×
×

Tuinverlichting en Buitenverlichting

tuinverlichtingVoor optimaal genieten van uw tuin is mooie en goed functionerende tuinverlichting onmisbaar. Veel avonden voor en na de langste dag zijn te donker om zonder struikelen door een onverlichte tuin te kunnen lopen. Bovendien kunnen tuinlampen wanneer ze goed zijn geplaatst de tuin ook 's avonds de moeite van het bezichtigen waard maken. Sfeervolle lichtpunten veranderen de tuin van een donkere muur in een prachtig driedimensionaal decor van het terras. In dit artikel worden enkele punten behandeld waarmee u bij het kopen van tuinverlichting rekening kunt houden.

Doel

De tuinverlichting kan onder meer bedoeld zijn voor praktisch licht, sfeerverlichting of beveiliging. Sommige tuinlampen zijn geschikt voor meerdere doeleinden tegelijk maar dit geldt niet voor alle modellen. Voor beveiligingsverlichting is het handig als de bewegingssensor al is ingebouwd. Voor sfeerverlichting is het uiterlijk van de tuinlamp, de (beperkte) lichtsterkte en lichtkleur van belang. Wanneer de tuinlamp ook van praktisch nut moet zijn zal de maximale lichtsterkte mogelijk groter moeten zijn dan wanneer deze slechts als sfeerverlichting gebruikt wordt. Tuinverlichting op zonne-energie (solarlampen) kan prima gebruikt worden voor enkele uren sfeerverlichting maar is minder geschikt wanneer de hoeveelheid licht er werkelijk toe doet.

Locatie

Het heeft weinig zin lage tuinlampjes of (inbouw) grondspots in de tuin te zetten op plaatsen waar ze door begroeiing vrijwel geheel aan het zicht worden onttrokken. Voor het tonen van de contouren van een tuinpad kunnen deze echter weer wel geschikt zijn. Evenals bijvoorbeeld voor plaatsing rond een vijver of de randen van een terras. Ook door het belichten van bepaalde struiken of bomen met een tuinspot/prikspot kan een mooi effect worden bereikt. Een hogere lantaarn of tuinpaal kan al snel als hinderlijk worden ervaren wanneer deze vanaf het terras direct in het zicht staat en van een (enigszins) te felle lamp is voorzien. Wees niet te enthousiast bij het aanleggen van tuinverlichting. Voor een mooi en sfeervol resultaat moeten er zowel lichte als donkere plekken in de tuin zijn. Waar insekten door de hitte wegblijven van verlichting bestaande uit een vlam, worden ze door verlichting op elektriciteit juist aangetrokken. Het is daarom mogelijk verstandig de tuinverlichting op elektriciteit niet te dicht bij het terras of veel gebruikte deuren te plaatsen. Voor speciale gelegenheden kan naast of in plaats van de aanwezige tuinverlichting, een lichtsnoer (ook wel feestverlichting genoemd) worden opgehangen.

Stijl

Er zijn zoveel verschillende ontwerpen tuinverlichting dat bij elke tuinstijl wel een passend exemplaar is te vinden. Een klassieke tuinlantaarn geeft een sprookjesachtige sfeer in een informele of klassieke tuin. Een strakke tuinpaal, ledstrips en inbouw grondverlichting doen het goed in een moderne, formele tuin. Tuinverlichting met rechte lijnen komt formeler/moderner over dan tuinverlichting met ronde vormen. Verder wordt in een modere tuin vaak gebruik gemaakt van rvs of hierop gelijkende kunststoffen. In een meer klassieke tuin zijn donker groen, donker blauw en zwart veel voorkomende kleuren. Een natuurlijke en robuuste uitstraling wordt bereikt met hardhouten tuinpalen bijvoorbeeld van teak. Het mixen van meerdere stijlen is niet aan te bevelen omdat hiermee in de meeste gevallen in plaats van één mooi geheel, een rommelig samenraapsel het resultaat is.

Materiaal

Tuinverlichtingssets en tuinlampen als tuinpalen en buitenlantaarns op lage of hoge sokkel zijn in verschillende materialen te koop waaronder kunststof, gecoat aluminium, gecoat staal, gegalvaniseerd metaal, roestvast staal(rvs), gecoat gietijzer en hardhout waaronder teak. Bij gecoat staal en gietijzer moeten beschadigingen zo snel mogelijk worden hersteld om corrosie te voorkomen. Roestvast staal (rvs)(ook wel roestvrij staal genoemd) moet uit de buurt van chloorhoudende stoffen worden gehouden. Hardhout moet zijn voorzien van een fsc keurmerk.

Energiebron

Voor tuinverlichting wordt in veel gevallen gebruik gemaakt van van het elektriciteitsnet afkomstige elektriciteit. Tuinverlichtingsets hebben vaak een transformator waardoor de lampjes zelf op 12 volt werken. Voor snel/makkelijk te plaatsen en te verwijderen sfeerverlichting kan echter ook gebruik worden gemaakt van solarverlichting. Solarlampen zijn vaak ook verkrijgbaar in bijzondere uitvoeringen zoals dierfiguren, kabouters, etcetera. Tuinverlichting op zonne-energie houdt het echter meestal maar enkele uren vol en de lichtsterkte is beperkt. Het meest sfeervol is waarschijnlijk het gebruik van vuur. Met tuinfakkels, windlichten, olielampen en gelbranders kan een terras voldoende worden verlicht. Het voordeel van dit type verlichting is dat u het kunt verplaatsen en verwijderen wanneer dat uitkomt. Nadelen zijn het brandgevaar en de bij te vullen brandstof. Vooral bij gelbranders kan het verbruik vrij hoog zijn.

Lampen

Voor veel soorten tuinverlichting is het gebruik van leds ideaal. Ledverlichting is zuinig, dimbaar en gaat het langste mee van alle typen lampen. Spaarlampen zijn (nog) het zuinigst van alle lampen. Spaarlampen zijn ongeveer vijf keer zo zuinig als gloeilampen (12 Watt staat ongeveer gelijk aan 60 Watt voor een gloeilamp). Ook gaan spaarlampen veel langer mee dan gloeilampen. Er zijn echter een paar nadelen aan spaarlampen verbonden waardoor ze niet altijd geschikt zijn voor buitenverlichting. Spaarlampen zijn namelijk niet geschikt voor vaak aan- en uitschakelen en dimmers en ze starten langzaam op. Voorts presteren spaarlampen minder goed bij vorst en moeten ze voor een sfeervolle kleur van een extra (gekleurd) glazen omhulsel zijn voorzien. Overigens zal het 'vorstprobleem' minder groot zijn bij een gesloten armatuur en zijn er ook spaarlampen te koop die speciaal geschikt zijn voor buitengebruik. Voor klassieke tuinverlichting wordt ook nog wel gebruik gemaakt van gloeilampen en halogeenlampen. Halogeenlampen zijn ongeveer een kwart zuiniger dan gloeilampen. Wanneer de hoeveelheid licht niet erg belangrijk is kan een kooldraadlamp een mooi ouderwets effect geven.

Besparen

Wanneer u het milieu of uw portemonnee wilt sparen moet u uiteraard niet kiezen voor tuinverlichting met gloeilampen maar voor tuinverlichting met ledverlichting (of eventueel spaarlampverlichting). Door gebruik te maken van een bewegingsmelder of een tijdschakelaar (eventueel in combinatie met een schemerschakelaar) kunt u verder besparen op de elektriciteitskosten. Wanneer u een spaarlamp gebruikt moet u niet vergeten deze wanneer zijn tijd is gekomen in te leveren bij de winkel waar u deze heeft gekocht of bijvoorbeeld de milieustraat. Er zit namelijk een kleine hoeveelheid kwik in een spaarlamp welke schadelijk is voor het milieu (en wanneer de lamp kapot gaat ook voor u).

Plaatsing

Solarlampen zijn het makkelijkst te plaatsen en op bijna elke mogelijke locatie. Uiteraard zal tuinverlichting op zonne-energie die in de schaduw staat minder goed presteren dan wanneer de solarlamp in de volle zon staat.

Een klein beetje meer werk vergt het plaatsen van een tuinverlichtingsset op 12 volt. Door de lage spanning is er echter geen bijzondere kennis of vaardigheid vereist voor het aanleggen. Zorg er voor dat niet (spat)waterdichte transformators en stekkerdozen worden beschermd tegen vocht. Als u vreest dat de draad bij het onderhoud aan de tuin zal beschadigen kunt u deze ingraven in een pvc-buis of oude tuinslang, of juist in het zicht laten liggen.

Grondspots zijn zowel in 230 volt als in 12 volt uitvoering te koop. Als de grondspot niet geheel waterdicht is (in veel gevallen mogen ze niet onder water komen te staan), moet onder de grondspot ongeveer 20 centimeter grind worden aangebracht voor een goede afwatering. Grondspots kunnen door gebruik te maken van een gietmof ondergronds met elkaar worden verbonden.

Tuinlampen als tuinpalen, lantaarns op sokkel en wandlampen voor buiten werken meestal op 230 volt. Hoewel het voor een handige klusser goed te doen is deze lampen zelf aan te sluiten, is het risico en daarmee de noodzaak van zorgvuldigheid groter. Het is beter bij twijfel een deskundige in te schakelen dan per ongeluk zelf onderdeel van de verlichting te gaan uitmaken. Het verdient aanbeveling van tevoren goed na te denken over de locatie van buitencontactdozen en buitenschakelaars (eventueel in de vorm van schemerschakelaars) omdat ze het beste uit het zicht kunnen worden aangelegd.

Buitenlamp met bewegingssensor

Sommige van de buitenlampen met bewegingsmelder zijn makkelijker instelbaar dan andere. Verder zijn er verschillen als het gaat om de instelbaarheid van de detectiestand en de grootte van het detectiegebied. Waar de sensor van bepaalde buitenlampen kleine dieren over het hoofd ziet, springen andere lampen wel aan. Ook wat betreft de instelbare brandtijd en de maximale verlichtingssterkte zijn er verschillen tussen de buitenlampen op te merken. Een handige voorziening kan de tweestaps verlichting zijn. Deze buitenlamp brand normaal gesproken zwak maar zal bij bewegingsdetectie feller gaan branden.

tuinverlichtingsproducten...

Er zijn nog geen reacties.


inloggen