loading
×
×

Bramen kweken

bramen kwekenMisschien heeft u ze wel eens 'in het wild' geplukt. Bramen (behorend tot het plantengeslacht Rubus) zijn op veel plekken in de vrije natuur te vinden zoals in bossen, langs wegen en spoorbanen waardoor ze soms als onkruid worden beschouwd. Het nadeel van deze bramen is dat u het er bij het plukken door de doornen mogelijk niet zonder kleerscheuren vanaf brengt. Voorts kunnen de bramen zijn bevuild met de uitstoot van auto's dan wel vossen-, honden-, of boswachterurine. Veel prettiger is het daarom bramen uit eigen tuin te kunnen eten.

Bramen in de tuin

Bramen zijn goed en vrij gemakkelijk in de tuin te kweken. Om te beginnen heeft u een gezonde plant nodig welke bijvoorbeeld hier te vinden is. De braam dient bij voorkeur van de winter tot het vroege voorjaar te worden geplant op een beschutte, zonnige of licht beschaduwde plaats. De grond bevat bij voorkeur voldoende voeding, is doorlatend en vochtig. Bij het planten moeten de wortels worden verspreid en aangedrukt. Kort de braam na het planten in tot ongeveer 25 centimeter.
Wanneer de braamtakken beginnen te groeien kunnen deze afhankelijk van de grootte van uw tuin meer verticaal of horizontaal worden geleid. Hiervoor kunnen palen met meerdere evenwijdig lopende horizontale draden worden gebruikt (ruimte tussen de draden ongeveer 30 centimeter), maar de braamstruik kan ook tegen een schutting, muur of pergola worden gebonden. Afhankelijk van de manier van opbinden en de groeikracht van de braamsoort kunnen planten soms tot wel vijf meter uit elkaar worden geplant. De vruchten worden gevormd aan eenjarig hout. Na de oogst worden deze takken tot de grond teruggesnoeid. Hoewel de takken makkelijk van elkaar zijn te onderscheiden, kunt u voor een ordelijk resultaat de nieuwe takken bijvoorbeeld langs de onderste paar lijnen leiden en de vruchtdragende takken langs de bovenste lijnen.

Bramen vermeerderen

Wanneer u slechts één of enkele nieuwe planten wilt kunt u gezonde takken naar de grond afbuigen en deze ongeveer tien centimeter diep in de grond vastzetten. Deze methode wordt afleggen genoemd. Aan deze top zullen wortels worden gevormd zodat de plant in de herfst kan worden losgekoppeld en in de lente op de gewenste plaats kan worden gezet.
Een andere vermeerderingsmethode is het nemen van (zomer)stekken. Hiermee kunnen ineens veel meer nieuwe braamplanten worden gevormd. Deze stekken worden aan het einde van de zomer genomen van nieuwe takken. De stekken moeten enkele centimeters groot zijn en aan de bovenzijde een blad hebben. Wanneer de stekken in een vochtige pot worden gezet zullen zich in ongeveer twee maanden tijd wortels ontwikkelen. In de late herfst of de lente kunnen de planten in de volle grond worden geplant en na een jaar kunnen de planten op hun uiteindelijke plaats worden gezet.

Braamrassen

Voor het kweken van bramen worden alleen nog stekelloze rassen gebruikt waaronder: Ashton Cross, Bedford Giant, Chester Thornless, Fantasia, Himalaya Giant, Hull Thornless, John Innes, Loch Ness, Merton Thornless, Navaho, Oregon Thornless, Silvan, Thornfree, Waldo.

Bramen gebruiken

Bramen zijn op vele manieren te gebruiken. Ze kunnen vers uit de tuin worden gegeten, tot sap worden bewerkt of aan een smoothie worden toegevoegd. Ook kan er jam van worden gemaakt of kunnen de bramen worden ingevroren voor later gebruik.

Bramen en gezondheid

Bramen bestaan voor tien tot vijftien procent uit suiker (fructose, glucose, maltose en sacharose). Voorts bevatten bramen ongeveer één procent eiwit, één procent vet en zes procent koolhydraten. Een portie van honderd gram bramen levert een energiehoeveelheid van ongeveer 155 kJ. Bramen zitten vol vitaminen waaronder vitamine A, C, E en K en bevatten anthocyanen en mineralen als calcium, magnesium en ijzer. Met betrekking tot onze gezondheid worden onder meer de volgende (bewezen en onbewezen) punten genoemd:

  • Bramen zitten boordevol antioxidanten. 
  • De aanwezige polyfenolen helpen om kanker en hart-en vaatziekten te voorkomen.
  • De aanwezige anthocyanen (anti-oxidanten die bramen hun diepe paarse kleur geven) zijn goed voor het geheugen en het voorkomen van hoge bloeddruk. 
  • Bramen versterken bloedvaten, helpen in de strijd tegen hart-en vaatziekten en verbeteren het gezichtsvermogen.
  • Het hoge tanninegehalte van bramen helpt verstevigend voor weefsel, werkt genezend bij darmontsteking, en vermindert de kans op aambeien en maagklachten.
  • Bramen kunnen beschermen tegen slokdarm, blaas, borst- en baarmoederhalskanker.
  • Bramen zijn rijk aan vitamine C, vitamine A, vitamine E, vitamine K, mangaan en vezels. 
  • Het hoge vezelgehalte van bramen draagt bij tot het verminderen van het risico op darm-en vaatziekten en het ontwikkelen van diabetes.
  • Bramen zouden voorts positieve effecten hebben bij diarree, maagaandoeningen, darmaandoeningen, diurese, jicht, spruw, huidzweren, verkoudheid, keelpijn, angina, onstekingen in de mond.

boeken over fruit kweken

braamplanten...

Bekijk leuke tuinproducten

Er zijn nog geen reacties.
Tuinbase.nl maakt gebruik van cookies. Bekijk het privacybeleid. Als u deze site gebruikt gaan we ervan uit dat u akkoord bent.