tuinbase.nl

De basis van het snoeien

Het snoeien van planten dient om ongewenste takken te verwijderen en/of de groei van nieuwe scheuten te bevorderen. Eén van de belangrijkste aspecten van het snoeien is het jaargetijde waarin dit moet gebeuren. Wanneer in de winter wordt gesnoeid zal de plant over het algemeen zodra het groeiseizoen weer begint volop nieuwe scheuten ontwikkelen. Snoeien in het voorjaar of vroeg in de zomer zal een minder uitbundige nieuwe aanwas tot gevolg hebben waarbij de hoeken tussen oude takken en jonge scheuten kleiner zal zijn. Vooral bij niet winterharde planten kan het snoeien in de zomer beter achterwege worden gelaten omdat de nieuwgevormde scheuten de winter mogelijk niet zullen overleven. Verder zal de vorming van nieuwe scheuten het geringst zijn.

Niet alle planten hebben een gelijke manier van groeien. Bij sommige planten zijn de eindknoppen overheersend wat vooral een groei in de lengte tot gevolg heeft terwijl bij andere planten de andere knoppen een sterkere neiging hebben tot verdere ontwikkeling. Wanneer de eindknop wordt weggenomen om de lengtegroei te beperken zal een andere knop (of knoppen) zijn functie overnemen. Het snoeien van een plant werkt als een soort prikkel voor de overgebleven knoppen om in actie te komen. Op deze manier kan zowel de dichtheid van een plant als de groeirichting worden beïnvloed door boven een knop te snoeien welke in de juiste richting wijst.

Voor snoeien met als doel het uitdunnen van de plant kunnen takken tot aan de basis worden weggenomen zodat er geen knoppen overblijven die nieuwe groei veroorzaken. Als u echter oude takken wilt inruilen voor jonge moet u tot boven de laatste knop terugsnoeien. Let er hierbij op dat u niet te ver en niet te dichtbij de knop snoeit en dat de snede van de knop afwijst. Indien u dit laatste niet doet kan door afvloeiend regenwater de knop gaan rotten.

Het snoeien van de eindknoppen is niet de enige manier om de ontwikkeling van zijscheuten te bevorderen. Ook het buigen van takken in horizontale richting of naar de grond kan voor de andere knoppen aanleiding zijn te ontwaken. Voorts hebben driehoekige inkervingen boven of onder een knop effect op de ontwikkeling van deze knop. Een inkerving boven de knop is groeibevorderend terwijl een inkerving onder de knop groeibelemmerend werkt.

Gebruik een scherpe en handzame snoeischaar om gladde snoeisneden te maken zodat de plant sneller zal genezen en de kans op infectie kleiner is.

boeken over het onderwerp snoeien

Lees hier meer over snoeischaren.

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen