loading
 
×
×

Avocado kweken en eten

avocado kwekenAvocado's bevatten veel eiwitten, onverzadigde vetten (en dus niet cholesterol verhogend), ijzer en kalium. Tijdens lange zeereizen werd deze vrucht gebruikt als vleesvervanger. Het herkomstgebied is Midden-Amerika waar de Azteken en Inca's de avocado als afrodisiacum gebruikten. Met de avocado waaraan onze alcoholische advocaat de naam ontleent kan een heerlijke guacamole worden gemaakt. De avocado (Persea americana) behoort tot de laurierfamilie. De plant kan in de huiskamer worden gekweekt. Neem hiervoor een zo vers mogelijke avocado. Verwijder het vruchtvlees en wrijf de pit schoon. Leg de pit vervolgens tenminste 48 uur in warm water (plaats het bakje bijvoorbeeld op een verwarming). Hierna kan de buitenste bruine schil van de pit worden verwijderd. Met de puntige kant naar boven gericht steekt u nu drie cocktailprikkers of tandenstokers iets boven het midden in de avocado. Vul een pot met water en plaats de avocado hier bovenop zodat het onderste deel in het water steekt. Na twee tot zes weken bij tenminste 21 graden Celsius op een donkere plek te hebben gestaan zullen de eerste worteltjes zichtbaar worden. Wanneer de loot verschijnt kan de pot voor het raam worden gezet. Om de wortels in het donker te laten ontwikkelen kan bijvoorbeeld alumiumfolie om een glazen pot worden gewikkeld. De loot dient overigens niet aan de volle zon blootgesteld te worden. Wanneer de de pot is gevuld met wortels kan de avocado voorzichtig in een pot met potgrond worden geplant. Elk voorjaar worden de grotere planten verpot, waarna ze enkele weken op een koele en donkere plek worden gezet en rijkelijk van water worden voorzien. Hoewel oudere planten lichte vorst kunnen doorstaan en dus tenminste 's zomers buiten zouden kunnen worden geplaatst, zal de plant zich bij een warmer en meer evenwichtig klimaat beter voelen (oftewel binnen). In de zomer doet u er goed aan de plant om de twee weken te bemesten. Wat de pret mogelijk wat kan drukken is dat voor het verkrijgen van vruchten tenminste twee planten nodig zijn (type A en B) en insecten voor de bestuiving. Verder zijn uit zaden gekweekte planten over het algemeen minder geschikt voor vruchtwinning. Om u weer wat op te vrolijken volgen nu enkele geschikte ingrediënten waarmee een smakelijke Guacamole gemaakt kan worden: een avocado, limoen/citroensap (het vruchtvlees zal hierdoor minder snel naar bruin verkleuren), knoflook, tomaat, sjalotten/uien, chilipeper, koriander, suiker, zout en peper. Pureer de avocado, limoensap, knoflook, zout, peper, suiker. Snij de ui/sjalotjes en tomaten in stukjes.

plantenaanbod

Er zijn nog geen reacties.


inloggen