tuinbase.nl

Tweede huis of schuurtje: Tuinhuizen en Blokhutten

Je hoeft maar even op internet rond te kijken en je weet hoe groot het aanbod van veel verschillende tuinhuizen en blokhutten is. De belangrijkste vragen waar je je bij het kopen voor gesteld ziet zijn:

- Wat is het budget?

- Welke ruimte is beschikbaar?

- Wat is het doel van het tuinhuis of de blokhut?

- Welke uitstraling streef ik na?

- Voor welk materiaal kies ik?

- Bouw ik zelf of laat ik het bouwen?

- Welke voorbereiding is nodig?

Of is een veranda misschien een goed idee?

Budget voor het tuinhuis/blokhut

Zoals bij zo vele producten kunnen prijzen voor tuinhuizen en blokhutten behoorlijk verschillen. Je kunt kiezen voor een eenvoudig kunsstof opberghokje of voor een tweede huis. Als je voor iets hier tussenin kiest, heeft zelfbouw of niet, materiaalkeuze en de afwerking invloed op de prijs. Een zelf te monteren bouwpakket kan in prijs relatief enorm verschillen van een op maat gebouwd tuinhuis met dubbele beglazing.

Beschikbare ruimte voor het tuinhuis/blokhut

De grootte van de ruimte die beschikbaar is voor het tuinhuis of de blokhut heeft gevolgen voor het soort tuinhuis of blokhut dat tot de keuzemogelijkheden behoort. Bedenk dat houten gebouwen regelmatig onderhoud vergen, hetgeen vereist dat het tuinhuis rondom bereikbaar is. Verder zullen modellen met rondom ramen waarschijnlijk afvallen als de helft hiervan naar de tuin van de buren is gericht. Als de beschikbare ruimte geen mooie regelmatige vorm heeft, bijvoorbeeld de vorm van een driehoek, is het mogelijk beter een tuinhuis op maat te bouwen of te laten bouwen. Een dergelijk ruimte kan zelfs voordeel opleveren omdat u bijvoorbeeld twee schuttingen die in een hoek bij elkaar komen, als zijwanden kunt gebruiken.

Doel van het tuinhuis/blokhut

Wil je een blokhutje dat vooral geschikt is om de grasmaaier en fietsen in op te bergen, wil je je kantoor in de tuin vestigen, of wil je 's zomers als het 's avonds killer wordt zich van het terras kunnen terugtrekken in een sfeervol tuinhuisje met uitzicht over de verlichte tuin? Voor elk doel bestaat een tuinhuis of blokhut of kun je er zelf één maken. De kenmerken van het tuinhuis/blokhut zullen verschillen. Als je de ruimte gebruikt voor het opbergen van waardevolle spullen, zal het hang en sluitwerk in orde moeten zijn. Als je in de winter gebruik wilt maken van het tuinhuis zal een goede isolatie en dubbelglas geen overbodige luxe zijn. En als je 's zomers met meerdere mensen vanuit het tuinhuis naar buiten wilt kunnen kijken, zullen de ramen en deuren groot genoeg moeten zijn. Veel blokhutten vallen in het laatste geval af.

Verschillende modellen tuinhuizen

Het aantal modellen tuinhuizen en blokhutten is erg groot. Er zijn klassieke tuinhuizen, moderne tuinhuizen met veel glas, tuinhuizen die doen denken aan een boerenerf, tuinhuizen met een eigen veranda, ronde, vierkante, en rechthoekige tuinhuizen. Om een beter idee te krijgen van alle mogelijkheden kun je het beste een door het totale aanbod aan tuinhuizen en blokhutten van online tuinwinkels bladeren. 

Materiaalkeuze van het tuinhuis

Hoewel er ook metalen en kunststof exemplaren op de markt zijn, zijn de meeste tuinhuizen en blokhutten van hout. Voordelen van hout zijn de natuurlijke uitstraling en het feit dat het materiaal makkelijk te bewerken is. Nadelig is de werking van het hout waardoor barsten en scheuren kunnen ontstaan en de gevoeligheid van weersinvloeden waartegen het hout regelmatig beschermd dient te worden (grote delen van de tuinhuizen zijn meestal van zachthout). Wanneer je het tuinhuis of de blokhut laat impregneren (onder druk) of zelf impregneert (met de kwast) zal het benodigde onderhoud minder zijn. Behalve een schimmelwerend middel is een goede ventilatie aan te bevelen om schimmel aan de binnenkant te voorkomen.

Zelf bouwen of laten bouwen

Afhankelijk van hoe handig je bent en hoe leuk je het vindt, kunt u een tuinhuis of blokhut helemaal zelf ontwerpen en bouwen, een bouwpakket zelf afbouwen, of het tuinhuis of blokhut helemaal laten bouwen. Uiteraard heeft deze beslissing invloed op de kosten. Wat u in de meeste gevallen in ieder geval wel zelf kunt doen is de voorbereiding van de ondergrond. De ondergrond dient vlak te zijn en niet te verzakken. Om dit te bereiken graaf je ongeveer 20 centimeter grond uit en vervang je dit door geel zand. Tril de ondergrond vervolgens aan en leg hierop betonnen tegels of platen. Zorg ervoor dat de bovenkant van de tegels enkele centimeters boven de omringende grond uitkomt om te voorkomen dat regenwater op de plek van het tuinhuis blijft staan. Bovenop de betonnen tegels worden vaak hardhouten balken of behandelde zachthouten balken gelegd, waarop de vloer wordt bevestigd. 

Voorbereiding

Behalve de hiervoor genoemde voorbereiding van de ondergrond, dient je te weten of je een lichte of een reguliere bouwvergunning nodig hebt. Kijk hiervoor op www.vrom.nl. Kijk ook op de website van je gemeente welke regels zij hanteren voor de bouw van een tuinhuis of blokhut. 

Alle tuinhuizen en blokhutten van online tuinwinkels.

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen