tuinbase.nl
×
×

Planten kweken in een kweekkas

kweekkasEen kweekkas in de tuin, groot of klein, geeft u de mogelijkheid veel meer soorten planten te houden. Doordat u in een kas het klimaat veel meer zelf in de hand heeft, bent u minder afhankelijk van de seizoenen en kunt u het hele jaar door tuinieren.

Soorten kassen

Bij het woord 'kas' zien we al snel een professionele kweekkas voor ons. Hoewel zo'n echte kas meer kweekmogelijkheden biedt, heeft niet iedereen hiervoor de ruimte of het geld (over). Ook met een veel kleinere cloche, kweekbak, kweektunnel of minikas kan de hobby van het tuinieren al worden uitgebreid.

Cloche/kweekstolp

Een traditionele cloche kan gebruikt worden voor het beschermen van individuele planten tegen wind, koude en regen.

Kweektunnels

Een kweektunnel is meestal van doorzichtig plastic(polycarbonaat/polyethyleen) in de vorm van een tunnel. Een tunnel bestaande uit bogen pvc bedekt met plastic valt bijvoorbeeld in deze categorie. Hoewel een dergelijke kweektunnel snel afkoelt en niet erg geschikt is om in het voorjaar planten in af te harden, kunnen ze er wel voor zorgen dat uw eerste oogst ongeveer een maand eerder valt dan normaal. Verder kunnen er in de zomer planten in worden verbouwd die wel wat bescherming tegen regen, wind en koude kunnen gebruiken.

Koude bak/kweekbak

Een kweekbak bestaat uit een lage bak (vroeger vaak van hout) die schuin afloopt en een glazen of doorzichtig plastic dak heeft. De koude bak is steviger en koelt minder snel af dan een kweektunnel. De bak kan in het voorjaar gebruikt worden voor het afharden van planten. In de zomer kan de koude bak gebruikt worden voor het kweken van planten die extra warmte nodig hebben om in ons klimaat te kunnen gedijen waaronder paprika's en komkommers.

Minikas

Ook al heeft u alleen een balkon als buitenruimte tot uw beschikking, zelfs dan kunt u met een kweekkas aan de slag, al gaat het dan wel om een minikas. In een minikas kunnen zaailingen, stekken en jonge plantjes worden opgekweekt en/of u kunt de kas gebruiken voor het laten overwinteren van planten. Een minikas met wanden van polycarbonaat is beter geïsoleerd dan een minikas met glazen wanden en het risico op beschadiging is kleiner. Onder 'minikas' vallen ook de kleine kweekbakjes die u eventueel binnenshuis voor het raam kunt plaatsen en waarmee u de kweekhobby op hele kleine schaal kunt beginnen.

Kweekkas

Als u een echte kweekkas of orangerie wilt heeft u de keuze uit vele maten, vormen en materialen. Als u uw tuinierhobby serieus wilt aanpakken koopt u niet snel een te grote tuinkas (behalve natuurlijk als de hobbykas te groot blijkt voor uw tuin). Als u op kweektafels gaat kweken kan de onderzijde van de hobbykas eventueel van een ondoorzichtig materiaal zijn. Bedenk voorts dat een glazen kas en voetballende kinderen niet een ideale combinatie vormt. In plaats van glas kan dan bijvoorbeeld voor policarbonaat worden gekozen.

Locatie van de hobbykas

Als uw tuin groot genoeg is om de kas verschillende plekken te kunnen plaatsen, zijn er enkele factoren waarmee u rekening kunt houden. Het plezier dat u aan uw kweekkas zult beleven kunt u ten eerste vergroten door ervoor te zorgen dat er altijd voldoende zon op de kas valt. Plaats de kas dus bijvoorbeeld niet tegen een hoge muur gericht op het noorden. Verder kunt u warmeverlies tegengaan door de kas niet op een geheel onbeschutte locatie te plaatsen. Een heg of schutting op enige afstand van de kas zodat er geen schaduw op de kas valt is dus ideaal. Verder zult u vaak water en eventueel elektriciteit nodig hebben zodat het is aan te bevelen dergelijke aansluitingen in de directe nabijheid van de kas voorhanden te hebben. Voorts moet de ondergrond van de kas niet vochtig zijn.

Plaatsing van de tuinkas

De plaatsing van een kweekkas kunt u natuurlijk laten doen maar in veel gevallen is dit zelf ook goed te doen. Waaraan de ondergrond en de verankering van de hobbykas moet voldoen hangt af van het soort kas. Neem de instructies serieus want u wilt uiteraard niet dat uw aanwinst bij de eerste windvlaag in de tuin van de buren beland.

Techniek in de kweekkas

In de tuinkas draait alles om temperatuur, licht en vochtigheid. Een te warme, te vochtige of te fel verlichte kweekkas kan de planten noodlottig worden. Let er daarop bij de aanschaf van een hobbykas op dat u voldoende mogelijkheden heeft om deze factoren te beïnvloeden. Over het algemeen is veel ventilatie positief. Een kas moet tenminste twintig procent van het vloeroppervlak aan dakramen hebben. Goed afsluitbare louvre-ventilatieramen in de zijkant van de kweekkas versnellen het ventilatieproces. Het ventilatieproces kan voor een groot deel worden geautomatiseerd. In plaats van ramen kunt u bijvoorbeeld met mechanische ventilatoren bovenin de kas werken. Ook bestaan er automatische raamopeners welke bij een vooraf ingestelde temperatuur in beweging komen.

Verschillende planten hebben in hun verschillende levensfasen een verschillende behoefte aan licht terwijl bijvoorbeeld jonge planten tegen al te felle zon beschermd moeten worden. Om de hoeveelheid zonlicht te beperken kan van meerdere materialen en methoden gebruik worden gemaakt. Zo kan met de kwast een dunne laag kassenwit op de buitenzijde van de kweekkas worden aangebracht of kan aan de binnen- of buitenzijde een schaduwdoek of mat worden aangebracht.

Als u uw hobbykas wilt verwarmen kunt u uit evenveel verwarmingsmethoden kiezen als er voor uw huis beschikbaar zijn. Een elektrisch verwarmingssysteem is waarschijnlijk het eenvoudigst in te bouwen. (Zorg er wel voor dat de elektriciteit op een veilige manier wordt aangebracht en, niet geheel onbelangrijk, op een veilige manier kan worden gebruikt.) Misschien is het zelfs mogelijk gebruik te maken van hetzelfde systeem als waarmee u uw huis verwarmd. Een eerste stap is echter te kijken naar mogelijkheden om warmteverlies te beperken. Dit kan onder andere door in de winter noppenfolie of speciaal hiervoor gemaakt kassendoek voor de ramen te bevestigen.

Evenals de ventilatie en verwarming kan het water geven worden geautomatiseerd maar bij een kleinere tuinkas kan een simpele gieter ook voldoen. Omdat planten niet van koude voeten houden doet u er goed aan de gieters na gebruik alvast weer te vullen met water zodat het water kan opwarmen. Om niet steeds leidingwater te moeten gebruiken, kunt u één of meerdere regentonnen plaatsen. De regentonnen kunt u via het overloopsysteem met elkaar verbinden. Andere technieken om de planten in de hobbykas van water te voorzien zijn druppelbevloeiing, capillaire matten of een sproeisysteem. Het is niet eenvoudig de verschillende planten in de verschillende jaargetijden van de juiste hoeveelheid water te voorzien. Over het algemeen kan het irrigeren het beste in de ochtend plaatsvinden maar bij erg warm weer kan het vaker per dag nodig zijn de grond nat te maken.

meer kweekkassen, en kweekkasproducten...

Er zijn nog geen reacties.


inloggen