tuinbase.nl

Minivijver

Op een balkon, dakterras of in een kleine tuin is meestal geen ruimte voor een 'echte' vijver. Omdat een waterelement voor mens en dier een echte aandachtstrekker is zou het ontbreken hiervan jammer zijn. Een minivijver, ook wel kuipvijver genoemd, past echter net als een kant-en-klaar waterornament overal en is dan ook de perfecte oplossing voor kleine buitenruimten. Heeft u geen zin zelf aan het knutselen te gaan? Kijk dan eens bij het aanbod van terrasvijvers, minivijvers en waterschalen.

Ontwerp en materiaal

Het belangrijkste onderdeel van minivijvers is uiteraard de bak. De minivijver kan onder andere bestaan uit een houten of plastic (cement)kuip, een halve regenton, een zinken teil, of een grote plastic, houten, betonnen of aardewerk plantenbak. Als u zelf de vorm van de minivijver wilt bepalen kunt u van hout natuurlijk ook zelf een bak in elkaar timmeren. Met een zelf gebouwde houten driehoek bak zou u bijvoorbeeld een hoek van het terras of balkon kunnen vullen. Hoewel sommige houten kuipen waterdicht zijn, kunt u voor de zekerheid de binnenkant met vijverfolie bekleden. Onderin de minivijver blijft de vijverfolie op zijn plek door de druk van het water en de vijverplanten. Bij een vierkante bak kan het folie bovenaan met (hard)houten latjes en rvs schroeven worden vastgeklemd. Bij een ronde bak kan voor zowel folie en hout geschikte lijm worden gebruikt. Wanneer de bak in de grond wordt gezet kan het folie over de rand worden gevouwen waarna het wordt gecamoufleerd met natuursteen, klinkers of beplanting. Een nieuwe waterdichte houten kuip kan aan de binnenzijde met sealer worden beschermd.

In plaats van gebruik te maken van een bak of kuip, kan wanneer de minivijver wordt ingegraven ook alleen vijverfolie worden gebruikt. Ook kunt u kiezen voor een kant-en-klare vijverbak.

Planten

Hoewel er weinig ruimte is in een minivijver kunnen er vaak meerdere verschillende waterplanten in worden gezet. Met bakstenen kan de diepte van de minivijver worden aangepast zodat meerdere soorten vijverplanten kunnen worden gebruikt. De achterzijde van de minivijver kan bijvoorbeeld met wat hogere vijverplanten worden beplant terwijl aan de voorzijde drijfplanten en zuurstofplanten kunnen worden gebruikt. Afhankelijk van uw smaak kunt u er natuurlijk ook alleen een kleine waterlelie in plaatsen. Let er op dat sommige waterplanten andere waterplanten kunnen verdringen zodat het af en toe nodig kan zijn delen van vijverplanten te verwijderen. In verband met het onderhoud is het vaak makkelijker de waterplanten in vijvermanden te plaatsen. Veel moerasplanten en zuurstofplanten hebben geen vijveraarde nodig maar kunnen direct in vijversubstraat worden geplant. Wanneer wel vijveraarde wordt gebruikt kan de vijvermand aan de binnenzijde worden bekleed met bijvoorbeeld anti-worteldoek of jute om het uitspoelen van aarde te voorkomen. De bovenste laag van de vijvermand wordt gevuld met grind.

Drijfplanten, zuurstofplanten en oeverplanten

Met één of enkele oeverplanten kan de achterzijde van de minivijver worden ingericht. Enkele geschikte oeverplanten voor een diepte van ongeveer vijftien centimeter zijn: Acorus gramineus 'Ogon' en 'Variegatus', Myosotis scorpioides, en Typha minima. Op een wat grotere diepte (ongeveer dertig centimeter) kunnen onder andere de Cyperus papyrus 'Nanus' en de Nelumbo 'Pygmaea Alba' worden geplant. Met zuurstofplanten zoals de Eleocharis acicularis en de Myriophyllum aquaticum, kan de minivijver ook onder water interessant worden gemaakt. Met een drijfplant, bijvoorbeeld de Eichhornia crassipes of de Pistia stratiotes, is de minivijver helemaal compleet.

Waterlelies

Naast de zojuist genoemde waterplanten zijn er natuurlijk ook nog de waterlelies die altijd weer op veel bewondering kunnen rekenen. Ook voor ondiepe minivijvers zijn er geschikte waterlelies te vinden.

Voor minivijvers met een diepte van minder dan ongeveer twintig centimeter zijn de volgende waterlelies geschikt:

  • Nymphaea tetragona
  • Deze waterlelie heeft zeer weinig diepte nodig, ongeveer tien centimeter is voldoende. De bloemen van deze waterlelie zijn relatief klein: ongeveer drie centimeter in doorsnee.
  • Nymphaea pygmaea Rubra
  • Deze waterlelie heeft bloemen van ongeveer zes centimeter groot.
  • Nymphaea pygmaea Helvola
  • Nymphaea candida
  • Dit is een waterlie die van enige schaduw houdt.
  • Nymphaea odorata Minor

Voor minivijvers met een diepte tussen ongeveer twintig en vijftig centimeter zijn de volgende waterlelies geschikt:

  • Nymphaea Laydekeri purpurata
  • Nymphaea Laydekeri Lilacea
  • Nymphaea Chrysantha
  • Deze waterlelie verandert gedurende de bloei van kleur (van licht naar donker).
  • Nymphaea Sioux
  • Verandert van kleur
  • Nymphaea Indiana
  • Een waterlelie die verandert van kleur.
  • Nymphaea Walter Pagels
  • Een relatief grote, witte waterlelie.
  • Nymphaea Froebelii
  • Deze waterlelie heeft rode bloemen.
  • Nymphaea James Brydon
  • Een waterlelie die ook in halfschaduw bloeit met rood-roze bloemen.
  • Nymphaea William Falconer
  • Deze waterlelie heeft donkerrode bloemen.
  • Nymphaea Berthold
  • Een plant met lichtroze bloemen.

Plaats de waterlelie in een plantenmand zodat deze makkelijk uit de bak te verwijderen is, bijvoorbeeld om hem te verkleinen. Heb enigszins geduld met de waterlelie, het eerste jaar zal de bloei waarschijnlijk wat tegenvallen. Zorg ervoor dat de waterlies vorstvrij kunnen overwinteren.

Spuitfiguren

Het aanbod van spuitfiguren is zeer divers. Met een klein vijverpompje kan het water bijvoorbeeld door een spuitfiguur in de vorm van een kruik, oude waterpomp, kikker of shishi-odoshi worden gevoerd. Zorg er bij de installatie voor dat het waterornament niet zodanig spettert dat de minivijver steeds van nieuw water moet worden voorzien. Wanneer er een waterlelie in de minivijver zit is het beter om geen spuitfiguur te gebruiken omdat een waterlelie hier niet van houdt. Met keien en planten kan de vijverslang en het snoer worden gecamoufleerd. In de avond kan het minivijvertje eventueel worden verlicht met een vijverlampje.

Vissen

Een kleine minivijver is eigenlijk niet echt geschikt voor het houden van vissen. Vissen laten uitwerpselen achter waardoor de minivijver eens in de zoveel tijd zal moeten worden schoongemaakt. Maar onmogelijk is het natuurlijk niet. Twee kleine visjes of kikkervisjes maken het geheel wel extra levendig. Er zal goed moeten worden opgelet dat het water niet te warm wordt doordat deze (een deel van de dag) in de zon staat. Met een beluchtingspompje zou eventueel het zuurstofniveau op peil kunnen worden gehouden. Ook moet u opletten dat de kat niet de kans krijgt de vissen uit het water te slaan. In de winter zullen vissen sowieso uit de minivijver moeten worden gehaald om te voorkomen dat ze invriezen.

Plaatsing minivijver

Door het kleine volume warmt een minivijver snel op. Zowel de waterkwaliteit als eventueel aanwezige vissen zijn niet gebaat bij veel zon. Voor vissen kan een zuurstoftekort ontstaan en algen kunnen zich met veel zonlicht extra snel ontwikkelen. Denk voordat u de minivijver met water vult goed na over de juiste plek want eenmaal gevuld kan het moeilijk zijn de minivijver nog te verplaatsen. Een kleine, niet te zware minivijver zou eventueel op een plantentrolley of hondje (niet met pootjes maar met wieltjes) kunnen worden geplaatst.

In plaats van een minivijver zou u ook een keienfontein of een kant-en-klaar waterornament kunnen overwegen.

Buitenfonteinen van Amazon

Minivijvers, terrasvijvers, waterschalen

Boeken over minivijvers

ionicons-v5-f
avatarHan
03-11-2023 16:32:23

Hallo. Nuttige info, bedankt daarvoor. Ik heb een mini vrijver in een specie kuip met alleen planten en stenen, de planten hebben zich er uitstekend in gehouden. Vermoedelijk ook doordat er een filterpomp in zit. Wat doe ik echter in dit geval met de planten in de winter? Groet Han



inloggen