tuinbase.nl

Grasmaaiers

Voor de één is grasmaaien een ontspannende of prettig inspannende bezigheid, voor de ander ligt het anders. Het kan dan ook behoorlijk frusterend zijn om met de zojuist aangeschafte zitmaaier klem te staan tussen de voordeur en het tuinhekje. In dit artikel wordt ingegaan op de voor- en nadelen van verschillende gazonmaaiers zodat u straks hopelijk met een gelukzalige glimlach over het gazon huppelt/rijdt.

Grasmaaiertechnieken

De voor het maaien gebruikte technieken zijn overzichtelijk in slechts twee categorieën in te delen: de cirkelmaaier en de kooimaaier. Bij de cirkelmaaier draaien de metalen of kunststof messen evenwijdig aan de grond rond. Bij een kooimaaier maken de messen een rollende beweging boven een horizontaal mes en door het gras.

Kooimaaier

Kooimaaiers zijn vooral geschikt om een gazon mooi strak gemaaid te houden. Het over een tweede mes rollend kooimes snijdt het gras mooi af. Met langer gras heeft een kooimaaier moeite. Als u een kooimaaier heeft doet u er dus goed aan niet te lang te wachten met maaien omdat u dan mogelijk een andere grasmaaier van iemand moet lenen of als u die nog heeft met de zeis aan de slag moet. De rol achter de messen zorgt voor een banenpatroon. Hoe zwaarder de rol, hoe duidelijker het patroon.

Cirkelmaaier

De cirkelmaaier is met zijn horizontaal draaiende messen meer geschikt voor het maaien van wat langer gras. Ook sommige cirkelmaaiers hebben een rol voor het creëeren van een banenpatroon. Cirkelgrasmaaiers zijn over het algemeen beter in het omgaan met een enigszins onregelmatige ondergrond dan kooimaaiers maar zijn meestal niet in staat het gras zo kort te maaien als een kooimaaier. Doordat na verloop van tijd het roterende mes enigszins van positie zou kunnen veranderen doet u er goed aan hier tijdens een regelmatige servicebeurt naar te kijken. Doordat de cirkelmaaier doorgaans een vrijwel afsluitende overkapping heeft wordt het lawaai beperkt.

Luchtkussenmaaier / zweefmaaier

De luchtkussenmaaier lijkt qua werking veel op de cirkelmaaier omdat ook deze grasmaaier met een horizontaal roterend mes werkt. Het grote verschil is dat in plaats van wielen, een luchtkussen de maaier van de grond houdt. Een zweefmaaier is hierdoor makkelijk te manouvreren. Dit type grasmaaier is meestal niet erg groot en dus vooral voor kleinere gazons geschikt. De luchtkussenmaaier is minder geschikt voor hoog gras dan de normale cirkelmaaier en de maaihoogte is vaak minder goed instelbaar. Wel is een zweefmaaier handig in een tuin met moeilijk te bereiken plaatsen.

Lees hier over robotmaaiers.

Typen aandrijving van grasmaaiers

In den beginne(1830) was er de handmaaier welke in de categorie kooimaaiers valt. Zoals bij vrijwel elke inspannende bezigheid gebeurde, bedacht de mens na een tijdje dat het makkelijker kon en begon hij met het bouwen van benzinegrasmaaiers en elektrische grasmaaiers. Veel elektrische grasmaaiers zijn cirkelmaaiers en sommige daarvan zijn luchtkussenmaaier/zweefmaaier.

Handmaaier

Hoewel er twee typen handmaaiers bestaan, is het bijna altijd een grasmaaier met wielen aan de zijkanten. Het andere type handgrasmaaier heeft een zware rol aan de achterzijde. Een handmaaier is zeer geschikt voor kleinere gazons tot ongeveer 50 vierkante meter. Maar de grens ligt uiteraard bij uw eigen uithoudingsvermogen. Omdat de handmaaier licht is kan deze ook makkelijk over een bochtig gazon worden gestuurd. Verder is de handmaaier goedkoop in vergelijking met de motorische grasmaaiers, zowel in aanschaf als in gebruik. Omdat er behalve de dampen die van uw verhitte hoofd opstijgen geen andere uitstoot is, is het ook een milieuvriendelijke keuze. Afhankelijk van de snelheid waarmee u over het gazon rent, zijn er aan het gebruik van een handgrasmaaier doorgaans minder risico's verbonden dan het geval is bij de gemotoriseerde grasmaaiers.

Motormaaier

Motormaaiers zijn zowel als kooimaaier en cirkelmaaier te koop. Verder is er de keuze tussen een elektrische en een benzine grasmaaier. Voor degenen die er liever bij gaan zitten zijn er de zitmaaiers.

Elektrische grasmaaier

Een elektrische grasmaaier maakt het grasmaaien een stuk minder inspannend. Elektromaaiers zijn meestal vrij licht en dus ook vrij gemakkelijk te manouvreren. Hoe groter het apparaat, hoe moeilijker dit wordt. Er zijn elektrische grasmaaiers met slechts een snoer en grasmaaiers met een accu. Bij de grasmaaiers die aan een snoer vastzitten is de bewegingsvrijheid uiteraard beperkt tot de lengte van het (verleng)snoer. Verder moet worden opgelet dat dit snoer niet onder de grasmaaier terecht komt. Enkele voordelen van elektrische grasmaaiers zijn dat ze geen startproblemen kennen, geen uitlaatgassen hebben en niet al te veel lawaai maken. Een elektrische grasmaaier is meestal goedkoper dan een benzinemaaier (zowel in de aanschaf als in onderhoud) maar is vaak ook minder krachtig. Een accu maakt de grasmaaier zwaarder en gaat soms niet lang genoeg mee om een maaibeurt af te maken. Een vervangbare accu is dus aan te bevelen. Vooral oudere elektrische grasmaaiers kunnen op nat gras kortsluiting veroorzaken.

Benzinemaaier

Grasmaaiers op benzine worden meestal gebruikt voor de grotere klussen en voor locaties waar geen stroom aanwezig is. De benzinegrasmaaiers zijn zwaarder dan elektrische en vaak ook groter. Het voordeel van een benzinemaaier is dat er veel kracht beschikbaar is zonder dat er een stopcontact in de buurt hoeft te zijn. Om startproblemen te voorkomen is een elektrische ontsteking aan te bevelen. Een benzinemaaier maakt normaal gesproken meer geluid dan een elektrische grasmaaier. Een viertact motor is minder luidruchtig dan een tweetact. Een grasmaaier die 'zelftrekkend' is, is lichter in gebruik maar door de minder grote controle op de beweging ook wat gevaarlijker. Een bezinemaaier vereist meer onderhoud dan een elektrische grasmaaier en heeft een hogere aanschafprijs.

Zitmaaiers

Bij het gebruik van een zitmaaier kunt u er zoals de naam al aangeeft rustig bij gaan zitten. De messen bevinden zit vaak midden onder de zitmaaier maar er zijn ook zitmaaiers waarbij de messen zich aan de voorkant bevinden. Zitgrasmaaiers werken vaak op benzine maar ook elektrische modellen zijn te koop. Voor kleinere tuinen zijn zitmaaiers uiteraard niet geschikt. Indien de oppervlakte van uw gazon meer dan 200 vierkante meter bedraagt, kan de aanschaf van een zitmaaier echter interessant worden omdat u hiermee tijd kunt besparen. Doordat een zitmaaier groter is en meer onderdelen heeft die kapot kunnen, is regelmatig onderhoud aan te bevelen. Door de zitmaaier goed schoon en gesmeerd te houden kunnen sommige problemen worden voorkomen. Bedenk voordat u het apparaat aanschaft dat deze vrij veel opbergruimte in beslag neemt. Als u met de zitgrasmaaier de openbare weg op wilt zal deze aan verschillende eisen moeten voldoen, waaronder verlichting, een kenteken en enkele eisen aan de constructie. Voorts zal de bestuurder minimaal zestien jaar moeten zijn.

Merken grasmaaiers

Dure grasmaaiers zijn niet altijd beter dan de goedkopere. Grasmaaiers maken vooral gebruik van reeds lang bestaande technieken waardoor er veel partijen op de markt zijn die een betrouwbaar apparaat aanbieden. Enkele bekende merken zijn: Gardena, Wolf(-Garten), Sabo, Viking (Duits), Husqvarna, Stiga (Zweeds), Castelgarden, Gianni Ferrari (Italiaans), Craftsman, John Deere, MTD, Toro (VS), Honda, Yanmar, Iseki (Japans).

Onderhoud grasmaaiers

Handmaaiers hebben het minste onderhoud nodig, benzinemaaiers het meest. Houd de apparaten schoon om vastlopen, oververhitting of zelfs brandgevaar te voorkomen. Smeer de onderdelen die dit vereisen en houd het oliepeil in de gaten. Maak voor de winter de benzinetank leeg om problemen in het voorjaar te voorkomen. Zorg voor schone en goed afgestelde bougies, schone filters en schone luchtin/uitlaten. Controleer de messen op scherpte. Lees de handleiding!

Gevaren en veiligheid

Elk jaar gebeuren er ongelukken met grasmaaiers. Een grotere grasmaaier levert vaak meer gevaar op doordat de mate van controle kleiner wordt. Koop een grasmaaier met een CE keurmerk en onderhoud het apparaat volgens het boekje. Op het gazon liggende objecten kunnen na contact met de grasmaaier gevaarlijk vliegende projectielen worden; verwijder deze dus voordat u gaat grasmaaien. Houd kinderen op afstand omdat zij de risico's vaak niet goed kunnen inschatten. Draag stevige schoenen en let erop dat de messen goed zijn afgeschermd. Voorts moeten de messen na uitschakeling van de grasmaaier binnen enkele seconden stilstaan. Ga bij hellingen extra voorzichtig te werk. Maak de grasmaaier niet open terwijl deze aan staat. Kom zeker niet in de buurt van de messen als er ook maar enige mogelijkheid is dat het apparaat in werking treedt. Vul de benzine niet bij wanneer de motor heet is. Kijk bij elektrische grasmaaiers uit voor het snoer. Maai in een constant patroon zodat het snoer niet ineens in de weg kan liggen. Let erop dat de grasmaaier een dodemansknop heeft en dat de grasmaaier niet met een enkele handeling in werking kan treden. Draag eventueel extra beschermende kleding zoals werkschoenen.

Welke grasmaaier te kiezen?

Hieronder volgen enkele aandachtspunten die u kunt gebruiken wanneer u op het punt staat een grasmaaier aan te schaffen.

 • Grootte van het gazon en uw uithoudingsvermogen: ziet u zichzelf 's zomers elke week een handmaaier gebruiken of kiest u toch liever voor wat meer gemak en een motormaaier of zelfs een zitmaaier?
 • Hoeveel opbergruimte heeft u? Kan de duwboom van de grasmaaier worden ingeklapt?
 • Is de duwboom verstelbaar?
 • Welk resultaat wilt u bereiken? Is de maaihoogte instelbaar? Om in de prijzen te vallen kan de voorkeur uitgaan naar een kooimaaier.
 • Is de grasmaaier voorzien van een opvangbak en is deze makkelijk en zonder morsen te legen?
 • Is de hoeveelheid geluid belangrijk?
 • Welke vorm heeft de dodemansknop? Een beugel is doorgaans het handigste.
 • Is de grasmaaier geschikt voor het mulchen van het gazon? (Gemaaid gras versnipperen en over het gazon verspreiden.)
 • Hoe zwaar/licht en hoe wendbaar moet de grasmaaier zijn? (Hoe groter de grasmaaier, hoe minder wendbaar.)
 • Kan het mes worden stilgezet zonder hiervoor de motor te hoeven uitschakelen? (Denk hierbij bijvoorbeeld aan het oversteken van een grindpad.)
 • Heeft de benzinemaaier een elektrische starter?
 • Is de accu van de elektrische grasmaaier uitneembaar? Hoe lang gaat deze mee?

Best geteste grasmaaiers

Volgens de consumentenbond komt de Powerplus POWPG10240 van de grasmaaiers met snoer als beste uit de test. Van deze apparaten is de WOLF-Garten A340E volgens hen de beste koop.

Van de grasmaaiers met accu komt de Stihl RMA 339 C als beste uit de test. De Stihl RMA 235 is volgens hen de beste koop.

Conclusie

Verschillende typen grasmaaiers hebben verschillende eigenschappen maar welk type voor u het meest geschikt is hangt af van uw voorkeuren en het gazon dat ermee moet worden gemaaid. Een handmaaier is prima geschikt voor een klein gazon of voor een groter gazon en iemand met een bijzonder goede conditie. Een benzinemaaier is doorgaans wat duurder, krachtiger en luidruchtiger dan een elektrische grasmaaier. Kooimaaiers zijn vooral geschikt voor zeer vlakke en kort gemaaide gazons terwijl een cirkelmaaier beter overweg kan met langer gras en enkele onregelmatigheden. Een zweefmaaier is zeer wendbaar en een comfortabel alternatief voor de handmaaier. Voor grotere gazons is in verband met tijdbesparing en conditionele dan wel andere fysieke grenzen of beperktheden een zitmaaier aan te bevelen.

grasmaaiers...

Lees verder over robotmaaiers.

Powerplus POWPG10240 Grasmaaier - 1800 W - 46 cm maaibreedte - Instelbare maaihoogte: 30-90 mmbekroond product
Powerplus POWPG10240 Grasmaaier - 1800 W - 46 cm m...
279,-
ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen