tuinbase.nl
×
×

Snoeischaren

snoeischaarHet snoeien van heesters en andere planten is een klus die elk jaar terugkomt. Om een mooi resultaat te krijgen en mede daardoor het snoeiwerk leuk te blijven vinden is een goede snoeischaar een must. In dit artikel worden de belangrijkste eigenschappen van snoeischaren op een rijtje gezet en wordt voorts een kooptip gegeven.

Goedkope snoeischaren

Veel winkels bieden goedkope snoeischaren aan. Deze snoeischaren zien er op het eerste gezicht vaak redelijk betrouwbaar uit waardoor veel mensen zo'n snoeischaar in huis halen. Zelf kon ik het ook niet laten om toch maar weer eens een goedkope snoeischaar (action) te kopen en uit te proberen. Zie hier een kleine test van deze action snoeischaar. Kort samengevat: koop geen troep (slecht voor het milieu), koop een betere snoeischaar zoals bijvoorbeeld een snoeischaar van dit bekende merk.

Waarvoor is een snoeischaar?

Bovenstaande vraag lijkt misschien alleen relevant voor een buitenaards wezen maar ook voor aardse wezens is het goed te bedenken dat een snoeischaar niet voor elk snoeiwerk geschikt is. Voor verhoute takken die dikker zijn dan een centimeter, is het bijvoorbeeld niet verstandig een snoeischaar te gebruiken. Voor dit snoeiwerk is een takkenschaar meer geschikt. De meeste snoeischaren zijn bedoeld voor het snoeien van alle zachte/groene takken en twijgen en houtige takken tot één centimeter.

Belangrijke snoeischaareigenschappen

Niemand vindt het prettig na een dagje snoeien met een verkrampte en van blaren voorziene hand te zitten. Een eerste belangrijke eigenschap is dan ook de handzaamheid van de snoeischaar. De snoeischaar moet niet te groot zijn zodat de meeste mensen er normaal mee kunnen werken en het handvat zelf moet van een materiaal zijn dat ook na langere tijd prettig in de hand ligt. De meeste snoeischaren hebben kunststof handvaten waarvan de meeste zowel door rechts- als linkshandigen zijn te hanteren maar sommige uitsparingen hebben waardoor de snoeischaar speciaal geschikt is voor links- of rechtshandigen.

Niet minder belangrijk is het snoeiresultaat dat met de snoeischaar wordt verkregen. Een snoeisnede moet zo glad mogelijk zijn om de genezing van de wond zo snel mogelijk te laten plaatsvinden en infecties te voorkomen.

Een veilige snoeischaar ligt stevig in de hand zodat hij u niet zomaar ontglipt. Bovendien moet de snoeischaar goed en makkelijk/snel te vergrendelen zijn. Sommige snoeischaren zijn voorzien van een simpel 'lusje' aan het uiteinde van het handvat. Een dergelijke snoeischaar is niet makkelijk met één hand te vergrendelen. Vele snoeischaren hebben een schuifknop waardoor de schoeischaar wel met één hand vergrendeld kan worden.

Hoewel op het eerste gezicht misschien onbelangrijk, kan ook de kleur van een snoeischaar een min- of plusplunt zijn. Als de snoeischaar namelijk ergens in de tuin wordt neergelegd is een kleur die opvallend is en minder vaak in de natuur voorkomt handiger dan bijvoorbeeld groen of zwart.

Een laatste prettige eigenschap van een snoeischaar is dat deze duurzaam is zodat deze niet elk jaar vervangen hoeft te worden. Zowel de constructie als de gebruikte materialen dragen bij aan de duurzaamheid van de snoeischaar. Bij sommige snoeischaren zijn voorts de messen makkelijk te slijpen en eventueel te vervangen waardoor de levensduur wordt verlengd.

Snoeischaartypen

Vaak worden twee hoofdtypen snoeischaren onderscheiden: het schaarmodel en het aambeeldmodel. Het schaarmodel heeft gebogen messen welke langs elkaar snijden. De aambeeldsnoeischaar heeft een recht mes dat de tak op een aambeeld drukt en als het goed is doorsnijdt.

Onder het schaarmodel vallen de papegaaienbek-snoeischaar en de bypass-snoeischaar. De bypass snoeischaar heeft een hol en een bol mes, terwijl de papegaaienbeksnoeischaar een hol en een van hol naar bol overlopend mes heeft.

Sommige aambeeld snoeischaren snijden evenwijdig aan het aambeeld waardoor de kans op pletten zou worden verkleind. Bij een aambeeldsnoeischaar is het sowieso erg belangrijk dat het mes scherp blijft om te voorkomen dat de tak wordt verbrijzeld.

Verder zijn er nog snoeischaren die trapsgewijs knippen. Dit systeem is vooral bedoeld voor degenen die wat minder kracht in de hand hebben of liever niet te veel kracht willen zetten. Deze manier van snoeien werkt doorgaans wel wat langzamer dan wanneer een normale snoeischaar wordt gebruikt.

Tenslotte zijn er nog snoeischaren die na het knippen de tak/stengel vasthouden. Dit type snoeischaren wordt ook wel rozensnoeischaar of presenteersnoeischaar genoemd omdat ze zeer geschikt zijn voor het knippen van bloemstengels.

Snoeischaarmaterialen

De handvaten van snoeischaren hebben meestal een kunststof bekleding. Sommige snoeischaarhandvaten zijn voorts voorzien van een rubber antislip gedeelte. De messen kunnen van rvs (roestvast staal), koolstofstaal of gecoat staal zijn. De eerste twee materialen zijn duurzamer en leveren doorgaans een mooier snoeiresultaat op. Vooral bij goedkopere modellen is de veer soms van slechte kwaliteit waardoor deze niet genoeg veert of na verloop van tijd door roest kan gaan vastzitten.

Snoeischaaronderhoud

Houd de snoeischaar schoon door deze na gebruik met een droge doek af te vegen. Voorzie de scharnierende onderdelen en bijvoorbeeld de veer van een druppel olie om roestvorming en vastzitten te voorkomen. Leg de snoeischaar nooit in het zand zodat dit niet in de veer of tussen de scharnierende delen komt. Ook voor een snelle genezing van de wonden die u de planten bij het snoeien bezorgt is het beter een zo schoon mogelijke snoeischaar te gebruiken.

Kooptips

Ervaren tuinvrouwen en -mannen kiezen vaak voor een snoeischaar van het type schaarmodel omdat de kans op het pletten in plaats van snijden van een tak daarmee kleiner is.

Snoeischaren zijn er in vele merken en van zeer goedkoop tot relatief vrij duur. Een dure snoeischaar is niet altijd beter dan een goedkope snoeischaar, al is er op de goedkoopste snoeischaren meestal wel wat aan te merken. Een bekend tuingereedschapmerk dat bij snoeischaren vrijwel altijd goed uit de test komt is Gardena. Populaire snoeischaren van Gardena zijn bijvoorbeeld de Classic en Comfort modellen.

Vergelijk prijzen van snoeischaren.

Bekijk de categorie snoeischaren

Er zijn nog geen reacties.


inloggen