tuinbase.nl

Tuinwerkzaamheden in september

Het gazon vergt ook deze maand nog het nodige onderhoud, maaien moet nog regelmatig gebeuren. Voorts doet u er goed aan mos te verwijderen met een verticuteerhark of machine. September is ook een geschikte maand om gras te zaaien of om graszoden te leggen. Tevens kunt u kale plekken in het gazon herstellen door deze opnieuw in te zaaien. Verwijder verder het afgevallen blad van het gazon.

Wat betreft de vaste planten, waaronder ook coniferen en groenblijvende heesters, is september geschikt om deze te planten of om bestaande planten te scheuren en opnieuw te planten. Indien u van plan bent in het voorjaar te gaan verplanten, steek dan deze planten vast rondom af waardoor de plant alvast nieuwe kleine wortels zal ontwikkelen. Hagen en struiken als de buxus, klimop, liguster, etc kunnen deze maand bijgesnoeid worden. Als u de komende tijd nog iets kleurrijks in de tuin wilt hebben kunt u planten als winterheide, struiken met bessen of viooltjes in de tuin zetten.

September is voorts de tijd om reeds vooruit te denken aan het voorjaar. U kunt namelijk reeds de bloembollen, waaronder krokussen, tulpen en narcissen, planten. Zorg er bij het planten voor dat de grond aan de bol aansluit en dat de bol op een diepte zit van ongeveer drie keer de doorsnee van de bol.

De planten in de plantenbakken kunnen deze maand nog in bloei zijn. Verwijder uitgebloeide bloemen en zorg voor voldoende water en om de week wat voeding. Het is verder mogelijk stekjes te nemen van de niet winterharde planten. Gebruik hiervoor de bovenste tien centimeter van een tak, verwijder bloemen en bloemknoppen en verwijder van de onderste helft het blad. Steek de stek in een mengsel van potgrond en scherp zand, geef voldoende water en dek de stekken af met doorzichtig plastic (maak een minikas).

Afhankelijk van de temperatuur kan het voeren van de vissen in sommige gevallen al worden afgebouwd. Voorkom dat blad in de vijver valt door er een net over te spannen. Rottend blad in de vijver verminderd de kwaliteit van het water. September is voorts geschikt om een vijver aan te leggen. Doe dit op een voldoende warme dag zodat het folie makkelijk vervormbaar is. Vul de vijver en zet er vast zuurstofplanten in.

Wat betreft het fruit kunnen in september appels, peren, bramen, pruimen etc worden geoogst. Verwijder afgevallen fruit van de bodem om de ontwikkeling van ziekten en overlast van wespen te voorkomen. Om te voorkomen dat de wintermot eitjes gaat leggen in de fruitbomen kunnen de stammen omwikkeld worden met kleefbanden. Zorg ervoor dat de late zomerzon de druiven kan bereiken door de afdekkende bladeren te verwijderen. Nadat de laatste frambozen van de struik zijn gehaald kunnen deze takken tot aan de grond worden verwijderd.

In de groentetuin kunnen onder meer nog boontjes, tomaten en courgettes worden geoogst. Om de laatste exemplaren sneller te laten rijpen kan omringend blad worden verwijderd. Voorts kan deze maand nog gezaaid worden: winterspinazie, kervel, veldsla, tuinkers, peterselie. Ook is het mogelijk sla in de volle grond uit te planten zodat dit voordat de winter echt begint nog kan worden geoogst. Eveneens kan deze maand de rabarberstruik worden geplant of verplant.

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen