niet van tevoren weten voor welke dieren en planten uw kind gevoelig is. Indien uw kind allergische reacties vertoont kunt u bij de huisarts een allergietest laten doen. 

Uw eigen minimumeisen

Een tuin waarin kinderen het naar hun zin hebben is natuurlijk fantastisch maar wellicht wilt u ook zelf nog op een iets andere manier van uw tuin kunnen genieten dan alleen te genieten van het genieten van uw kinderen. Over het aanleggen van een vaak zeer verfraaiende vijver is reeds wat geschreven. Mocht u met het oog op het risico van verdrinking afzien van een echte vijver, maar wel graag wat water in de tuin willen, dan is een minivijver of keienfontein nog een mogelijkheid. Wat de beplanting betreft hoeft u in principe niet veel te laten. Ter bescherming van uw eigen goede humeur is het mogelijk wel verstandig om voor stevige planten te kiezen als u een voetballend zoontje in de tuin hebt lopen. Ook van het plaatsen van breekbare tuinverlichting kunt u maar beter afzien. Beter is het dan om te kiezen voor grondspots of verlichting met een stevig ontwerp. Anders is het wanneer u de ruimte heeft om het speelgedeelte af te scheiden van de siertuin. 

Budget en klusvaardigheid

Als u de tijd en de handigheid heeft kan het erg leuk zijn zelf aan de slag te gaan om een speeltoestel, speelhuisje of dierenverblijf te maken. Op deze manier kunt u waarschijnlijk ook nog wat geld besparen. De meesten zullen echter waarschijnlijk hun fysieke inspanningen beperken tot de beplanting en eventuele speeltoestellen of speelhuisjes gewoon kopen. De makkelijkste manier om aan een speeltoestel te komen is wel het bestellen via internet. Een speeltoestel waaraan uw kind veel plezier kan beleven hoeft niet duur te zijn.

Indien u in dit artikel kant-en-klare tuinontwerpen verwachtte bent u misschien enigszins teleurgesteld dat dit niet het geval is. Er zijn echter zo veel inrichtingen van uw tuin te bedenken dat het beschrijven daarvan geen einde zou kennen en u de tijd die u met het lezen kwijt zou zijn beter zou kunnen besteden aan het ontwerpen van uw eigen kindvriendelijke tuin. Gebruik uw fantasie en creativiteit om u in te leven in de wereld van uw kind en uw tuin de inrichting te geven die daar bij past.

Neem een kijkje in de tuinshop

WOLF-Garten A 340 E Elektrische Grasmaaier - 1400 W - 34 cm maaibreedte - 30 liter opvangbak - centrale hoogte-instellingbekroond product
WOLF-Garten A 340 E Elektrische Grasmaaier - 1400 ...
136,99
ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen