tuinbase.nl

Bladblazers - bladzuigers

In de herfst is de bladblazer een handig hulpmiddel om het terras, de oprit en eventueel de gehele tuin bladvrij te maken. Er zijn meerdere soorten bladblazers waaruit gekozen kan worden. In dit artikel wordt ingegaan op de verschillen en de voor- en nadelen van deze bladblazers.

Mogelijkheden

Veel bladblazers kunnen gebruikt worden voor zowel het blazen van bladeren als voor het zuigen van bladeren. Sommige zuigende bladblazers zijn bovendien voorzien van een versnipperfunctie (bij voorkeur met metalen versnipperblad) waardoor de opvangzak minder snel hoeft te worden geleegd. Voor het blazen en zuigen rond kwetsbare planten is het aan te bevelen te kiezen voor een bladblazer die meerdere (vermogens)standen heeft.

Bladblazer op benzine

Benzinebladblazers zijn het meest krachtig, vervuilend en lawaaiig. Vooral als uw tuin zo groot is dat het niet praktisch is om gebruik te maken van een verlengsnoer, is een bladblazer op benzine het overwegen waard. Dit type bladblazers is echter minder geschikt voor gebruik in een minder ruim opgezette woonwijk. De geluidsproductie is namelijk zodanig dat u er bij regelmatig gebruik zo goed als zeker van kunt zijn dat de buren u met een opstoken middelvinger zullen begroeten. Bladblazers op benzine zijn voorts meestal zwaarder dan elektrische bladblazers. Ook vereist een benzinebladblazer meer onderhoud dan een elektrische. Veel bladblazers op benzine hebben geen zuigfunctie. Benzinebladblazers zijn behalve in de 'hand' uitvoering' ook te koop in een 'rugzak' uitvoering en een uitvoering op wielen. De laatstgenoemde bladblazers zijn voor professioneel gebruik. Bladblazers op benzine zijn verkrijgbaar in een tweetakt of viertakt model. Een tweetaktmotor is lichter, lawaaiiger en minder zuinig dan een viertaktmotor. Bovendien moet bij een tweetaktmotor rekening gehouden worden met het mengen van benzine en olie voor de smering. Voorts kunnen bij benzinebladblazers startproblemen voorkomen.

Bladblazer met accu

Accubladblazers zijn klein, licht, het minst krachtig en daardoor voornamelijk geschikt voor het schoonmaken van verharde oppervlakten zoals het terras en de oprit. De bladblazers met accu zijn doorgaans niet voorzien van een zuigfunctie. Gemiddeld gaat een volledig opgeladen accu ongeveer een kwartier mee waarna deze ongeveer drie uur zal moeten worden opgeladen. Voor langer gebruik is het daarom aan te bevelen een extra accu aan te schaffen. Een accu kan van het type nikkel-cadmium (Ni-Cd) of het type lithium-ion (Li-ion) zijn. Het laatste type is moderner en vaak lichter.

Elektrische bladblazer

Elektrische bladblazers met snoer zijn over het algemeen krachtiger dan bladblazers met accu maar niet altijd even krachtig als de bladblazers op benzine. De elektrische bladblazers zijn vrij licht en onderhoudsarm. Voor de meeste mensen biedt een elektrische bladblazer voldoende mogelijkheden om de directe omgeving van het huis bladvrij te houden. Er zijn vrij grote verschillen in vermogen te bespeuren. Een bladblazer met minder vermogen, bijvoorbeeld een 500 Watt exemplaar, zal in de meeste gevallen minder geluid produceren. Het voordeel van een bladblazer met meer vermogen is dat deze meer geschikt is voor het verwijderen van blad van het gazon en uit borders. De meest krachtige elektrische bladblazers kunnen even effectief zijn als bladblazers op benzine. Elektrische bladblazers hebben vaak een zuigfunctie en versnipperfunctie.

Gebruiksgemak en veiligheid

Het gewicht van bladblazers varieert van ongeveer 1,5 kg voor de kleinste accubladblazer tot soms meer dan 8 kg voor bladblazers op benzine. Hoewel een lichtere bladblazer in principe minder vermoeiend werkt, zijn zwaardere benzine bladblazers op de rug te dragen waardoor het gewicht wat dragelijker wordt. Omdat bladblazers veel geluid maken is het zeker raadzaam gehoorbescherming te dragen. Verder worden door de sterke luchtstroom deeltjes de lucht in geblazen om welke reden ook een veiligheidsbril geen overbodige luxe is. Let er bij het gebruik van de zuigfunctie op wat u opzuigt. Voorkom dat de hakselaar beschadigd raakt door bijvoorbeeld het opzuigen van steentjes.

Merken

Er zijn veel producenten van bladblazers. Zo kunt u onder andere de volgende merken tegenkomen: Black & Decker, Bosch, Flymo, Dolmar, Einhell, Gardena, Grizzly, Hitachi, McCulloch, MTD, Ryobi, Skil, Solo en Wolf-Garten. Hoewel het ene merk zich meer richt op de professionele markt en het andere meer op de consumentenmarkt, kan voor het doel van het bladvrij houden van de tuin niet bij voorbaat gezegd worden welk merk de voorkeur verdient. Vooral als het gaat om vrij simpele en onderhoudsarme techniek als een elektrische bladblazer moet u bij de aanschaf vooral letten op de eigenschappen van het apparaat zoals het vermogen en de mogelijkheden.

Conclusie

Heeft u een grote tuin, geen buren, heeft u veel vermogen nodig en maakt enig onderhoud aan het apparaat u niet uit, dan is een bladblazer op benzine voor u wellicht de juiste keuze. Heeft u echter een kleine tuin en wilt u slechts het terras en/of oprit vrijhouden van blad, dan kan een bladblazer met accu een goede keuze zijn. Wilt u meer vermogen, een zuig- en versnipperfunctie, geen onderhoud aan het apparaat en relatief weinig geluid, dan is een elektrische bladblazer (met snoer) voor u waarschijnlijk de beste keus. Vindt u een goede relatie met uw buren belangrijk? Gebruik dan een bladhark.

Aanbod bladblazers

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen