tuinbase.nl

Help mee en maak de bij weer blij!

Je hebt het vast gehoord of gelezen in het nieuws: bijen hebben het moeilijk in Nederland. Sommige van de 350 soorten in Nederland dreigen zelfs uit te sterven. Dit jaar bleek uit de tweede Nationale Bijentelling dat er slechts 19.000 bijen waren geteld en vorig jaar waren er het er nog ruim 30.000. Dat is een afname van 37 procent in een jaar tijd! Een kanttekening hierbij is dat door de kou veel bijensoorten het lieten afweten. Volgens Nederland Zoemt die in actie komt voor de wilde bij moet zo’n 5 jaar achter elkaar worden geteld om bijvoorbeeld weerinvloeden te kunnen uitsluiten.

Waarom zijn bijen belangrijk?

Bijen lijken op het eerste gezicht op wespen en misschien sla je alle vliegende insecten gelijk dood als je ze ziet. Niet doen dus! Bijen zijn namelijk kleine maar zeer nuttige dieren die gratis arbeid leveren voor de mens. Niet voor niets bestaat er de uitdrukking 'een bezige bij'. Wilde bijen zijn enorm belangrijk voor onze voedselvoorziening omdat 80 procent van onze eetbare gewassen wordt bestoven door bijen en andere insecten. Ook zorgen bijen voor de voortplanting van wilde planten. Zonder de bij zouden we alleen aardappelen, granen en vis kunnen eten. Bovendien zouden de voedselprijzen enorm stijgen zonder de bij. Denk aan en dank de bij als je je boodschappen staat af te rekenen.

Wat kan jij doen voor de bij?

Nu jij je bewust bent van de rol van de wilde bij voor de voedselketen, rijst de vraag: hoe kun jij helpen om de bijenpopulatie in Nederland weer op peil te krijgen? Als je een balkon of een tuin hebt kun je al je steentje bijdragen door het volgende te doen of te laten:

  • - gebruik geen pesticiden
  • - leg een bijenoase aan met meerjarige (vaste) inheemse bloemen en planten
  • - plaats een bijenkast (ook wel bijenhotel, insectenhotel etc. genoemd)
  • - laat bloemen staan (want dit is de voedselbron van bijen)
  • - maai je gras even niet (op vooral paardenbloemen komen bijen af)
  • - laat onkruid staan
  • - vervang grind en tegels door gras en bloemen
  • - zorg voor bloemen in je tuin of balkon in het voor- en najaar.

Het beste is dus eigenlijk al het o zo onderhoudsvriendelijke grind en de tegels te verwijderen en je tuin te (laten) verwilderen met bloemen en onkruid. Meerdere bijensoorten leven in de grond en kale plekken in het gazon zijn daarvoor geschikt. Dit is een schrikbeeld voor de gemiddelde Nederlander die een keurige tuin heeft. Bovendien: wat moeten de buren wel niet denken? Een tip is om een bordje met de tekst 'dit is een bijenoase' te plaatsen in je verwilderde stuk tuin. Als dit je niet meteen aanspreekt, kun je ook eerst beginnen met een vierkante meter inrichten voor de bij.

Meerjarige bloemen

Meerjarige (inheemse) bloemen bloeien meerdere jaren en zijn onmisbaar voor een bijenoase. Voorbeelden van geschikte bloemen voor de kieskeurige wilde bij zijn: rode klaver, rolklaver en slangenkruid. Meerjarige bloemen zoals pioenroos, lavendel, iris sibirica, margriet, hibiscus en vele andere kun je ook zaaien. Elk terras, balkon of tuin is geschikt voor meerjarige bloemen en planten. Een rek voor bloembakken is ideaal voor een balkon, maar het is ook handig als afscheiding in een tuin. Vaste bloemen en planten hebben verschillende groeihoogtes, bloeitijden, kleuren en vormen, waardoor je ze makkelijk kunt combineren en bijna het hele jaar door mooie kleurige en geurige bloemen in je tuin of op je balkon hebt staan. Jij en de bijen zullen er jarenlang plezier van hebben en je gemoedstoestand knapt ervan op!

Bijenkast

Naast de meerjarige bloemen mag de bijenkast, ook wel bijenhotel genoemd, niet ontbreken om solitaire bijen aan te trekken welke erg belangrijk zijn voor de bestuiving van bloemen. De bijenkast is een geschikte nestgelegenheid voor zachtaardige, op zichzelf levende bijen en andere insecten zoals lieveheersbeestjes die er graag in wonen en overwinteren. Zorg voor een bijenkast met gladde holtes die een achterwand hebben.

Start vandaag nog!

Je hoeft absoluut geen groene vingers te hebben om een bijenoase te maken. Start vandaag met je bijenoase en koop meerjarige inheemse bloemen, potgrond en bijenkast.

Of geef een origineel kado aan je vrienden en/of familie door ze een bijenoase kado te doen met meerjarige inheemse bloemen en planten of met een bijenkast.

Elk jaar zullen bijen het stuifmeel van de bloemen verspreiden en draag je bij aan het in stand houden van de voedselketen.

Robomow RK 1000bekroond product
Robomow RK 1000
1.349,-
ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen