tuinbase.nl

Slakken in en uit de tuin

Kijk in de tuinshop voor anti-slakkenmiddelen.

De meeste mensen zien een huisjesslak en zeker een naaktslak liever gaan dan komen omdat ze veel schade aan vooral jonge planten in de tuin kunnen aanbrengen. Ook de hosta is bijvoorbeeld een plant die door slakken zodanig kan worden toegetakeld dat er slechts een geraamte overblijft. Hoewel u het waarschijnlijk sowieso niet van plan was, mogen ook slakken echter niet allemaal over één kam worden gescheerd. Naast de schadelijke slakken zijn er namelijk ook nuttige slakken die zich onder andere voeden met schimmels. 

Leefomgeving

De meeste slakken leven in het water maar ook de meeste op land levende slakken houden van een vochtige omgeving. Bij zonnig en droog weer verstoppen de slakken zich onder stenen, bladeren etcetera. Bij regen en 's nachts komen ze weer tevoorschijn om zich aan uw planten tegoed te doen.

Vijanden van de slak

Slakken eten en worden gegeten. Onder de vijanden van de slak bevinden zich onder andere veel omnivore en carnivore vogels, ratten, muizen, slangen, hagedissen, duizendpoten, kikkers, padden, egels, sommige insectenlarven zoals die van veel loopkevers en natuurlijk de mens. Overigens moeten sommige slakken met rust worden gelaten omdat ze beschermd zijn. Onder deze slakken zijn de wijngaardslak, de nauwe korfslak, de zeggenkorfslak en de platte schijfhoren. Dit met rust laten geldt echter uiteraard alleen voor de mens zodat het niet nodig is de in uw tuin bivakkerende egel bestraffend toe te spreken wanneer er een slakkestaartje uit zijn mondhoek steekt.

Eetbare slakken

Voor het eten van slakken kun je in vele restaurants terecht, in Frankrijk maar ook in Nederland. Een veel gegeten slak is de wijngaardslak. Dus mocht u deze in uw tuin tegenkomen dan mag u deze oppakken in een pannetje stoppen en weer terugzetten want in Nederland is deze slak zoals gezegd beschermd. Er is wel een andere slak die veel gegeten wordt, in Nederland voorkomt, en in het pannetje mag blijven, namelijk de vraatzuchtige segrijnslak, in de kleine uitvoering 'Petit Gris' genoemd.

Middelen voor het bestrijden van slakken

Als u het niet ziet zitten alle slakken in uw tuin te vangen en op te eten zijn hier enkele tips om ze het leven zuur (of misschien beter: zout) te maken:

  • Strooi grof materiaal rond planten zoals grind, grit, dennennaalden, cacaodoppen, houtsnippers, zaagsel, houtskool etcetera
  • Plaats een stolp over kwetsbare plantjes. Hiervoor kan bijvoorbeeld een halve fles worden gebruikt.
  • Maak een slakkenval. Hiervoor kan bijvoorbeeld een pot met melk of bier dienst doen welke tot iets onder de rand moet worden ingegraven. Slakken zullen er in vallen en verdrinken. Dit kan echter ook met andere kleine dieren gebeuren. In plaats van zelf een slakkenval te maken kunt u ook een overdekte slakkenval kopen welke bij regen zijn werking niet verliest.
  • Gebruik milieuvriendelijke slakkenkorrels.
  • Vang de slakken met de hand en dood ze in een sterke zoutoplossing.
  • Door slakken een schuilplaats te bieden weet u waar u ze moet zoeken. Omdat slakken een citrusgeurtje wel kunnen waarderen is bijvoorbeeld een omgekeerde en uitgeholde halve sinaasappel net boven de grond geschikt. Ook met bijvoorbeeld een paar grote koolbladeren kunt u ze een prettig maar kortstondig onderkomen bieden.
ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen