tuinbase.nl

Natuurlijke kerstbomen en kunstkerstbomen

Gaat u dit jaar voor een kunstkerstboom of voor een echte? Voor het milieu lijkt het niet bijzonder veel uit te maken welke keuze u maakt al blijft de levende kerstboom met kluit een betere keuze. De meest milieuvriendelijke keuze is waarschijnlijk de huurkerstboom. Het aanbod hiervan is echter beperkt. Gaat u voor het gemak, kies dan de kunstkerstboom. Van een goed exemplaar kunt u zeer lang (langer dan 10 jaar is vanuit milieuoogpunt gewenst) plezier hebben. Vindt u toch de sfeer doorslaggevend? Alle spuitbussen ten spijt, de geur van een echte kerstboom mag dan niet ontbreken. Bovendien kunt u, wanneer u de boom voldoende water geeft en niet te dicht bij de verwarming of kachel zet, uw tuin er mee verrijken (een boom met kluit verdient in dit geval duidelijk de voorkeur).

Soorten kerstbomen

Kerstbomen zijn er vele soorten waaronder:

- gewone groene fijnspar (picea abies)

Dit is de bekendste kerstboom waarvan vrij veel naalden kunnen afvallen.

- edele zilverspar (abies procera)

Deze boom is naaldhoudend, heeft een onregelmatige groei, rechtopstaande kegels en een groenblauwe kleur.

- Koreaanse zilverspar (abies koreana)

Een van nature met blauwe rechtopstaande kegels rijk gedecoreerde naaldhoudende boom met zachte naalden die nauwelijks uitvallen(tip).

- Servische spar (picea omorika)

Een goed naaldhoudende, compacte, blauwachtige boom.

- blauwspar (picea pungens 'glauca')

Deze boom heeft zijn naam te danken aan de scherpe naalden.

- nobele spar (abies nobilis)

Een boom met weinig naaldverlies en zachte naalden.

- nordmann (abies nordmanniana)

Deze boom heeft zachtere naalden dan de fijnspar welke minder snel uitvallen(tip). Door de langzame groei is deze boom duur.

Kerstboom aankooptips

Let bij de aanschaf op de versheid van de boom. Kijk naar de kleur en test of er bij enig schudden veel naalden afvallen. De beste keus is een kerstboom die in een pot gekweekt is. Deze boom zal namelijk niet afgestoken zijn en daardoor de beste wortelstructuur hebben. Ook een kerstboom met een stevige (niet-hangende), met een katoenen of nylon lap omwonden, kluit is een vrij goede keuze. Als de kerstboom niet getopt is zal deze in de tuin hoger kunnen groeien dan wanneer dit wel het geval is.

Verzorging van de kerstboom

Houd de pot vochtig (niet te veel (ivm rotten) en niet te weinig) en zet de boom niet in de buurt van een warmtebron of felle lichtbron. Houd bij een kerstboom zonder kluit de bast in tact ivm de wateropname.

Neem een kijkje in de tuinshop voor kerstbomen of andere kerstproducten...

Verder lezen

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen