tuinbase.nl
×
×

Meer buiten zijn door een cursus tuinieren

Je hoort tegenwoordig vaak "je moet je hele leven blijven leren", "investeer in jezelf" etc. En als je `geluk` hebt is je werkgever het hiermee eens en mag je werkgerelateerde cursussen volgen. Tegen je collega's en tweederangs vrienden zeg je over die cursus "echt interessant!" maar als je je in je vrije tijd zit voor te bereiden voor de volgende les baal je als een stekker. Misschien heb je zelfs een beetje het gevoel dat je erin geluisd bent. Je bent nog meer tijd kwijt aan iets dat je eigenlijk niet boeiend of zelfs saai vindt. Natuurlijk wil je wel iets nieuws leren, een mens is van nature nieuwsgierig, maar mag het ook iets leuks en echt interessants zijn? Je staart door het raam en denkt: "Misschien iets waarmee ik meer buiten kan zijn?".

cursus tuinieren

Voel je weer mens door meer buiten te zijn; ga de tuin in met een cursus tuinieren!

Als je een kantoorbaan hebt dan weet je het: een mens hoort niet dagelijks in een kantoor opgesloten te zitten. Net zoals we dierentuindieren steeds meer ruimte gunnen om zichzelf te zijn, hoor je ook als mens ruimte te krijgen om te doen wat goed voelt. Als je vanuit je kantoor naar buiten kijkt voel je wellicht het verlangen meer buiten te zijn. Dit is ook niet zo vreemd, we zitten nog niet zo lang opgesloten. Voordat tijdens de industrialisatie enkele mensen bedachten dat ze soortgenoten in fabrieken aan het werk konden zetten liepen de meeste van ons meestal nog buiten rond. Mensen die ervan overtuigd zijn dat leven in de natuur hen gelukkiger maakt dan dagelijks veel kantooruren te maken om het te grote huis en het nieuwste type tv en mobiel te kunnen betalen kiezen soms voor een autarkische/zelfvoorzienende levensstijl op het platteland. Voor de meesten is dit echter een stap te ver (net zoals het een stap te ver is/was om ons hele dagen op te (laten) sluiten). Een compromis is dan om iets minder uren binnen door te brengen en meer tijd in de tuin. Het is echter makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben vaak de neiging te blijven hangen in wat we al deden. Door je in te schrijven voor een cursus tuinieren dwing je jezelf ertoe je stoute houten klompen aan te trekken en een stap te zetten. Naarmate je kennis op het gebied van tuinieren vergroot wordt het ook steeds leuker en oprecht interessant.

Maar ik heb helemaal geen tuin!

Dat is erg jammer! Tuinieren hoort zo bij het mens-zijn dat iedereen een tuin zou behoren te hebben. Het goede nieuws is echter dat je vaak voor vrij weinig geld een volkstuin kunt huren. Op sommige plekken heb je al een tuin voor dertig cent per vierkante meter per jaar. Bestaat deze mogelijkheid niet, dan kan het ook nog leuk zijn op kleine schaal te kweken op het balkon. Een andere mogelijkheid is tuinen van anderen vrijwillig of tegen vergoeding te onderhouden. Als je goed zoekt zul je vrijwel zeker een mogelijkheid vinden om je tijdens de tuincursus opgedane kennis in de praktijk te brengen.

leren tuinieren

Welke tuingerelateerde cursussen zijn er?

De meest bekende aanbieder van cursussen, de Leidse onderwijsinstelling (LOI) biedt meerdere cursussen aan op tuingebied, gericht op zowel professionals als hobbyisten.

Cursus tuinieren

  • Dit is één van de kortste en goedkoopste cursussen. Tijdens deze cursus leer je om een tuin te ontwerpen, aan te leggen en te onderhouden. Je maakt kennis met verschillende soorten tuinen, grond, planten en gereedschappen. Inbegrepen zijn professionele begeleiding, live webcolleges en studiemateriaal. Officieel staat er 8 maanden voor de cursus maar de cursus is ook op een hoger of lager tempo te volgen. Op verzoek is een studieverklaring met daarin je behaalde resultaten verkrijgbaar.

Cursus tuinontwerpen

  • Deze cursus wordt getipt als vervolgcursus voor de hiervoor genoemde cursus tuinieren. Je leert verschillende soorten kleine tuinen ontwerpen. Een praktijkdag is inbegrepen alsmede de boeken "Beplantingsleer", "Naamlijst houtige gewassen" en "Naamlijst vaste planten". Verder is de, dvd "Snoeien" ingegrepen en naar keuze tuintekenmaterialen of VectorWorks© (tuinontwerp-computerprogramma). De cursus wordt afgesloten met een examen en mede dankzij de gratis examentrainingsdag vrijwel zeker met een diploma.

Cursus tuinarchitectuur

  • Ook deze cursus wordt afgesloten met een examen en diploma. Je hebt dan geleerd over alle soorten planten, bemesting, tuinkunstgeschiedenis, tuinen en tuinstijlen. Als je wilt kun je na het volgen van deze cursus als professioneel tuinontwerper aan de slag. De cursus wordt o.a. getipt als vervolgcursus van de hiervoor genoemde cursus tuinwerpen maar een vooropleiding is evenals voor de andere cursussen niet vereist.

Cursus tuinieren in de moestuin

  • Ben je vooral geïnteresseerd in de moestuin? Dan is dit de meest geschikte cursus. Je kunt de cursus zo volgen dat je je opgedane kennis direct in je eigen tuin in de praktijk kunt brengen. Je leert over zaaien, bemesten, oogsten, groenten, fruit, kruiden, bloemen en dieren. Er is aandacht voor het kweken op het balkon of in de kas en dankzij het onderdeel 'de tuin op tafel' waarbij smakelijke recepten voorbij komen kun je anderen laten meegenieten. Indien gewenst is een studieverklaring verkrijgbaar.

Cursus medewerker groenvoorziening

  • Heb je zin in een zeer praktijkgerichte cursus met na afloop de mogelijkheid van een carrièreswitch richting de openbare groenvoorziening, een kwekerij of een hoveniersbedrijf? De cursus medewerker groenvoorziening bereid je erop voor. De vijf modules bestaan uit aanleg en onderhoud, plantkunde, gereedschap, bemestingsleer / kennis van grond en werken in de groenvoorziening. De cursus wordt afgesloten met een examen en het diploma medewerker groenvoorziening.

Cursus hovenier

  • De meest uitgebreide cursus is de cursus hovenier. Na deze cursus kun je als zelfstandig ondernemer alle soorten tuinen ontwerpen (digitaal met VectorWorks©), aanleggen en onderhouden. De cursus bestaat uit de onderdelen ontwerpleer, bodem- en beplantingsleer, techniek en aanleg, digitaal tuintekenen, tuinkunstgeschiedenis, tuinbeschouwing, werken voor klanten en zzp'er voor creatieve professionals. De cursus wordt afgesloten met een examen en het diploma hovenier.

Welke onderwijsinstelling

Een cursus als de bovenstaande volg je omdat je het leuk vindt maar natuurlijk wil je uiteindelijk ook een papiertje dat enige waarde heeft. Het is daarom aan te raden voor een onderwijsinstelling te kiezen die een naam heeft opgebouwd. Bij de LOI is dit zeker het geval. LOI-opleidingen zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW, voor zover ze onder de reikwijdte van deze wetten vallen. Verder staan de kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding voordurend onder controle van professionals uit de praktijk. Voorts werkt de LOI samen met brancheorganisaties en exameninstanties zodat de opleidingen aansluiten op de wensen van de arbeidsmarkt. Tenslotte heeft de LOI het overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg (ITK-keurmerk) behaald.

Cursuskosten

Uiteraard zijn aan het volgen van een cursus kosten verbonden. Deze kosten varieëren van zo'n 260 euro voor een relatief korte cursus zoals de cursus tuinieren tot ongeveer 800 euro voor een uitgebreidere cursus zoals de cursus Hovenier. Dit is echter geen weggegooid geld. Je moet het zien als een investering in jezelf die je op termijn met de opgedane kennis en vaardigheden kunt terugverdienen. Bijvoorbeeld doordat je de waarde van je woning vergroot door de aanleg van een professionele tuin, doordat je je eigen groenten verbouwt of doordat je minder geld uitgeeft aan computergames of aan uit verveling per ongeluk geshopte schoenen en kleding. Maar ook het plezier alleen al dat je door het doen van de cursus zult ervaren is het geld zeker waard.

Zijn cursuskosten aftrekbaar van de belasting?

Jazeker, scholingskosten voor (toekomstig) werk vormen bij de aangifte inkomstenbelasting een aftrekpost. Wel is er een drempel van 250 euro zodat je bij het volgen van een duurdere cursus of meerdere cursussen meer kunt profiteren van dit voordeel. Op de website van de belastingdienst staat welke studiekosten wel dan wel niet aftrekbaar zijn van de belasting. Wel aftrekbaar zijn bijvoorbeeld het lesgeld, verplichte leermiddelen, verplichte beschermingsmiddelen, EVC(Erkenning Verworven Competenties)verklaring en afschrijving van duurzame goederen die voor de cursus zijn aangeschaft. Niet aftrekbaar zijn bijvoorbeeld rente over studieschulden, reis- en verblijf, levensonderhoud, studiereizen, excursies en (de inrichting van) een werk- of studeerruimte.

Conclusie

Het je het gevoel dat je teveel binnen zit, te weinig beweging krijgt of meer een robot in dienst van de baas bent dan een mens? Schrijf je in voor een tuincursus en wordt gelukkiger. Het is immers algemeen bekend dat het bezig zijn in de tuin en de kleur groen een positief effect hebben op de fysieke en psychische gezondheid van een mens.

WOLF-Garten A 340 E Elektrische Grasmaaier - 1400 W - 34 cm maaibreedte - 30 liter opvangbak - centrale hoogte-instellingbekroond product
WOLF-Garten A 340 E Elektrische Grasmaaier - 1400 ...
126,99
avatarEmrah YILDIZ
26-08-2021 23:32:16

Hallo daar. Mijn naam is Emrah. Ik woon in Turkije. Ik werk in een kas in Turkije. Nederland is een land dat in de wereld wordt aangewezen in de glastuinbouw. Van deze kennis wil ik ook profiteren. Ik wil graag 1 jaar lang profiteren van jullie verschillende opleidingen. Ik spreek vloeiend Engels en Nederlands op B1 niveau. Ik wil weten of ik in aanmerking kom voor deelname aan de cursussen. Als ik een cursus volg, stuur je dan een uitnodiging? Als er nog andere details zijn die ik moet weten, laat het me dan weten. Goed werk.inloggen