tuinbase.nl

Trampolines

Met een trampoline in de tuin kunnen kinderen zich helemaal uitleven. Dit biedt dus ook mogelijkheden voor een kleinere tuin waar de ruimte voor een speelveld ontbreekt. Waar dient u bij de aanschaf van een trampoline op te letten?

Veiligheid

Veiligheid staat voorop. Om de trampoline heen moet voldoene open ruimte zijn zodat kinderen zich niet bezeren wanneer zij naast de trampoline terecht mochten komen. Denk hierbij aan ongeveer anderhalve meter wanneer de trampoline geen veiligheidsnet heeft. Wanneer er wel een veiligheidsnet aanwezig is, is ongeveer een halve meter ruimte voldoende. Wanneer u een trampoline zonder veiligheidsnet koopt, is het aan te bevelen de trampoline in te graven. Zorg voor voldoende ruimte onder het springvlak zodat ook wanneer een zwaarder persoon een sprong wil wagen, deze zijn enkels niet bezeert. Let er sowieso op dat de trampoline geschikt is voor het gewicht van de acrobaten.

Grootte

Trampolines zijn in vele maten verkrijgbaar. Indien uw tuin de mogelijkheid biedt, is een grotere trampoline te verkiezen boven een kleinere. Kinderen hebben zo meer ruimte waardoor zij verder van de rand vandaan kunnen blijven. Ook is de springbeleving op een grotere trampoline over het algemeen beter. Een trampoline tussen de 2,5 en de 3,5 meter is aan te bevelen.

Kwaliteit

Wanneer u wilt dat de trampoline jaren, tot wel vijftien jaar meekan, dient u te letten op de volgende punten: - Hoe beter het frame is gegalvaniseerd (binnen en buitenkant?), hoe beter het tegen roest bestand is.

- Let op de buisdiameter en de dikte van de buiswand. Een robuuster frame kan vanzelfsprekend hardere klappen verwerken.

- Let op het aantal stiknaden en de afwerking ervan. Meer stiknaden verhogen de stevigheid.

- Let op de dikte en breedte van de trampolinerand. Let ook op de zeilkwaliteit, de naden en kijk of de rand strak genoeg is om te voorkomen dat er kindervoeten in de veren onder de rand terecht komen. Ook de soort vulling van trampolinerand kan verschillen. Een rand die geen vocht opneemt is aan te bevelen. Voorts staat het beter wanneer de rand voldoende overhang heeft om het zicht op de onderzijde weg te nemen.

- Let op de veren. Zijn de veren volledig gegalvaniseerd? Een dubbelconische veer (naar beide zijden afnemende diameter) verwerkt de springkracht beter dan een normale veer.

- Welke keurmerken heeft de trampoline? Het bekendste keurmerk is wellicht het TÜV/GS keurmerk. Verder is er nog het AIB Vincotte keurmerk en de CE markering.

Ingraven van trampoline

Meet de hoogte van de trampoline en tel daarbij de hoogte van de ondergrond van de poten op. Door bijvoorbeeld tegels onder de poten te leggen kan het wegzakken van de poten worden voorkomen. Sla een paaltje in het midden van waar de trampoline moet komen in de grond. Bevestig hieraan een touw van tenminste de helft van de diameter van de trampoline. Markeer de cirkel met piketpaaltjes of steek met een spade gelijk wat gazon weg. Graaf vervolgens de kuil tot de diepte die u eerder heeft berekend. Pas op dat de kuil niet te breed wordt waardoor kinderen hier met hun voeten in terecht kunnen komen.

Hoe belangrijk is dit allemaal?

De punten wat betreft de veiligheid zijn erg belangrijk. Als het gaat om de kwaliteit moet u zich natuurlijk ook afvragen hoe lang de trampoline waarschijnlijk zal worden gebruikt. Ook van een goedkopere trampoline kunnen kinderen veel plezier hebben. Het is overigens niet zo dat een goedkopere trampoline per definitie veel slechter is dan een dure trampoline. Er zijn behoorlijke prijsverschillen waarvoor niet altijd een goede reden is te vinden. In de tuinshop vindt u vele trampolines van verschillende online trampolinewinkels.

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen