tuinbase.nl

Tuinhaarden/terrashaarden

Zie de webshop voor het aanbod van vele tuinhaarden.

Een tuinhaard op het terras brengt veel (extra) gezelligheid. Niet alleen kun je onder het genot van een goed glas wijn, bier of water naar de vlammen staren, de door de terrashaard gegenereerde warmte zorgt ervoor dat je wanneer het 's avonds afkoelt minder snel naar binnen hoeft. Een bijkomend voordeel is dat insekten de omgeving van de terraskachel zullen mijden.

Soorten tuinhaarden

Het aanbod van verschillende terrashaarden is de laatste jaren enorm toegenomen. Waar eerst vooral traditioneel vormgegeven modellen werden verkocht, zijn er nu ook voor de moderne tuin passende tuinkachels te vinden. De modern vormgegeven terraskachels zijn meestal van staal. De stalen exemplaren zijn er in rvs, gecoat staal, of cortenstaal. Voorts zijn er terrashaarden van gietijzer welke meestal een traditionele vorm hebben. Hetzelfde geldt voor de tuinhaarden van klei/leem. Tenslotte zijn er betonnen en stenen tuinhaarden die vaak ook geschikt zijn voor een barbecue.

Tuinhaarden van beton

Betonnen tuinhaarden zijn groot, zwaar en dus moeilijk verplaatsbaar. Sommige betonnen tuinkachels worden als bouwpakket in ongeverfde staat geleverd terwijl andere betonnen tuinhaarden al wel voorzien zijn van een coating. De verschillende delen van de tuinkachel moeten met een vuurvaste lijm aan elkaar worden verbonden. Een onbehandelde betonnen terraskachel moet behandeld worden met een elastische kwartscoating. De coating moet voorkomen dat er vocht in het beton dringt waardoor het bij bevriezing kan gaan scheuren. Voor de bepaling van de kleur zijn mengtubes verkrijgbaar. Tussen de prijs van de ene betonnen tuinhaard en een andere kan een verschil van enkele honderden euro's zitten. Dit heeft onder meer te maken met de grootte, vorm/functionaliteit en het gebruik van gewapend beton en vuurvast beton. Een betonnen tuinhaard waarin geen gebruik is gemaakt van vuurvast beton zal sneller scheuren vertonen. Vuurvast beton is bestand tegen temperaturen tot ongeveer 1200 graden Celsius.

Tuinhaarden van steen

Tuinhaarden van steen die aangeboden worden in winkels hebben vaak een ontwerp dat lijkt op dat van de betonnen tuinhaard en zijn soms ook een combinatie van beton en steen. Verschillende stenen waaronder natuurstenen kunnen voor het buitenwerk van de tuinkachel worden gebruikt. Door natuursteen te gebruiken wordt een luxere uitstraling bereikt. Voor het binnenwerk wordt vuurvast beton of vulkanisch gesteente gebruikt. In plaats van een stenen tuinhaard te kopen is het als u een beetje handig bent natuurlijk ook mogelijk er zelf een te maken. Wat vooral niet vergeten moet worden is dat er gebruik moet worden gemaakt van vuurvaste materialen zodat er geen gevaarlijke situate ontstaat doordat de tuinhaard uitelkaar spat. Voorts is het niet eenvoudig zelf een goed trekkende schoorsteen te bouwen.

Terraskachels van rvs

Rvs staat voor roestvast staal (en dus niet roestvrij staal). Rvs is een legering van voornamelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Als het chroom in contact komt met zuurstof vormt zich een oxidelaagje dat het onderliggende metaal beschermt. Bij beschadiging vormt zich normaal gesproken vanzelf een nieuw oxidelaagje. Echter tegen een stof als chloor is rvs niet bestand waardoor putcorrosie zal optreden. Een tuinhaard van rvs is doorgaans licht waardoor deze makkelijk is te verplaatsen. Bij sommige Rvs tuinkachels is een extra lange schoorsteenpijp leverbaar welke aangesloten kan worden op een afvoer in een dak zodat de tuinhaard ook daar kan worden gebruikt. Hoewel rvs een duurzaam materiaal is, zal er door verhitting een vlamachtig patroon zichtbaar worden. De prijzen voor rvs tuinhaarden verschillen evenveel als de vele designs.

Terrashaarden van gecoat staal

Veel terrashaarden met een modern ontwerp zijn voorzien van een beschermende (poeder)coating in antraciet. Evenals de terraskachels van rvs zijn ze vrij licht en dus makkelijk te verplaatsen en kunnen ze soms van een extra lange schoorsteen worden voorzien voor gebruik onder bijvoorbeeld een afdak. Let op dat de coating niet beschadigd raakt in verband met roestgevaar. Gebruik dus ook geen schoonmaakmiddelen die beschadigingen kunnen veroorzaken. De tuinhaarden die gemakkerlijk te verplaatsen zijn (soms zijn ze zelfs voorzien van wieltjes) kunnen buiten het zomerseizoen het beste binnen droog worden opgeborgen. Overigens zijn er wel tuinhaardhoezen verkrijgbaar zodat de tuinhaard eventueel in de winter ook buiten droog kan staan.

Tuinhaarden van cortenstaal

Cortenstaal ziet er uit als geroest staal en is dat in feite ook. Cortenstaal bestaat uit een legering van ijzer, koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom en is wat betreft de sterkte min of meer vergelijkbaar met rvs. De roestige laag is de oxidelaag die het onderliggende staal afschermt en daarmee verder roesten tegengaat. Soms zijn bepaalde modellen tuinhaarden die in poedercoatuitvoering te verkrijgen zijn ook uitgevoerd in cortenstaal. Andere fabrikanten gebruiken het materiaal voor een extra robuust design dat goed past bij een roestig uiterlijk.

Terrashaarden van klei/leem/aardewerk

Een vriendelijke, gezellige, authentieke uitstraling hebben de Mexicaanse tuinkachels. Deze tuinhaarden zijn gemaakt van klei/leem en hebben een traditionele vorm. De goedkoopste Mexicaanse terrashaarden zijn al voor ruim onder de honderd euro te koop. De kans is dan echter wel groot dat deze tuinhaard niet uit Mexico afkomstig is maar bijvoorbeeld uit China. Het is overigens de vraag of u er goed aan doet de goedkoopste te kopen als u voor niet heel veel geld meer een grotere tuinkachel heeft waarin het hout makkelijker geplaatst kan worden. Bij sommige Mexicaanse terraskachels kan de schoorsteen worden weggenomen zodat hij als barbecue kan worden gebruikt. Omdat de kachel van een poreus materiaal is gemaakt en dus vocht opneemt, kunt u de kachel bij regen het beste afdekken met een hoes en bij vorst in de schuur zetten. Voorts wordt aangeraden op de bodem van de tuinkachel een laagje zand te leggen en de eerste keer een niet te groot vuur te maken. Als de tuinhaard eenmaal op temperatuur is straalt het materiaal de warmte goed door naar de omgeving.

Tuinhaarden van gietijzer

Gietijzeren tuinhaarden hebben meestal een traditionele vorm. Het materiaal gietijzer houdt de warmte lang vast en straalt deze eveneens goed uit naar de omgeving wat dit materiaal tot een uitstekend materiaal voor tuinkachels maakt. Gietijzer moet echter wel beschermd worden tegen vocht omdat de tuinkachel anders zal gaan roesten. Omdat een tuinhaard van gietijzer vrij zwaar kan zijn (afhankelijk van de dikte/kwaliteit) is het verstandig er een afdekhoes voor te kopen/maken. Verder kan de tuinhaard worden behandeld met een brandwerende verf om de corrosie te voorkomen. Gietijzeren terraskachels zijn vaak geschikt om als barbecue te worden gebruikt.

Tuinhaardaccessoires

Voor de verschillende soorten tuinhaarden zijn vaak accessoires verkrijgbaar zoals een haardverhoger waarmee, zoals het woord al aangeeft, de terrashaard enkele tientallen centimeters hoger komt te staan. Verder worden er vonkenvangers verkocht welke de veiligheid van de tuinhaard verhoogd. Ook worden er afdekhoezen verkocht, soms op maat gemaakt voor een type tuinhaard zoals de Mexicaanse tuinkachel. Voor sommige tuinhaarden zijn voorts barbecue-accessoires verkrijgbaar zoals een grillrooster of een extra lange schoorsteen voor aansluiting op het dak.

Locatie, plaatsing en veiligheid van een tuinhaard

Kies een plek in de tuin met bij voorkeur een stenen ondergrond en geen brandbaar materiaal in de directe omgeving. Denk verder na over oplossingen voor mogelijke rookoverlast. Vergeet hierbij niet de rol die de wind kan spelen. Plaats de tuinkachel niet onder een afdak zonder een verlengde en op het dak aangesloten schoorsteenpijp. Zorg ervoor dat kleine kinderen niet in de buurt van de tuinhaard kunnen komen. Hoewel het brandgevaar klein is wanneer op zorgvuldige wijze wordt omgegaan met de terraskachel kan het geen kwaad van tevoren te hebben nagedacht over een blusmethode. Met een vonkenvanger kan het risico verder worden verkleind. Het gebruik van een vonkenvanger is vooral aan te raden indien zich in de omgeving rieten daken bevinden.

In verband met het gewicht van een betonnen tuinhaard zult u mogelijk hulp nodig hebben bij de plaatsing. Wees niet overmoedig, kijk uit voor vertillen.

Tuinhaarden en stookmateriaal: schoon droog hout of bio-ethanol

Door het niet juist stoken van een tuinhaard kunt u zowel het milieu en uw eigen gezondheid schade berokkenen als de goede relatie met de buren op het spel zetten. Het is daarom belangrijk alleen droog schoon hout te gebruiken en te beginnen met klein aanmaakhout. Dit betekent dat de volgende materialen niet geschikt zijn voor het stoken van de tuinkachel: vers dan wel nat hout, geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout, multiplex, spaanplaat, oud papier en overig afval. Sinds enige tijd zijn er ook terrashaarden die branden op bio-ethanol te koop. Deze terrashaarden worden ook wel biohaarden of sfeerhaarden genoemd en hebben dus vooral decoratie als doel. Bio ethanol wordt gemaakt van natuurproducten waaronder aardappelen, graan, mais biet- en rietsuiker en kent een vrij schone verbranding waarvan de restproducten vooral waterdamp en co2 zijn. Hoewel deze sfeerhaarden vaak worden aangeboden voor zowel binnen- als buitengebruik, is een goede ventilatie noodzakelijk. Voorts mag de sfeerhaard niet worden bijgevuld wanneer deze brand.

Kosten tuinhaard

De aanschafprijs van een tuinhaard kan behoorlijk verschillen en is afhankelijk van de kwaliteit (bijvoorbeeld de dikte van het materiaal), het soort materiaal, de grootte van de tuinhaard en het design. Een goedkope tuinhaard van klei is voor minder dan honderd euro te koop terwijl een design stalen tuinhaard meer dan duizend euro kan kosten. In verbruik is hout goedkoper dan bio-ethanol.

algemeen artikel over tuinverwarming...

tuinhaarden...

tuinverwarmingsproducten...

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen