loading
 
×
×

Waterverbruik in de tuin

waterbesparingEen belangrijk aandachtspunt voor de inrichting en het onderhoud van een tuin is de manier waarop met water wordt omgegaan. Het milieu en de portemonnee zijn gediend met het zuinig omspringen met water. Hiertegenover staat dat bepaalde planten vooral tijdens een droge zomer, veel irrigatie vereisen. Factoren die van invloed zijn op de benodigde hoeveelheid water zijn: - de plant zelf, - de bodem, - de hoeveelheid zon en wind, - de hoeveelheid regen. Onnodig watergebruik kan worden voorkomen door bij de aanleg van de tuin de beplanting aan te passen aan de genoemde factoren. Verder kan de bodem worden behandeld waardoor deze het water beter kan opnemen/vasthouden. Hiertoe kunnen bodemverbeteraars worden toegevoegd.
Met een laag bladaarde of schorssnippers kan vochtverlies door verdamping of groei van onkruid worden tegengegaan. Voordat deze laag wordt aangebracht dient de grond vochtig te zijn. Vochtige, verdichte grond kan luchtiger worden gemaakt door deze om te spitten. Hierdoor zal de beplanting beter in staat zijn wortels te ontwikkelen en daarmee water tot zich te nemen. Bij droog weer dient de grond niet omgewerkt te worden om uitdroging te voorkomen. Rond een recent geplante boom dient voor ongeveer twee jaar een cirkel van ongeveer een meter vrij te worden gehouden van gazon. De cirkel kan worden bedekt met bijvoorbeeld boomschors. Door het aanbrengen van tuinafscheidingen kan verder de uitdrogende werking van de wind worden beperkt. Wanneer een gazon op een relatief droge plaats wordt aangelegd dient het gras langer te worden gelaten. Door ongeveer zeven centimeter gras te laten staan zullen langere wortels ontwikkeld worden dan wanneer het kort wordt gemaaid. Vaste planten die bijvoorbeeld goed tegen droogte kunnen zijn: artisjok, blauwe zeedistel, brandende liefde, duizenblad, ezelsoor, gipskruid, huislook, kruisdistel, sierui, tuinanjer, scheefbloem, teunisbloem, toorts, vuurpijl, wolfsmelk.
Bomen/heesters die goed tegen droogte kunnen zijn: azijnboom, brem, cistusroos, den, eik, eucalyptus, lavendel, olijfwilg, rozemarijn, tamarisk, tamme kastanje. Tijdens droge zomers zal het toch nodig zijn extra water te geven aan de beplanting. Jonge beplanting dient voorrang te krijgen omdat deze minder goed tegen droogte bestand is. Met het oog op het milieu dient zoveel mogelijk gebruik te worden gemaakt van regenwater in de plaats van leidingwater. Meerdere regentonnen kunnen met elkaar worden verbonden zodat een groter reservoir ontstaat. Irrigatie door middel van sproeien moet zoveel mogelijk worden gemeden omdat op deze manier veel leidingwater verloren gaat door verdamping en wind.

Lees meer over waterbesparing i.c.m. het besproeien van de tuin.

tuinshop

Er zijn nog geen reacties.


inloggen