tuinbase.nl

Plaats een tuinklus / opdracht

Lees hier een uitgebreider en nieuwer artikel over het aanleggen van een grindpad.

Een grindpad in de tuin

Een grindpad kan de tuin een meer natuurlijke, romantische uitstraling geven. Behalve voor slingerende paadjes door een bloementuin, kan grind ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld de oprit. In dit geval is het van belang dat een goede onderlaag wordt gebruikt.

Voorbereiding

Bedenk voordat u begint met de aanleg of er mogelijk leidingen e.d. onder het pad door moeten komen te liggen (bijvoorbeeld voor de nieuwe tuinverlichting). Verder kunt u al een keuze maken uit het uitgebreide aanbod van grind. Indien u van plan bent voor fijn grind te kiezen, bedenk dan wel dat dit in het profiel van schoenzolen kan gaan zitten en wat reliëf aan de houten vloer in huis kan toevoegen.

Aanleg

Graaf het pad uit tot de juiste diepte en breedte. De breedte is onder meer afhankelijk van de rand die u wilt gebruiken. Met een rand voorkomt u dat het grind naar de zijkanten wegloopt. De diepte is afhankelijk van het soort grind dat u wilt gaan gebruiken. Een ongeveer 40 centimeter dikke laag van schoon grind of steenslag kan gebruikt worden als onderlaag. Een onderlaag is nodig in verband met de doorlaatbaarheid van het pad. Tril deze laag aan en breng hierover een dunne laag rulle klei aan voor de houvast van de toplaag. Bij een toplaag van split is een dikte van ongeveer drie centimeter voldoende. Indien een grovere grindsoort wordt gebruikt dient de laag dikker te zijn. Egaliseer de toplaag en tril ook deze aan. Voor de afwatering kunt u het pad naar beide zijden laten aflopen. Wanneer u een dikkere laag, grof grind gebruikt kan het pad wat moeilijk beloopbaar worden. Een mogelijk oplossing hiervoor is het gebruik van stepping stones.

Onderhoud

Een nette tuin vergt altijd onderhoud. Een grindpad ziet er mooier uit wanneer het af en toe geharkt wordt (perfect voor meditatie) en zo nodig wordt bijgevuld. Ook kan na verloop van tijd hier en daar wat onkruid of mos verwijderd moeten worden.

grind, split en meer...

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen