×
×

Droom weg bij een prachtig uitzicht in eigen tuin met een tuinposter.

Wil jij vanuit je tuin ook uitzicht op een weiland, het strand of een schitterende vijver met bruggetje? De oplossing bestaat intussen al weer een tijdje: tuinposters.

Grote delen van Nederland zijn best wel dichtbevolkt zodat helaas niet iedereen een mooie tuin heeft. Misschien heb je grote dromen en denk je ooit wel een tuin te kunnen bezitten van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op water, weiland of bos. Zulke dromen zijn op zich al heel mooi maar jammer genoeg komen ze vaak niet uit of duurt het misschien nog wel heel lang voordat je tuin ook maar een klein beetje lijkt op die droomtuin. Voor al deze mensen en mij is er nu dus gelukkig de tuinposter. Ok, er zijn wat verschillen tussen de echte droomtuin en de tuin op de tuinposter, maar onder het genot van een biertje of glas wijn samen met een beetje fantasie is het toch wat makkelijker wegdromen dan wanneer je tegen een lelijke schutting aankijkt. Bijkomend voordeel van de tuin op de tuinposter is dat je hem niet of nauwelijks hoeft te onderhouden! Met een paar vegen van een vochtig doekje bereik je nu eenmaal vrij weinig op bijvoorbeeld een groot gazon. Natuurlijk zal er wel eens een zuurpruim zeggen: 'het is niet echt' of 'troep'. Nou ik zou zeggen: lalalaat die persoon maar llekker praten. 

tuinposter

Het aanbod aan tuinposters is behoorlijk groot dus voor iedereen is wel een mooie afbeelding te vinden waarvan hij/zij een beetje gelukkiger wordt in de tuin. In het bijna ondenkbare geval dat je toch geen mooie tuinposter tegenkomt of dat je zelf een betere fotograaf bent of per se een afbeelding van je favoriete vakantiebestemming wilt, bestaat er soms ook de mogelijkheid een eigen foto als tuinposter te gebruiken. 

Geen zin om sociaal te zijn en wil je een ervaring die verder gaat dan de tuinposter? Dan is de virtual reality bril misschien een goed idee. Maar behalve dat zo'n bril op je hoofd het wat moeilijk maakt om een gezellig praatje te maken, zijn deze dingen ook nog vrij duur. Tot de tijd dat de virtuele wereld zich zo ver heeft ontwikkeld zoals in bijvoorbeeld de film The Matrix en het gebruik ervan betaalbaar is, blijft wat mij betreft de tuinposter de beste manier om je prettiger te voelen in je beperkte tuin. 

Waar hang je een tuinposter op?

Een tuinposter kan leuk zijn door de voorstelling zelf en/of door de manier waarop deze is verwerkt in de tuin. De afbeelding van een vuilnisberg zou op een bepaalde manier 'leuk' kunnen worden genoemd maar is hopelijk niet op een leuke manier in de tuin te verwerken in de zin dat de voorstelling goed aansluit bij de omringende tuin. De afbeelding van een doorzicht met uitzicht op een paar echte planten of een tuinbankje kan hopelijk wel leuk in de tuin worden verwerkt. Vaak worden tuinposters gebruikt om een lelijk schutting te maskeren zodat ze ook wel 'schuttingposters' worden genoemd. Het kan denk ik zeker leuk zijn om te proberen een zo goed mogelijke illusie te creëeren waarbij bijvoorbeeld een echt streepje gazon aansluit op het grasland van de poster, een pergola met klimplanten aansluit op de klimplanten rond de poort op de poster, of een minivijver aansluit op de vijver op de tuinposter. Dit werkt misschien niet altijd even goed maar als bezoeker van een tuinwebsite zal het je vast bevallen om ook in uw postzegeltuin even te kunnen tuinieren en dingen uit te proberen. Genoeg gekletst, de spijkers tussen je lippen beginnen onderhand tekenen van roest te vertonen dus hoogste tijd om aan de slag te gaan. Eerste tip: gebruik buiten geen metalen die gaan roesten. Ik weet dat rvs enkele centen duurder is maar ook voor de meeste tuinposterbezitters is die investering nog wel een haalbare zaak.

Hoe hang je een tuinposter op?

Er zijn meerdere manieren om een tuinposter op te hangen. Voor kleine posters tot ongeveer 150 cm kan gekozen worden voor ringen op de hoeken van de tuinposter. Bij grotere tuinposters moet gekozen worden voor één van de volgende ophangsystemen:

  • - ringen om de 30 centimeter. Door de ringen kan een touw gerijgd worden of ze kunnen worden gebruikt voor directe bevestiging op de achtergrond.
  • - tunnelzoom boven en onder. Door de omgeslagen randen kan een houten lat of buis worden gestoken die vervolgens op de achtergrond kunnen worden vastgemaakt.
  • - Aluminium frame rondom de poster. Met spinhaken wordt de poster aan het frame bevestigd.
  • - Houten frame. De tuinposter wordt hierbij op een houten frame geniet.

Bij gebruik van onbewerkt hout zal de tuinposter onder een afdak moeten worden opgehangen.

Hoe lang blijft een tuinposter mooi?

Bij de tuinposters wordt meestal vermeld dat het materiaal (pvc) bestand is tegen zonlicht / uv stralen en overige weersinvloeden. Tot twee jaar zou er geen kleurverschil zichtbaar moeten zijn en na die tijd mogelijk een klein kleurverschil. Het spreekt voor zich dat een poster die op een meer beschermde plaats hangt langer mooi zal blijven dan een tuinposter die het felste zonlicht en de zwaarste stormen moet doorstaan.

Welke formaten tuinposters zijn er?

Tuinposters zijn in vele formaten te bestellen. Tijdens het bestelproces kan het formaat worden gekozen. In sommige gevallen kan voor afwijkende, niet vermelde formaten contact worden opgenomen voor maatwerk.

Hoe maak je een tuinposter schoon?

Tuinposters kunnen gewoon met een vochtige doek en een optioneel sopje worden afgenomen. Om krassen te voorkomen is het belangrijk een zachte doek te gebruiken. Om krassen door zandkorrels te voorkomen kan vooraf de poster worden schoongeblazen.

Welk fotoformaat / resolutie is vereist voor een tuinposter?

Als u zelf van fotograferen houdt kunt u een eigen foto gebruiken voor de afbeelding op de tuinposter. Voorbeelden vind je hier.

Een indicatie van het vereiste fotoformaat:

  • 200x150 cm: 5669 x 4252 pixels
  • 100 x 150 cm: 2835 x 4252 pixels
  • 100 x 100 cm: 2835 x 2835 pixels
  • 80 x 80 cm: 2268 x 2268 pixels
  • 50 x 100 cm: 1417 x 2835 pixels
  • 50 x 50 cm: 1417 x 1417 pixels

Tuinposters

Waterornamenten

Verder lezen

tuinafscheidingen

Er zijn nog geen reacties.


inloggen