loading
 
×
×

De tuinposter: leuk of meuk?

Ze zijn er intussen al weer een tijdje: tuinposters. Je vindt ze niet in elke tuin; er lijkt een verband te zijn tussen de grootte van de tuin en de kans op het tegenkomen van een tuinposter. Meer precies: hoe kleiner de tuin hoe groter de kans op een tuinposter. Anders gezegd: hoe kleiner de kans op een vogel, vijver of boom, hoe groter de kans op een tuinposter. Of in de meest extreme, maar mijns inziens meest duidelijke vorm: hoe deprimerender de tuin hoe groter de kans op een tuinposter. Wat er op zo'n poster staat? In veel gevallen is het juist die vogel, vijver of boom waarvoor in driedimensionale vorm geen plaats is. Het gebruik van het woord 'deprimerend' geeft al aan dat de eerste gedachte aan een tuinposter niet direct een grote glimlach op mijn gezicht doet verschijnen. De gedachte dringt zich bij mij op dat tuinposters eigenlijk helemaal niet zouden moeten bestaan; ze lijken een symptoom van de huidige zieke tijd waarin de meesten van ons steeds verder afzakken in een groeiende ongelijkheid tussen degenen met een groeiend kapitaal en een dito tuin en degenen met een tuinposter. Natuurlijk, een grote tuin is nog niet alleen voor de rijksten; langs de randen van het land, zoals in Loppersum waar de banen even dun gezaaid zijn als de huizen zonder door aardbevingen veroorzaakte scheuren, is het nog mogelijk een grote driedimensionale groene tuin te hebben zonder daarvoor tot de rijkste tien procent van het land te moeten behoren. Ik wil me hier echter graag beperken tot het grote plaatje (inderdaad nog groter dan tuinposterformaat) en dan lijkt het eerder genoemde verband wel te bestaan.

tuinposter

Gelet op het vorenstaande is het denk ik mogelijk een antwoord te geven op de titel van dit stukje tekst. Ik vermoed dat niet iedereen het met dit antwoord eens zal zijn (zo'n tien procent) maar de meesten wel. De tuinposter is een ding waar mijns inziens niet lacherig over moet worden gedaan, hoe grappig de voorstelling op zo'n poster ook kan zijn. Tuinposters dienen volgens mij zeker niet op de berg meuk te worden gegooid, we zullen ze juist steeds meer nodig hebben tot de tijd dat we ze kunnen inruilen voor een hopelijk voor iedereen betaalbare virtual reality bril waarmee we in onze tuin van één vierkante meter kunnen plaatsnemen of als die er helemaal niet meer is binnen op de bank kunnen blijven zitten waarbij we hopelijk niet gek worden door het ontbreken van rust, ruimte en (echt) groen om ons heen die we als mens nodig hebben. Ik kan me zelfs voorstellen dat er situaties zijn waarin een tuinposter als 'leuk' kan worden bestempeld. (Voor de liefhebbers van huisdecoratie met teksten als 'home', 'love' etcetera: ik bedoel dit bestempelen niet letterlijk.)

Hoe en waar hang je een tuinposter?

Een tuinposter kan leuk zijn door de voorstelling zelf en/of door de manier waarop deze is verwerkt in de tuin. De afbeelding van een favela / slum zou op een bepaalde manier 'leuk' kunnen worden genoemd maar is hopelijk niet op een leuke manier in de tuin te verwerken in de zin dat de voorstelling goed aansluit bij de omringende tuin. De afbeelding van een doorzicht met uitzicht op een paar echte planten of een tuinbankje is misschien minder leuk maar kan hopelijk wel leuk in de tuin worden verwerkt. Vaak worden tuinposters gebruikt om een lelijk schutting te maskeren zodat ze ook wel 'schuttingposters' worden genoemd. Het kan denk ik zeker leuk zijn om te proberen een zo goed mogelijke illusie te creëeren waarbij bijvoorbeeld een echt streepje gazon aansluit op het grasland van de poster, een pergola met klimplanten aansluit op de klimplanten rond de poort op de poster, of een minivijver aansluit op de vijver op de tuinposter. Dit werkt misschien niet altijd even goed maar als bezoeker van een tuinwebsite zal het u vast bevallen om ook in uw postzegeltuin even te kunnen tuinieren en dingen uit te proberen. Genoeg gekletst, de spijkers tussen uw lippen beginnen onderhand tekenen van roest te vertonen dus hoogste tijd om aan de slag te gaan. Eerste tip: gebruik buiten geen metalen die gaan roesten. Ik weet dat rvs enkele centen duurder is maar ook voor de meeste tuinposterbezitters is die investering nog wel een haalbare zaak.

Ophangsystemen

Er zijn meerdere manieren om een tuinposter op te hangen. Voor kleine posters tot ongeveer 150 cm kan gekozen worden voor ringen op de hoeken van de tuinposter. Bij grotere tuinposters moet gekozen worden voor één van de volgende ophangsystemen:

  • - ringen om de 30 centimeter. Door de ringen kan een touw gerijgd worden of ze kunnen worden gebruikt voor directe bevestiging op de achtergrond.
  • - tunnelzoom boven en onder. Door de omgeslagen randen kan een houten lat of buis worden gestoken die vervolgens op de achtergrond kunnen worden vastgemaakt.
  • - Aluminium frame rondom de poster. Met spinhaken wordt de poster aan het frame bevestigd.
  • - Houten frame. De tuinposter wordt hierbij op een houten frame geniet.

Bij gebruik van onbewerkt hout zal de tuinposter onder een afdak moeten worden opgehangen.

Kwaliteit tuinposter

Bij de tuinposters wordt meestal vermeld dat het materiaal (pvc) bestand is tegen zonlicht / uv stralen en overige weersinvloeden. Tot twee jaar zou er geen kleurverschil zichtbaar moeten zijn en na die tijd mogelijk een klein kleurverschil. Het spreekt voor zich dat een poster die op een meer beschermde plaats hangt langer mooi zal blijven dan een tuinposter die het felste zonlicht en de zwaarste stormen moet doorstaan.

Formaten tuinposters

Tuinposters zijn in vele formaten te bestellen. Tijdens het bestelproces kan het formaat worden gekozen. In sommige gevallen kan voor afwijkende, niet vermelde formaten contact worden opgenomen voor maatwerk.

Tuinposter schoonmaken

Tuinposters kunnen gewoon met een vochtige doek en een optioneel sopje worden afgenomen. Om krassen te voorkomen is het belangrijk een zachte doek te gebruiken. Om krassen door zandkorrels te voorkomen kan vooraf de poster worden schoongeblazen.

Welk fotoformaat / resolutie

Als u zelf van fotograferen houdt kunt u een eigen foto gebruiken voor de afbeelding op de tuinposter. Voorbeelden vindt u hier.

Een indicatie van het vereiste fotoformaat:

  • 200x150 cm: 5669 x 4252 pixels
  • 100 x 150 cm: 2835 x 4252 pixels
  • 100 x 100 cm: 2835 x 2835 pixels
  • 80 x 80 cm: 2268 x 2268 pixels
  • 50 x 100 cm: 1417 x 2835 pixels
  • 50 x 50 cm: 1417 x 1417 pixels

Tuinposters

Waterornamenten

Er zijn nog geen reacties.


inloggen