tuinbase.nl

Kerstverlichting voor buiten

Met kerst is het tijd voor een bijzondere sfeer. Niet alleen in huis wordt de kerstverlichting tevoorschijn gehaald, ook buitenshuis worden de normaal gesproken onopvallende sparren, coniferen en andere bomen en struiken omgetoverd tot flonkerende blikvangers.

Soorten kerstverlichting voor buiten

Kerstverlichting is er in vele soorten en maten waaronder snoerverlichting, gordijnverlichting, lichtslang, en kunststof figuren zoals een kerstman, slee of een rendier die voorzien zijn van verlichting. Verder is sommige (led)kerstverlichting voorzien van een knipperfunctie. Snoerverlichting is evenals de over het algemeen duurdere lichtslang handig om langs dakranden of pergola's te bevestigen. Maar ook voor het verlichten van bomen en struiken die geen strakke vorm hebben is de snoerverlichting goed te gebruiken. Als de boom of struik wel een strakke vorm heeft kan ook voor gordijnverlichting worden gekozen al kan een deel van de boom dan weer te veel lampjes hebben als het gordijn iets te groot is.

Veiligheid

Veiligheid gaat voor alles. Omdat kerstverlichting buiten nat kan worden van regen en dauw, maar liever natuurlijk van sneeuw, is het buiten gebruiken van binnenkerstverlichting uitgesloten. Voorkomen moet worden dat het vocht in contact komt met elektriciteit waardoor mogelijk ongewenste en te spectaculaire effecten ontstaan. Kerstverlichting die buiten zal worden gebruikt moet daarom zijn beschermd tegen vuil en vocht. Of dit het geval is kan worden gezien aan de code 'IP23', deze code mag niet ontbreken. Om de veiligheid nog verder te verhogen kan het beste gekozen worden voor buitenlampjes die werken met een transformator zodat er een lagere spanning op de lampjes staat.

Kosten en Milieu

Kostenbesparing en milieubesparing gaan hand in hand. Veruit de meeste milieuvervuiling bestaat uit het stroomverbruik van de kerstverlichting. Wanneer dus gekozen wordt voor zuinige verlichting, is ook het milieu daarbij gebaat. Als u nog oudere kerstverlichting heeft, bestaat deze mogelijk nog uit gloeilampen. Gloeilampen kunnen tot wel tien keer zo veel stroom verbruiken bij een gelijke lichtopbrengst en dus ook tien keer zo veel kosten in gebruik. Het is daarom aan te bevelen zo snel mogelijk over te stappen op ledlampen. Ledlampen zijn iets duurder in aanschaf maar behalve dat ze een veel lager stroomverbruik hebben, gaan ze ook veel langer mee. Verder kunt u nog op kosten en energie besparen door bij uitgeschakelde verlichting ook de transformator uit te schakelen dan wel uit de stekkerdoos te trekken. U kunt u bovendien moeite besparen door gebruik te maken van één of meerdere tijdschakelaars. U kunt zo de kerstverlichting alleen 's avonds laten branden zonder rond middernacht op uw rendiersloffen door de sneeuw te hoeven ploeteren en bij binnenkomst uw chocolademelk tot een teleurstellend lage temperatuur afgekoeld te vinden.

Verder lezen

ionicons-v5-f
Er zijn nog geen reacties.


inloggen