tuinbase.nl

Voorkom overlast van buren in de tuin

'Hoe meer zielen hoe meer vreugd' is een oud spreekwoord dat misschien niet altijd opgaat. Nederland is een dichtbevolkt land waardoor de meeste mensen op slechts een kleine afstand van de buren leven. Tenzij je in een kartonnen flat van de woningstichting woont, zul je het redelijk bont moeten maken voordat de buren iets meekrijgen van wat je binnenshuis doet. Voor de tuin is dit echter anders. Onze vaak vrij kleine tuinen grenzen bijna altijd aan elkaar, slechts gescheiden door een schutting, muurtje of dunne haag. Hierdoor zijn je buren vaak direct op de hoogte van wat je in je tuin doet (en vice versa) en voordat je het weet is er sprake van overlast (in meer of mindere mate). Dit titel 'Voorkom overlast van buren in de tuin' is misschien wat verwarrend maar het idee erachter is dat als iedereen dit leest (toevallig of niet) de overlast van buren in het algemeen misschien wel veel minder zou worden omdat veel mensen zich er niet bewust van zijn anderen te storen. 

Tuinfeestjes

Is er iemand jarig of valt er iets anders te vieren? In de zomer is de tuin een prachtige feestlocatie. In de tuin kun je vaak wat meer mensen kwijt dan in huis en als iemand een glas rode wijn laat vallen is de nieuwe bank die veilig binnen staat nog even mooi wit als ervoor. Wat maakt een feestje leuk? Veel (leuke) mensen, goede muziek, lekkere drankjes, relaxt tuinmeubilair en natuurlijk Johnny die na een paar drankjes helemaal los gaat en iedereen aan het lachen weet te krijgen. Leuk man, maar je buren die de volgende ochtend vroeg op moeten voor een vlucht naar New York om de begrafenis van een kort geleden overleden familielid bij te wonen denken er misschien anders over. Ben je van plan een leuk en lawaaiig feestje te geven in je tuin? Maak een praatje met je buren, nodig ze uit of doe het ergens anders.

Barbecue

Veel mensen verheugen zich bij de naderende zomer op de eerste zomerdag waarop de barbecue tevoorschijn kan worden gehaald. Tegen het einde van de middag gaat (meestal) de man des huizes naar de schuur om te zien of hij het vele maanden geleden opgeborgen ding nog weet te vinden. Opgesteld op het terras of gazon haast (vaak) de vrouw des huizes zich naar buiten om er snel nog een doekje over te halen voordat de vlam erin gaat. Aan veel dingen is gedacht: het checken van het weerbericht, meerdere soorten vlees van de slager, sauzen, salades, drankjes, maar vaak niet aan de buren. Hoe je het ook voor hen leuk houdt? Gebruik een barbecue die voor zo min mogelijk overlast zorgt, bijvoorbeeld een elektrische barbecue of een gasbarbecue (waar geen vuur is is minder rook). Check de windrichting. Misschien kun je de barbecue iets verplaatsen waardoor de buren niet precies in de walm komen te zitten. Een andere optie is de buren uit te nodigen voor de barbecue (maar zie het afslaan van deze uitnodiging niet als vrijbrief ze daarna op een rookgordijn te kunnen trakteren). Lees meer over barbecues.

Tuinhaard / vuurkorf

Ook de tuinhaard of de goedkopere vuurkorf is een sfeerverhogend ding in de tuin. Waar het anders 's avonds al snel wat te koud kan worden om nog buiten te zitten, kun je met een tuinhaard of vuurkorf tot de kleine uurtjes bij een aangename temperatuur buiten blijven. Onder een heldere sterrenhemel starend in de vlammen, mogelijk met een biertje of wijntje in de hand voel je alle spanningen van je afglijden. Naast het biertje worden al snel goede en minder goede moppen getapt en het leven lijkt niet mooier te kunnen, behalve dan misschien voor de buren. Tips om het leuk te houden: Nodig de buren uit; check de windrichting (en let daarbij vooral ook op openstaande ramen); gebruik een niet rokende terrasheater voor de warmte en een lichtslinger, kaarsjes, vuurpotten of tuinfakkels voor de sfeer. Lees meer over tuinhaarden of terrasheaters.

Kinderen in de tuin

Kinderen lijken door de jaren heen steeds serieuzer te worden genomen. Vroeger hoorden ze gewoon bij het leven, waren noodzakelijk voor extra inkomsten of de oude dag en stierven vaak al op jonge leeftijd door één van de vele ziekten waartegen ze niet waren ingeënt. Tegenwoordig is de kans groot dat je kind je zal overleven en het is dan ook vrij logisch dat mensen veel tijd, aandacht en vooral veel geld uitgeven aan hun oogappeltjes. In veel tuinen is tegenwoordig wel een trampoline, schommel, speelhuis, zandbak of (al dan niet tijdelijk) zwembad aanwezig. Als je goed je best hebt gedaan, wordt de tuin misschien wel de meest populaire tuin van alle kinderen uit de buurt. Zolang het om onze eigen kinderen gaat is dit misschien allemaal fantastisch, maar voor de buren is het misschien wat minder leuk. Kinderen zijn de toekomst maar ook in het heden kunnen ze nogal aanwezig zijn. Uiteraard moeten kinderen kunnen spelen en geluidsloos gaat voor velen van hen moeilijk. Uit onderzoek is echter gebleken dat mensen die in de kinderopvang werken gehoorschade kunnen oplopen door het gegil van kinderen en een dergelijk geluidsniveau lijkt toch niet per se nodig om leuk te kunnen spelen. Zijn je kinderen wel erg luiddruchtig bezig? Hou het leuk voor je buren en vraag je kids een toontje lager te zingen.

Roken in de tuin

Gelukkig zijn steeds minder mensen rookverslaafd, echter nog altijd zijn ze met velen. Als niet-roker is het moeilijk voorstelbaar hoe brandende tabaksblaadjes opgerold in een papiertje lekker kunnen zijn maar iets soortgelijks zou misschien een niet-koffiedrinker kunnen zeggen. Hoe het ook zij, de tuin en soms het open raam is een geliefde plek om een saffie te roken. In de media is vrij veel aandacht voor de schadelijke gevolgen voor de gezondheid van de roker zelf. Op de sigarettenpakjes staan de meest vieze afbeeldingen om mensen af te schrikken maar aan de gevolgen voor buren wordt niet veel aandacht besteed. Als roker denk je misschien 'wat een gezeur', roken is lekker, rook is lekker, en dat alles naar rook smaakt en ruikt is dus ook lekker. Uit eigen ervaring kan ik echter zeggen dat dit niet voor alle mensen geldt. Vooral op warme dagen is het prettig om 's avonds het raam open te kunnen zetten voor frisse lucht. Door meerdere rokende (onder)buren in combinatie met een veel voorkomende zuidwestenwind is dit vaak onmogelijk. Rook je? Doe je buren een plezier en doe dit niet in de buurt van een open raam of ventilatierooster. Kijk waar je mooie rookkringetjes heen waaien en ga ergens anders staan als ze richting je buren gaan. Heb je bovenburen? Ga dan in ieder geval niet voor het raam staan roken, je kunt er zeker van zijn dat je buren er last van zullen hebben. Hou het leuk voor iedereen, gun je buren frisse lucht.

Gesprekken in de tuin

Gezellig kletsen op het terras op je nieuwe tuinset onder het genot van een kopje thee. Koekje erbij? Als Piet en Griet er zo zijn moeten we het eens met ze hebben over het weer. Over koetjes en kalfjes hebben we het trouwens ook al een tijdje niet met ze gehad. Of de bloemen en de bijtjes, ook niet onbelangrijk. We kletsen heel wat af in ons leven en in de zomer is de tuin hiervoor een fantastische plek. Maar laten we eerlijk zijn, onze gesprekken zijn niet altijd even interessant en al helemaal niet voor de buren. Heten je buren niet Piet en Griet en denk je dat je buren die op enkele meters afstand zitten te lezen misschien niet zo geïnteresseerd zijn in wat je met je familie of vrienden hebt te bespreken? Misschien is het dan een goed idee je buren rustig te laten genieten van hun tuin en zelf met je visite binnen te gaan zitten. Een ander (gezond) idee is om een een wandeling te maken of de plaatselijke horeca te verblijden met een bezoekje.

Huisdieren in de tuin

Honden, katten, konijnen, paarden, varkens, geiten, schapen, kippen, vissen, allemaal dieren die als huisdieren ons leven iets extra's geven en vaak leuker maken. Veel mensen hebben wel een hoekje van de tuin ingericht voor een konijn of een paar kippen. Ook de hond komt in de zomer natuurlijk veel buiten en heeft er misschien wel een eigen hondenhok. En die eigenwijze kat gaat uiteraard zijn eigen gang en houdt zich niet aan door mensen opgerichte tuingrenzen. Sommige huisdieren zoals vissen kun je in je tuin houden zonder dat je buren er weet van hebben. Voor andere huisdieren geldt dit echter niet altijd. Misschien is Cesar Millan nog niet langs geweest en blaft je hond dat de schutting ervan trilt. Of misschien heeft de kat ontdekt dat hij/zij zijn behoefte het prettigst in de tuin van de buren doet, de grond tussen de kruidenplanten is lekker zacht en de dichtbij staande lavendel zorgt voor een passend fris luchtje. Ook het konijnenhok dat een keer per week wordt schoongemaakt moet ergens staan. De beste plek is misschien wel tegen de schutting van de buren. Jammer voor hen ligt aan de andere zijde hun terras. Heb je een huisdier of ga je er een nemen? Verplaats je even in je buren zodat je het leven ook voor hen leuk houdt.

Vuilnis in de tuin

Vuilniszakken en vuilnisbakken moeten ergens staan. De tuin vinden velen de meest geschikte plek omdat vieze luchtjes er niet blijven hangen zoals in de garage, schuur of blokhut en een eventueel geïnteresseerde muis er niet voor naar binnen komt. Tip: zet je vuilniszak zo ver mogelijk bij het terras van de buren vandaan. Zelfs de beste wijn krijgt immers een vreemde afdronk als de omgeving naar vieze luier ruikt.

Meer tips

Heb je meer tips om bepaalde vormen van burenoverlast te voorkomen of zijn er nog andere vormen van overlast die hier niet aan bod zijn gekomen? Laat het hieronder weten!

Verder lezen

tuinafscheidingen

Wil je deze website steunen? Koop iets via de tuinproducten - prijsvergelijker. Dankjewel!

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen