tuinbase.nl

Vuurkorven en vuurschalen

Het branden van een vuurkorf of vuurschaal lijkt veel op een kampvuur en er wordt al snel een gezellige sfeer mee bereikt. Naast het voordeel van de goede zichtbaarheid van de vlammen brengt de openheid van het vuur echter ook een paar nadelen met zich mee.

Vuurkorf

Hoewel de verschillende ontwerpen van vuurkorven elkaar niet heel veel ontlopen, is er wel wat te kiezen. Een vuurkorf kan namelijk rond, vierkant, of langwerpig zijn, hoog of laag en wel of niet voorzien van een onderplaat. De meeste vuurkorven zijn van gecoat staal.

Vuurschaal

Ook de meeste vuurschalen zijn van ge(poeder)coat staal en rond van vorm. De vuurschaal staat verder vaak op poten en kan soms worden gebruikt voor een barbecue of als tafeltje. Met een afdekhoes kan de vuurschaal worden beschermd tegen weersinvloeden en beschadiging.

Plaatsing en veiligheid vuurkorf/vuurschaal/vuurpot

De veiligste ondergrond voor het branden van een vuurkorf of vuurschaal is van steen. Het risico op beschadiging van de ondergrond kan bij een vuurkorf worden verkleind door gebruik te maken van een onderplaat waarop vallend as wordt opgevangen. Door de openheid van het vuur zijn vuurkorven en vuurschalen niet erg geschikt om te gebruiken bij winderig weer omdat de overlast van rook en vonken zal toenemen. In verband met de overlast voor buren is het niet aan te bevelen regelmatig een vuurkorf in de tuin aan te steken. Een tuinhaard met een goed trekkende schoorsteen zal in de meeste gevallen voor wat minder overlast. Zorg ervoor dat u blusmateriaal binnen handbereik heeft en laat asresten volledig doven voordat u ze opruimt.

Brandstof

Op grond van de wet milieubeheer (met waarschijnlijk aanvullende regels in de apv van uw gemeente) is het niet toegestaan afval te verbranden in een vuurkorf of vuurschaal. Gebruik dus droog schoon hout waarmee u gelijk de overlast voor de buren beperkt.

Kosten

De goedkopere vuurkorven en vuurschalen zijn onder de vijftig euro te koop. Vuurkorven en vuurschalen waarbij meer aandacht aan het design is besteed kunnen veel duurder zijn.

algemeen artikel over tuinverwarming

vuurschalen

vuurkorven

tuinverwarmingsproducten

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen