tuinbase.nl

Shishi Odoshi

De 'shishi-odoshi' (vrij vertaald: hertenverjager), is een traditioneel Japans bamboe waterornament dat gebruikt werd om dieren op afstand te houden van gewassen. Tegenwoordig wordt de uit vooral bamboe bestaande constructie veel gebruikt ter decoratie van tuinen. Hoewel de shishi-odoshi onder meer bij tuinwebshops is te verkrijgen, kan het ook een met gepaste trots vervullend resultaat van een leuk en vrij eenvoudig zelfbouwproject worden.

Werking van de shishi-odoshi

Het water wordt met een kleine pomp uit het reservoir of de vijver omhoog gepompt door een slang die uitmondt in het horizontale watertoevoerende deel van de shishi-odoshi. Het water stroomt/valt in de lichtere zijde van het kantelbare horizontaal gemonteerde stuk bamboe waardoor het zwaartepunt wordt gewijzigd. Het kantelbare stuk bamboe kantelt, het water stroomt eruit en de shishi-odoshi keert met een klap terug in de oude positie.

Ontwerp van de shishi-odoshi

Het ontwerp van de shishi-odoshi kan verschillen.

Eén van de mogelijkheden is een stuk bamboe (het horizontale deel) kantelbaar (met een pin) te bevestigen tussen twee staande stukken bamboe. Het water kan via een van deze staande stukken, binnen een plastic slang, met een pomp omhoog worden gevoerd. Het uiteinde van de plastic slang mondt uit in een klein, hol, horizontaal gemonteerd stuk bamboe, van waaruit het water in het grote horizontaal bevestigd stuk bamboe valt.

Een andere mogelijkheid is de shishi-odoshi uit twee losse delen te laten bestaan; een voor de watertoevoer en een voor het hoofddeel. De bamboepijp voor de watertoevoer laat u rusten op twee ondersteunende stukken bamboe welke aan de bovenzijde een u-vormige uitholling moeten krijgen. Als u een dik stuk bamboe heeft voor het hoofddeel kunt u hierin een gat maken waar de kantelbare bamboepijp in kan worden gemonteerd met een pin welke dwars door zowel het kantelbare deel als het staande deel moet worden gestoken. De uitsparing in het staande deel moet hoog genoeg zijn om de kanteling mogelijk te maken.

Locatie van de shishi-odoshi

Er zijn vele mogelijkheden voor de plaatsing van de shishi-odoshi. Een eerste mogelijkheid is naast een vijver. Hier is het waarschijnlijk ook makkelijk voor een goede verankering in de grond te zorgen. Verder kan elke waterdichte bak of zelf met vijverfolie gemaakt reservoir dienstdoen. De pomp kan aan het oog worden onttrokken met vijverbeplanting. Een andere mogelijkheid is het reservoir met kippengaas af te dekken waarop keien kunnen worden gelegd.

Opgelet

- Als u wilt proberen met de shishi-odoshi katten en reigers op afstand van uw vijver te houden moet u niet vergeten een steen of korte bamboepijp onder het zwaarste uiteinde te leggen/zetten die nodig is voor het produceren van het geluid.

- De pomp moet sterk genoeg zijn om het water omhoog te voeren maar niet zo sterk dat het water er met kracht uitspuit.

- Door de voortdurende beweging van de shishi-odoshi moet de contructie voldoende stevig zijn om te voorkomen dat op den duur bijvoorbeeld de watertoevoer naast het kantelbare deel stroomt.

- Zorg ervoor dat al het water in de vijver of het reservoir valt zodat bijvullen niet of minder vaak nodig zal zijn.

Lijkt het toch wat te veel werk maar wilt u wel graag een Japanse shishi-odoshi in de tuin? Vergelijk dan hier de prijzen van online aangeboden exemplaren.

meer over Japanse tuinen

shishi-odoshi...

meer...

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen