Welke robotmaaier is het beste voor jouw tuin (2023)?
Steeds meer dingen in het leven worden geautomatiseerd, zo ook het grasmaaien. De dagen dat je 'in het zweet uws aanschijns' het gras moest maaien zijn voorbij. Te oordelen naar de vele maairobots die je al tegenkomt op gazons, zijn al veel mensen inmiddels overgestapt op het gebruik van dit soms vrij simpele maar veel tijd en moeite besparende apparaat. Van particulieren met kleine gazons tot sportverenigingen met grote oppervlakten aan grasveld, het lijkt erop dat de robotmaaier de groen gespriete wereld snel veroverd zal hebben. Zoals bij een populair product als de robotmaaier te verwachten is, hebben inmiddels alle bekende merken op het gebied van tuingereedschap wel enkele modellen in de aanbieding waardoor het misschien moeilijk lijkt de beste keus te kunnen maken. In dit artikel wordt een poging gedaan op overzichtelijke wijze wat hulp te bieden bij het kiezen van de robotmaaier die het beste bij jouw gazon past. Geen behoefte aan informatie? Vergelijk dan de prijzen van webshops die robotmaaiers aanbieden.
Wat is een robotmaaier?
Voordat sommigen misschien nog aan een Bassie-en-Adriaan-achtige robot (Robin) achter een handmaaier denken gaan denken, eerst een paar kenmerken van robotmaaiers. Een robotmaaier is een automatische grasmaaier op wielen die wordt aangedreven door een elektomotor die de benodigde energie haalt uit een accu. De robotmaaier maait met een scherp mes (of meerdere kleinere messen) zelfstandig het gazon op vooraf ingestelde tijden. De robotmaaier blijft op het gazon door een om het gazon gespannen of ingegraven perimeterdraad die onder zeer lage stroom staat of door gebruik van gps. Ook beschikken robotmaaiers over botssensoren die ze laten omdraaien bij hogere objecten op de route en eventueel nog andere sensoren. Als de accu leeg raakt of de ingestelde tijd is verstreken, rijdt de maaier naar zijn laadstation om op te laden. Duurdere modellen onderscheiden zich van goedkope robotmaaiers door bijvoorbeeld het hebben van meer typen sensoren, bediening via een app in plaats van via knoppen op het apparaat, een krachtiger motor, en een grotere accu.
Wat zijn de algemene voordelen van robotmaaiers?
Het grootste voordeel van een robotmaaier is waarschijnlijk tijdsbesparing. Waar je voorheen elke zaterdag je rondjes moest lopen, of rijden in het geval van een zitmaaier, kun je nu een krantje lezen in een gemakkelijke stoel of eropuit gaan. Maar je kunt de vrijgekomen tijd natuurlijk ook gebruiken om te werken zodat een tweede voordeel in beeld komt namelijk geldbesparing, want zolang de robots niet al het werk van ons hebben overgenomen blijft het spreekwoord 'tijd is geld' gelden. Hier komt bij dat een robotmaaier niet altijd duurder is dan een conventionele grasmaaier en in geval van vervanging van een benzinemaaier op benzine wordt bespaard. Het overstappen van een benzine grasmaaier op een robotmaaier brengt ook een milieuvoordeel met zich mee en verder vergt het apparaat veel minder onderhoud. Overigens is bij het voordeel 'tijdsbesparing' natuurlijk inbegrepen dat de robotmaaier ook maait op momenten dat het jou totaal niet zou uitkomen, bijvoorbeeld omdat je naar een verjaardagsfeestje moet. Doordat de robotmaaier het gazon altijd op de juiste hoogte houdt, is er verder minder kans dat het gras gaat bloeien. Doordat hierdoor de hoeveelheid pollen minder is, zullen mensen met hooikoorts minder te lijden hebben. Nog een pluspunt is dat je door de mulchfunctie geen maaiafval overhoudt. Het afgemaaide versnipperde gras blijft namelijk op het gazon en dient zo als mulchlaag en daarmee als bemesting voor het gazon. Ook zal door deze mulch het gazon minder snel uitdrogen op zomerse dagen en krijgen mos en onkruid minder kans. Het gazon zal er verder ook wat beter uit komen te zien door het ontbreken van sporen die bij het gebruik van conventionele grasmaaiers door het gewicht en de wielen ontstaan. Tenslotte maken robotmaaiers veel minder geluid (gemiddeld 60 dB, vergelijkbaar met het geluid van een afwasmachine) dan conventionele maaiers zodat je samen met je buren kunt blijven genieten van de (bijna) stilte.
Wat zijn de algemene nadelen van robotmaaiers?
Hoewel de voordelen voor velen in geen verhouding staan tot de nadelen, zijn er wel een paar te noemen. De robotmaaier is bijvoorbeeld vaak wat minder geschikt om hoog gras te maaien. Het maaien van hoog gras zal de robotmaaier veel moeite en dus energie kosten en verder blijft het lange gras achter op het gazon zodat je het met de hand zult moeten verwijderen. Het maaien van nat gras is met een robotmaaier ook niet aan te bevelen. Het natte gras blijft aan het apparaat kleven en het gemaaide gras wordt minder goed over het gazon verdeeld. Ook zal de robotmaaier het wat betreft snelheid niet winnen van een conventionele grasmaaier, tenzij het misschien gaat om een hoog bejaarde achter een handmaaier. Voorts werd tijdsbesparing hiervoor genoemd als voordeel maar er zijn ongetwijfeld een paar mensen op de wereld die grasmaaien als hobby zien en deze niet graag zullen verliezen zodat het voordeel in een nadeel verandert. Dan is er nog het risico van diefstal. Hoewel ook de oude grasmaaier uit de schuur kon worden gestolen, lijkt de robotmaaier op dit punt toch wat kwetsbaarder doordat hij altijd buiten is. Voor sommige goedkopere modellen is dit zeker nog iets om rekening mee te houden, echter veel robotmaaiers zijn voorzien van een anti-diefstal systeem zodat het meenemen minder aantrekkelijk wordt. Ook zijn er ondergrondse garages te koop die de robotmaaier uit het zicht houden wanneer deze niet aan het maaien is. Tenslotte verlies je een klein beetje aan tijdsbesparing doordat de robotmaaier voor gebruik eenmalig moet worden ingesteld (tijd en hoogte) en er een lage draad om het gazon moet worden gespannen of ingegraven.
Waar moet je op letten als je robotmaaiers vergelijkt?
Het vinden van een geschikte robotmaaier hoeft niet veel tijd te kosten maar er zijn bepaalde kenmerken waarvan je voor de aankoop misschien wel op de hoogte wilt zijn om verbazing maar zeker teleurstelling achteraf te voorkomen.
Voor welke oppervlakte is de robotmaaier geschikt?
Elke fabrikant geeft aan wat de capaciteit van de robotmaaier is. De meeste merken hebben meerdere modellen maaiers zodat er voor zowel kleine, middelgrote en grote tuinen een geschikte robotmaaier in het assortiment zit. Het is niet verstandig om te kiezen voor een robotmaaier met een veel te kleine of veel te grote capaciteit. In het eerste geval zal de robot grasmaaier niet voldoende tijd hebben om alle plekken op de gewenste hoogte gemaaid te houden en zal het apparaat sneller slijten doordat het continue in bedrijf is. In het tweede geval betaal je veel meer dan nodig is, wordt het apparaat niet optimaal benut en is de robotmaaier mogelijk ook groter dan nodig met meer onnodig energieverbruik tot gevolg. Houd er wel rekening mee dat obstakels, hellingen en nat gras ervoor zorgen dat de robotmaaier meer energie nodig heeft voor een kleinere oppervlakte.
Welke robotmaaiermotor is het beste?
Koolborstelloze motoren zijn lichter, zuiniger, stiller en minder aan slijtage onderhevig dan motoren met koolborstels.
Welke robotmaaieraccu is het beste?
In vergelijking met een Ni-Mh accu heeft een Li-Ion accu de voorkeur doordat deze lichter is. (De Ni-Cd accu mag niet meer verkocht worden doordat deze slecht is voor het milieu.) De goedkope loodzuur accu is door de lange laadtijd alleen geschikt voor kleine tuinen.
Welk robotmaaiermaaimes is het beste?
Robotmaaiers hebben ofwel één groter mes (Robomow) of meerdere kleinere mesjes aan een ronde schijf (de meeste). Het grotere mes kan beter overweg met kleine takjes en dergelijke en gaat langer mee. De kleinere mesjes klappen in bij een opstakel en zijn goedkoper in aanschaf. Messen (deels) van titanium zijn harder dan die van staal waardoor ze langer goed blijven. Het is overigens zeer aan te bevelen om ervoor te zorgen dat er geen takjes eikels dennenappels etcetera op het gazon liggen als de robotmaaier gaat maaien.
Welk type bediening is het beste voor een robotmaaier
De goedkoopste robotmaaiers hebben alleen knoppen op het apparaat zelf waarmee de instellingen moeten worden geregeld. Hoewel dit voor kleinere tuinen prima is, is bediening via een app over het algemeen handiger. In het geval van een hele grote tuin kiezen sommige gebruikers voor een robotmaaier met 4g (De duurste robotmaaiers van het merk Stiga hebben bijvoorbeeld 4g). Anderen zijn van mening dat je in dit geval ook met een wifi buitenantenne zoveel bereik hebt dat 4g overbodig is.
Welke maaipatronen heeft de robotmaaier?
De meeste robotmaaiers maaien in willekeurige banen. Zodra een obstakel of het einde van het gazon is bereikt draait hij een aantal graden en gaat verder. Veel robotmaaiers maaien hieraan voorafgaand eerst de randen van het gazon. Ook zijn er robotmaaiers die parallelle banen kunnen maaien of een spiraalvormig patroon. De willekeurige methode werkt prima maar is iets minder efficiënt door het doorkruisen van reeds gemaaide delen.
Welke maaibreedte heeft de robotmaaier?
Robotmaaiers met een grotere maaibreedte zijn doorgaans eerder klaar met hun werk maar verbruiken tijdens hun werk meer energie.
Hoe weet de robotmaaier waar hij moet maaien?
De meeste robotmaaiers werken met een perimeterdraad die vooraf om het gazon heen moeten worden gezet dan wel ingegraven. Door deze draad loopt een klein stroompje waardoor de robotmaaier weet dat hij de grens bereikt. Zorg ervoor dat de draad laag genoeg is om het doorsnijden te voorkomen of neem even de tijd de draad in te graven. Sommige dure apparaten hebben deze draad niet nodig en bepalen met gps en geheugen waar ze moeten maaien. Als er een boompje of struik in het gazon staat kun je voorkomen dat de robotmaaier ertegenaan rijdt door er borderrand omheen te zetten.
Kan de robotmaaier een helling maaien?
In de meeste gevallen zijn gazons vrij vlak zodat elke robotmaaier de geringe hellingen zonder problemen oprijdt. Zijn er echter wel duidelijk waarneembare hellingen in het gazon dan is het verstandig in de productbeschrijving te kijken wat de maximale helling is die de robotmaaier aankan. De goedkoopste apparaten houden er soms bij een helling van meer dan 15 procent (7 graden) mee op terwijl sommige gespecialiseerde exemplaren hellingen van 45 procent of maar liefst 75 procent (34 graden) aankunnen.
Welke sensoren heeft de robotmaaier?
Robotmaaiers kunnen meer of minder sensoren hebben waaronder de regensensor, botssensor, tilsensor, afgrondsensor en de kantelsensor. De regensensor is niet altijd aanwezig maar kan wel erg handig zijn omdat grasmaaien bij regen tot een minder mooi resultaat leidt en het natte gras aan het apparaat blijft kleven.
Welke anti-diefstal systemen heeft de robotmaaier?
Robotmaaiers kunnen voorzien zijn van een pincode en alarm en/of gps-tracking systeem. Een ondergrondse garage of een vanaf de straat gezien verborgen plek voor het oplaadstation kan ook helpen de kans op ongewenste interesse te voorkomen.
Welke robotmaaier is de stilste?
Robotmaaiers zijn sowieso erg stil vergeleken met conventionele grasmaaiers. Gemiddeld produceren robotmaaiers zo'n 68 dB(A) wat ongeveer te vergelijken is met het geluid van een vaatwasser. Gardena prijst haar Sileno modellen aan als de stilste robotmaaiers (58 dB(A)).
Welke maaihoogten kan de robotmaaier aan?
De meeste mensen maaien hun gazon op een hoogte tussen de drie en vijf centimeter. De meeste robotmaaiers zijn daarom in staat te maaien tussen ongeveer twee en zes centimeter lengte. Grotere robotmaaiers kunnen soms ook grotere lengtes aan.
Welk merk robotmaaier is het beste?
Robotmaaiers zijn inmiddels al weer enige tijd op de markt zodat producenten de nodige ervaring hebben kunnen opdoen. Bekende merken robotmaaiers zijn onder meer:
Bosch Gardena Husqvarna Greenworks Kärcher Robomow McCulloch Stiga Stihl Viking Wolf Garten Worx
Welk merk het beste is is moeilijk te zeggen omdat elk apparaat betere en mindere eigenschappen heeft die meer of minder belangrijk zijn voor een bepaalde tuin of persoon. Slechte apparaten van bekende merken kom je niet snel tegen. Let vooral op dat de robotmaaier wat betreft specificaties voldoet aan je wensen.
Wat kost een robotmaaier?
De prijzen van robotmaaiers variëren momenteel van 379 euro voor één van de goedkoopste robotmaaiers tot 3899 voor één van de duurste robotmaaiers. Klik op de robotmaaierlinkjes om in de prijsvergelijker te komen en de prijzen van tuinwinkels te vergelijken.
Welke robotmaaier komt het beste uit de test?
De beste robotmaaier van 2023 volgens grasmaaieradvies.nl is de Gardena Smart City Sileno 600. Deze robotmaaier is geschikt voor gazons tot 600m2 en heeft een maaibreedte van 17 cm. Hij is bedienbaar via een app en heeft een laag geluidsniveau van 57 db. Hij kan ook goed overweg met hellingen tot 35%.
De beste robotmaaier van 2023 volgens de consumentenbond is de Bosch Indego S+ 500. Deze robotmaaier is geschikt voor gazons tot 500m2 en heeft een maaibreedte van 19 cm. Hij is ook bedienbaar via een app en heeft een slimme navigatie die systematisch maait. Hij kan hellingen tot 27% aan en heeft een geluidsniveau van 63 db. Eerder was dit de Robomow RK 1000 .
De beste robotmaaier van 2023 volgens populairproduct.nl is de zojuist genoemde Robomow RK1000. Deze robotmaaier is geschikt voor gazons tot 1000m2 en heeft een maaibreedte van 28 cm. Hij heeft geen app-bediening, maar wel een afstandsbediening. Hij kan hellingen tot 36% aan en heeft een geluidsniveau van 64 db.
Coolblue geeft aan dat de 10 best verkochte robotmaaiers (2023) de volgende zijn:
- 1. Gardena Smart Sileno City 250
- 2. Gardena Sileno Minimo 250
- 3. Gardena Sileno City 250
- 4. Bosch Indego S+ 500
- 5. Gardena Smart Sileno Life 750
- 6. Gardena Sileno Minimo 250
- 7. Bosch Indego XS 300
- 8. Bosch Indego M + 700
- 9. Gardena Smart Sileno City 600
- 10. Gardena Smart Sileno Life 1250
Overigens kun je op de website van Coolblue handig vergelijken op bepaalde kenmerken zoals oppervlakte, geluidsniveau, regensensor, bediening via app en diefstalbeveiliging.
Ook op bol.com kun je handig vergelijken op kenmerken: oppervlakte, bediening via app, diefstalbeveiliging, mulchfunctie, regensensor, opvangbak, verstelbare hoogte, maaibreedte en vermogen.
Installatie van robotmaaier
Zoals voor alle producten in de wereld geldt, kijken ook fabrikanten van robotmaaiers de kunst bij elkaar af. De installatie van een robotmaaier verschilt daardoor niet heel veel per merk. Het blijft altijd verstandig de handleiding er even op na te slaan om er zeker van te zijn dat je het goed doet.
Is een robotmaaier veilig voor kinderen?
De meeste robotmaaiers stoppen zodra ze worden opgetild. Het is echter niet onmogelijk dat hij over een kindervoet heen rijdt. Het is daarom aan te bevelen de robotmaaier alleen te laten maaien op tijdstippen dat de kinderen niet op het gazon spelen.
Gebruikstips
- Zet het oplaadstation van de robotmaaier bij voorkeur op een koele plek, bijvoorbeeld onder een boom omdat hoge temperaturen de levensduur van accu's verkorten. Ook kan gekozen worden voor een ondergrondse garage.
- Laadt de Li-Ion accu in de winter op tot 40% voor een langere levensduur.
- Combineer de robotmaaier met een besproeiingscomputer (zie bijvoorbeeld deze Gardena set) zodat je het sproeien en maaien op elkaar kunt afstemmen.
Vergelijk robotmaaiers van webshops
- Goedkope robotmaaiers (kleine tuin) (tot 800 euro)
- Middeldure robotmaaiers (middelgrote tuin) (800 - 1200 euro)
- Dure robotmaaiers (grote tuin) (vanaf 1200 euro)
Lees verder
Robomow RK1000 robotmaaier - 1000m²
1.249,-