tuinbase.nl

Plaats een tuinklus / opdracht

Een zwembad in de tuin

Wat is er lekkerder dan 's zomers in een eigen buitenzwembad verkoeling te kunnen zoeken? Een opblaasbad kan al leuk zijn voor de kinderen maar aan een wat groter zwembad kunnen ook volwassenen plezier beleven. In dit artikel wordt ingegaan op de materialen waar de verschillende soorten zwembaden uit kunnen bestaan en worden tips gegeven voor aanleg en onderhoud.

Omgeving van het zwembad

Veiligheid

Veiligheid is bij speeltoestellen en dergelijke altijd het belangrijkste punt. Bedenk voordat u een zwembad laat aanleggen welke gevaren hierdoor kunnen ontstaan. Mogelijk is het plaatsen van een hekwerk nodig om te voorkomen dat aan de aandacht ontsnapte kleine kinderen te water raken.

Vervuiling

Beplanting in de directe omgeving van het zwembad kan er toe leiden dat regelmatig blad uit het zwembad zal moeten worden gevist. Dit kunt u voorkomen door aandacht te geven aan de soort beplanting, de afstand tot het zwembad en een eventuele afscheiding.

45 graden regel

Om verzakking van de woning te voorkomen dient het zwembad op een grotere afstand van de woning te liggen dan het zwembad diep is.

Materiaal van het zwembad

Polyester zwembad

Polyester zwembaden kunnen vele vormen gegeven worden. Het materiaal is duurzaam en wordt bijvoorbeeld ook in de jachtbouw gebruikt. Over het algemeen vergt een polyester zwembad vrij weinig onderhoud. Beschadigingen zijn niet moeilijk te repareren. De ondergrond dient uit een soort grind te bestaan om aantasting door vocht van onderaf te voorkomen.

Houten zwembad

Een houten zwembad heeft wellicht de mooiste uitstraling. Door hout te combineren met andere materialen zoals polyester zijn er vele plaatsingsmogelijkheden. Het zwembad kan zowel geheel bovengronds, gedeeltelijk bovengronds of geheel verzonken worden aangelegd. In het laatste geval zal de bovenste lijst voor de houten uitstraling zorgen.

Folie zwembad

Bij Prefab (geprefabriceerd) zwembaden wordt vaak gebruik gemaakt van een geraamte met folie. Het grote voordeel van dit soort zwembaden is de relatief lage prijs. De invloed op het uiterlijk van het zwembad beperkt zich tot een keuze uit de aangeboden vormen, maten en kleuren van het folie. Mits u de handen uit de mouwen wilt steken zijn de voorbereidende uitgraafwerkzaamheden (grotendeels) zelf te doen. De levensduur van een folie-zwembad is over het algemeen relatief kort: ruim tien jaar.

Metalen zwembad

Indien u de voorkeur geeft aan een onder- of bovengronds, rond, ovalen of achtvormig zwembad bent is een metalen zwembad mogelijk iets voor u. Voor de plaatsing zijn relatief weinig voorbereidende werkzaamheden nodig zodat een dergelijk zwembad snel is te realiseren. Zorg wel voor een stevige, egale ondergrond. Hiervoor kunt u harde persing isolatieplaten als ondergrond gebruiken. In de winter kunt u het zwembad afbreken om het in de zomer weer op te zetten.

Normaal onderhoud van het zwembad

- Een goede waterzuiveringsinstallatie is aanbevolen. Kleine vuildeeltjes zijn met de hand moeilijk te verwijderen.

- Zorg voor de juiste PH-waarde (tussen 7,2 en 7,5).

- Zorg voor de juiste chloor-waarde (ongeveer 2,0).

- Controleer regelmatig of de waarden nog kloppen. Door verdamping en bijvullen zullen deze waarden veranderen.

- Houd het filter schoon voor optimale werking.

- Gebruik eventueel een afdekzeil om vuil uit het zwembad te houden en verdamping tegen te gaan.

Winteronderhoud van het zwembad

- Zorg voor een goede winterafdekking.

- Houd de PH-waarde en chloorwaarde op peil.

- Gebruik indien nodig een anti-algenmiddel.

- Controleer het zwembad op lekken.

Bekijk de zwembaden in de webshop.

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen