tuinbase.nl

Clematis snoeien

Heeft u een clematis die aan de onderzijde kaal is? Door op de juiste manier te snoeien kunt u deze plant laten bloeien waar u dat wilt. Er zijn drie categorieën clematissen te onderscheiden die elk een eigen snoeimethode hebben.

Categorie 1

In deze categorie vallen de clematissen die voor de langste dag hun hoofdbloeiperiode hebben. De bloemen komen op de stengels die in het vorige jaar zijn gegroeid. Deze clematissen dienen na de bloei (juni/juli) beperkt te worden teruggesnoeid. Oude takken kunnen drastischer worden teruggesnoeid tot boven de laatste knop. Wacht niet te lang met snoeien omdat u door te snoeien de groei van nieuwe takken stimuleert. Deze nieuwe takken zijn de bloemdragende takken van het volgende jaar.

Als u in het voorjaar toch wat aan deze planten wilt snoeien, beperk dit dan tot de zwakke en dode takken. (Let op: takken kunnen zwak of dood lijken maar het niet zijn.) Clematissen die in deze categorie vallen zijn onder andere de Clematis macropetala, de Clematis montana en de Clematis alpina.

Categorie 2

In deze categorie vallen de clematissen die voor de langste dag hun hoofdbloeiperiode hebben en grootbloemig zijn. Een tweede bloei aan het einde van de zomer komt bij de clematissen in deze categorie vaak voor. De manier van snoeien is bij deze clematissen afhankelijk van wanneer u de meeste bloemen wilt zien. Evenals bij de clematissen in de vorige categorie zou eigenlijk niet in het voorjaar moeten worden gesnoeid omdat de bloemen op de takken van het vorige jaar komen. Na de eerste bloei (in juli) kunt u de takken die gebloeid hebben terugsnoeien. Een andere manier is in het voorjaar wel enkele takken terug te snoeien waardoor de plant weliswaar later in de zomer, maar ook in grotere mate bloemen zal produceren. Clematissen die in deze categorie vallen zijn onder andere de Clematis Nelly Moser, de Clematis Mrs. N. Thompson, de Clematis The President, de Clematis H.F. Young, de Clematis Mrs. Cholmondeley, de Clematis Bees Jubilee, en de Clematis Etoile de Malicorne.

Categorie 3

In deze categorie vallen de clematissen die hun hoofdbloeiperiode 's zomers hebben (eind juni tot begin juli). De bloemen van deze planten groeien op de takken die nog hetzelfde jaar (na de snoei in het voorjaar) zijn gegroeid. De snoei van deze clematissen vindt plaats in maart, waarbij de takken ver worden teruggesnoeid. U snoeit terug tot ongeveer 25 centimeter boven de grond. Clematissen die in deze categorie vallen zijn onder andere de Clematis Jackmanii, de Clematis Hagley Hybrid, de Clematis viticella, de Clematis Etoile Violette, de Clematis Dorothy Walton en de Clematis tangutica.

Indien er geen kaartje meer aan uw clematis zit, kunt u voor de zekerheid een jaar wachten met snoeien om uit te vinden wanneer deze de hoofdbloei heeft. In het algemeen worden clematissen net boven een gezwollen knop gesnoeid. Na het snoeien kunt u de plant wat mest of clematisvoeding toedienen.

clematisvoeding

snoeischaren

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen